Sofie Staal stod i helga fram med sin historie fra tida som ansatt som UX-designer i Shortcut.
Til E24 fortalte hun om å først bli utsatt for seksuell trakassering, for så å bli fryst ut av prosjekter og til slutt hele selskapet. Også i hennes nye jobb, som UX Lead i Innovasjon Norge, skal trakasseringen fra Shortcut-ansatte ha fortsatt.
To sjefer slutta etter anklager om seksuell trakassering
Shortcut har overfor E24 beklaga det hele, og hevder at de har rydda opp i problemene, blant annet gjennom to sjefer som slutta etter en granskning.
Det er ikke Sofie like sikker på. Og etter å ha stått fram med historien sin, er hun i alle fall sikker på at problemene overhodet ikke begrenser seg til dette ene selskapet.
For Sofie forteller kode24 at responsen har vært enorm.
Tusenvis av tilbakemeldinger
– Det eksploderte. På under en time lørdag morgen hadde det allerede eksplodert. Tilbakemeldingene vokste eksponentielt, hver eneste time, og jeg har ikke kommet meg gjennom alle meldingene ennå. Ikke halvparten, engang, sier Sofie Staal til kode24.
Hennes egen deling på LinkedIn nærmer seg 4.000 likerklikk og 400 kommentarer, og hun skal ha mottatt hundrevis av eposter og tusenvis av tilbakemeldinger. De fleste av dem fra folk i norsk utviklerbransje.
– Veldig, veldig mange av dem forteller om helt like historier som min, sier Sofie.
– Om en leder som prøver seg, blir avvist, og blir sinte. Om både kvinner og menn som deretter plutselig mister prosjekter og blir fryst ut, uten å ha noen makt til å si fra om dette.
«Veldig, veldig mange av dem forteller om helt like historier som min.»
"Victim blaming"
Historien til Sofie er lang, og hun synes den kommer godt fram i artikkelen fra E24, selv om det ifølge henne er mye som ennå ikke har blitt omtalt.
Én del av historien handler om selve den seksuelle trakasseringen, en annen om det hun skal ha opplevd i tida etterpå, som hun opplever som victim blaming. Altså det å oppleve at du selv blir fremstilt som problemet, som i Sofies tilfelle skal ha ført til at hun mista prosjekter og ble baksnakka både internt og eksternt.
For Sofie er dette et minst like viktig aspekt, for hun forteller at veldig mange av de som kommer til henne nå forteller om det samme.
– Dette er kanskje et større problem enn seksuell trakassering. Og her er det behov for opplæring; man må forstå hva victim blaming er. Man kan ikke si til offeret at du "håper hun kommer seg videre snart, dette er jo så lenge siden".
Kjønnsbalansen i bransjen
kode24 har nå fått over 2.500 svar på vår siste lønnsundersøkelse. Bare 14 prosent oppgir å være kvinne.
– Tror du kjønnsbalansen i bransjen vår har noe av skylda for disse problemene?
– Ja, virkelig. Det får jeg mange historier som tyder på, at det er bedre stelt på steder med en mer nøytral kjønnsbalanse, svarer Sofie.
– Jeg ser det også i min nye jobb her i Innovasjon Norge, med et flertall kvinner i ledelsen. De har tydelige rutiner på plass, de håndterte situasjonen min før jeg begynte i jobben, og jeg følte meg trygg, selv om situasjonen var vond og ubehagelig, svarer Sofie, som understreker at å ha en slik kultur selvfølgelig ikke er avhengig av en god kjønnsbalansen i seg selv.
– I en lunsj her forleden fortalte noen en historie andre reagerte på, og måten lunsjbordet reagerte på var sjokkerende og uvant for meg. Folk brydde seg, stilte spørsmål, og turte å ta den praten. De hadde et vokabulær rundt sånne problemer.
Hver femte kvinnelige utvikler har opplevd seksuell trakassering: - Fryktelig trist
Håper flere sier fra
Nå håper Sofie at hennes historie kan hjelpe andre i liknende situasjoner – både kvinner og menn. Ikke minst etter den voldsomme tilbakemeldingen hun har fått, fra en tilsynelatende samla bransje, som tydelig sier hva de mener.
– Mange sier at nå er det nok, nå skal de si fra. For nå ser de både hva andre folk mener om dette, og at de ikke er alene om å oppleve dette. Det var noe av det jeg syntes var vanskelig med å dele; hva andre kom til å tenke. Jeg var vant til å bli latterliggjort, og da tenker man at meningen sin er verdiløs, sier Sofie til kode24.
– Men nå som responsen har kommet, tenker mange "Nei, vent nå litt, det er ikke jeg som ikke er i vater".
– Kan det bli en bølge av at flere forteller om liknende saker i bransjen nå, tror du?
– Jeg håper virkelig det, det ser litt sånn ut. Og jeg håper de kan stå i det. Blir de usikre, kan de bare gå inn i kommentarfeltet på LinkedIn, som vokser fortsatt.
Sender bilder av døtre
– Hadde du forventa en slik respons som du har fått?
– Nei, på ingen måte. Og forventa at jeg måtte flytte ut av byen. Men jeg klarte ikke å leve med det jeg vet, uten å si fra, svarer Sofie.
– Endel folk har sendt meg bilder av barna deres, døtrene deres, og sagt "Tusen takk for at du står opp for at disse ikke trenger å jobbe i en sånn bransje". Det er bare da jeg har begynt å gråte, sier hun.
– Så nei, jeg hadde overhodet ikke forventa denne responsen. For da dette stod på, følte jeg meg veldig alene.
kode24 har bedt Shortcut kommentere Sofies historie, foreløpig uten hell.