Setter av 3 timer til familien: – Du har alltid tid til side­prosjekter

Christer Hagen er eiendomsmegler og seriegründer, men koder seks timer hver dag: – Jeg skulle ønske flere hadde turt å ha litt "side hustles".

Christer Hagen eier et eiendomsmeglerkontor i Bodø, men har tid til mange sideprosjekter ved siden av jobben. 📸: Privat
Christer Hagen eier et eiendomsmeglerkontor i Bodø, men har tid til mange sideprosjekter ved siden av jobben. 📸: Privat Vis mer

– Jeg skulle ønske flere hadde turt å ha litt "side hustles" og bare lagd noe. Folk tenker at ting være så perfekt.

Det sier Christer Hagen, som til daglig eier et eiendomsmeglerkontor i Bodø. Han bruker store deler av fritiden til ulike sideprosjekter – og drømmer om å gjøre koding til sin hovedjobb.

Innsatsen er stor: Hagens arbeidsdag går fra klokken 5 om morgenen til 22 på kvelden, bare avbrutt av tre timer som er satt av til samboer og barn. Mer om det senere.

Hagen sier til kode24 at han har holdt på med utvikling og programmering siden han var 13 år gammel.

– Oppigjennom årene har jeg ofte blitt spurt om å lage for eksempel nettsider, men det er nesten ingen som vet at jeg holder på med koding. Men nå har jeg lyst til å satse kraftig på utvikling, sier Hagen.

Han mener altfor mange sitter og ruger på gode idéer som de aldri får satt ut i livet, fordi de tenker for stort og komplisert.

«Etter hvert ønsker jeg å jobbe med utvikling på heltid.»

Tjen penger på sideprosjekter

Hagen kaller seg selv "serie-gründer" og forteller at han har startet flere både suksessfulle og mindre suksessfulle bedrifter – noen er solgt, andre er lagt ned. Han sier han er typen som ofte får idéer og ser muligheter, og så får satt idéene ut i livet.

Den siste tiden har imidlertid lysten til å jobbe med ikke bare business, men også å utvikle løsninger selv bare blitt større.

Selv om han sitter bra i det økonomisk og kunne fortsatt å tjene greit på det han gjør i dag, så er er det rett og slett for gøy å kode til at han vil overlate det til andre.

Foreløpig koder han bare på fritiden. Men i motsetning til mange andre "fritidskodere" som stort sett holder seg til ulønnsomme hobbyprosjekter – er de fleste kodeprosjektene til Hagen noe han har planer om å tjene penger på, og til en viss grad allerede gjør.

– Etter hvert ønsker jeg å jobbe med utvikling på heltid, sier Hagen.

– Hvordan startet denne interessen for programmering?

– Da jeg gikk på ungdomsskolen tenkte jeg det ville vært gøy å kunne endre karakterene mine selv, så jeg begynte å se på hva som skulle til for å lage en keylogger. Tanken var jo god, flirer Hagen.

Starter klokken 5

Nå har han opprettet et lite selskap sammen med en annen som bare koder på fritiden, for å lage nye produkter. De har allerede laget flere webapplikasjoner for kunder rundtom i verden.

– Vi er en gjeng på et par stykk som sitter og koder. Vi er i full jobb, så dette er noe som blir gjort på kveldstid.

Det er bare Hagen som har økonomibakgrunn, den andre utvikleren har IT-bakgrunn. Det første produktet fra utviklerne er CRM-løsningen Sailsdock.no, som snart lanseres. Denne har de jobbet med i rundt ni måneder, og Hagen har i tillegg i løpet av de siste seks månedene også laget applikasjonen utleieoversikten.no ved siden av full jobb.

– Hvordan i all verden klarer du å få tid til dette ved siden av full jobb, familieliv og annet?

– Hver dag jobber jeg med utvikling fra klokka 5 til 8 hver morgen, og fra 19 til 22 på kvelden. Mellom der jobber jeg. Og så er jeg sammen med barn og samboer fra 16 til 19.

«Den tiden mange bruker foran skjermen, bruker jeg heller på å kode.»

Hagen sier han gjør det fordi han liker å gjøre det. Mange som er utviklere på dagtid har også hobbyprosjekter de holder på med på kveldstid fordi de synes det er gøy, påpeker han.

– Hvordan blir det mottatt hjemme at du bruker såpass mye tid på jobb?

– Jeg har heldigvis vært så heldig å ha vært sammen med samboeren i mange år, og alltid hatt det slik. Jeg har alltid hatt en jobb som krever uvanlige arbeidstider, og familien har blitt vant til det.

Minimalt med TV-titting gir også mer tid til koding:

– Den tiden mange bruker foran skjermen, bruker jeg heller på å kode.

– Ikke tenk for stort

Hagen har flere råd til andre som drømmer om å få fart på ett eller annet sideprosjekt de har ved siden av jobben.

– Folk tenker for mye storskala med en gang. Men det gjør at det tar mye lenger tid å få ting ut på markedet.

I stedet mener han at de som har en idé til et produkt bare må lage en enkel MVP som de kan vise til potensielle kunder.

Han oppfordrer til å følge lean startup-prinsippene. Det innebærer at man prøver å korte ned tiden det tar å utvikle et produkt, raskt lage noe enkelt man kan demonstrere, og så videreutvikle raskt og fortløpende basert på blant annet tilbakemeldinger fra kunder.

Alt behøver ikke være perfekt, og det gjør heller ingenting om ikke alle prosjektene blir noe av, mener Hagen.

– Bruk et par timer til å lage en skisse og vis det til en kunde. På den måten kan du få ut mange flere av de rette produktene.

Et annet av Hagens tips for å få fart på sideprosjektene, er å gå sammen med noen andre, slik han selv har gjort.

– Dere bør gå inn i partnerskap, kanskje være to-tre som sitter sammen. Det gjør ting mye artigere, plus at man blir litt mer "accountable" overfor andre.

«Alle som tør å gå ut og prate med folk, kommer til å få positiv respons.»

– Du har alltid tid

Hagen innser at kanskje ikke alle er skrudd sammen på samme måte som han selv, og at kanskje ikke alle ønsker å bruke like mye tid utover det som er hovedjobben.

– Men jeg mener du alltid har tid til å gjøre ting i tillegg.

Selv om han til slutt skulle nå målet om å gjøre kodejobben til sin hovedjobb, så har han ingen planer om å slutte å kode på fritiden.

– Selv om du kan programmere og er flink til å lage ting, så må du vel kanskje være litt selger også for å lykkes med noe eget?

– Jeg kommer fra en kommersiell verden det er det mye business. Jeg føler at mange utviklere har veldig mange gode idéer, men de kommer seg ikke videre fordi de ikke vet hva de skal gjøre.

Hagens råd er rett og slett å bare å tørre å spørre mulige kunder om hva de vil ha, foreslå produkter og vise frem enkle MVP-er:

– Alle som tør å gå ut og prate med folk, kommer til å få positiv respons.