– Si nei, eller end opp som mellomleder!

– Alle bør bli flinkere til å fortelle sjefen hva man egentlig liker å jobbe med. Det trenger ikke være det samme som det du er flinkest til, skriver Kurt i ukens nyhetsbrev.

Kurt har lang erfaring som både journalist og redaktør med lederansvar, men trives aller best med å kunne dypdykke i teknologi – uten å måtte lede andre. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Kurt har lang erfaring som både journalist og redaktør med lederansvar, men trives aller best med å kunne dypdykke i teknologi – uten å måtte lede andre. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

– Du ender opp med å få ansvaret for det du har vist at du er god til, sa ukas koder, Stephen Gabriel Drake, denne uken.

Hans råd er å bevisst velge det du selv har lyst til å gjøre, i stedet for å bare si ja til å påta deg oppgaver du har bevist du er flink til. Men kanskje ikke liker.

Dette kjenner jeg meg veldig godt igjen i selv. Jeg har jobbet i teknologimedier siden 1989 – og selv om jeg i hovedsak alltid har skrevet om teknologi, har jeg i årenes løp hatt ulike mellomlederroller med og uten personalansvar.

Ofte har jeg endt opp i disse rollene fordi jeg har blitt bedt om å påta meg ansvaret eller blitt oppfordret til å søke en (bedre betalt) stilling. Som det jo er lett å bli smigret av. Når du attpåtil får skryt for at du gjør en god jobb, er det kanskje rart å likevel tenke "er det virkelig dette jeg har lyst til å drive med?".

Tittelen på dette nyhetsbrevet er selvfølgelig satt på spissen: Selvfølgelig er det helt greit å være mellomleder. Poenget mitt er bare at du må ha lyst til det.

Men hva om du etter en stund i en lederstilling finner ut at dette ikke er noe for deg likevel, og har lyst til å gå tilbake til kodingen? Det er aldri for sent å bli utvikler (igjen), noe årets kvinnelige utvikler Torborg Eek kunne fortelle nylig:

Forventninger fra andre og det at hun selv var veldig karrierebevisst og trodde det var "den eneste rette veien" gjorde at Torborg i løpet av få år forlot utvikling til fordel for lederroller.

Men hun savnet kodingen – og gikk tilbake, ble kåret til årets kvinnelige utvikler – og har aldri vært mer fornøyd.

Flere bør gjøre som Torborg.

Selv innså jeg etter mange år som mellomleder at det jeg egentlig likte var teknologi – ikke lederansvaret. Og selv om jeg har vært både journalist og redaktør, så er det ikke selve skrivingen eller journalistikken som interesserer meg mest. Det er hva jeg skriver om. Jeg liker å dypdykke ned i teknologi og formidle det til andre, enten det handler om prosessorer og maskinvare, eller som nå – programvare, programmeringsspråk og utvikling.

Derfor gjorde jeg det jeg mener flere burde gjøre: Jeg tok grep og kastet meg over muligheten til å drive med mer av det jeg liker, i mitt tilfelle skrive om programvareutvikling for kode24.

Mitt råd er å tenke nøye gjennom om det du holder på med akkurat nå er det du egentlig har lyst til å drive med.

Men hva om du liker både å kode og å være leder? Med en forståelsesfull sjef bør det gå fint også – slik det har gjort for Monica Beate Tvedt som er teknologidirektør og programmerer både på jobb og privat.

Ukas beste saker på kode24:

🐥 Stephen har ett tips for at du ikke skal ende opp i en jobb du misliker

– Du får ansvaret for det du har vist at du er flink til, sier ukas koder, Stephen Gabriel Drake.

🍼 GitHub Octoverse 2024: Nå har Python gått forbi JavaScript

GitHubs årlige undersøkelse er ute – og for første gang troner Python øverst på listen over de mest populære programmeringsspråkene.

🤿 Samla 200.000,- til Gaza på ett døgn: «Men tror det blir vanskeligere»

Erlend Schei sin Nerd Aid 9 gir pengene til Gaza. Spørsmålet er om givergleden i IT-bransjen er like stor som til Ukraina.

🐆 Microsoft raser mot Google: Mener «åpen sky»-initiativ er sverte­kampanje

Google allierer seg med mindre aktører i Open Cloud Coalition for å påvirke reguleringen i Europa, og Microsoft raser.

🥎 5 nyheter fra GitHub: Nå kommer Copilot til XCode og terminalen

Copilot blir tilgjengelig flere steder, GitHub spark er lansert og nå kan du be AI-en gjøre code reviews.

🦚 En fjerdedel av koden hos Google blir nå AI-generert

– Øker produktiviteten og effektiviteten, mener Sundar Pichai, som tjener gode penger på bruken.

👞 Ny arkitektur: Nå har React Native blitt mye raskere

Noe av det som gjorde at React Native-apper kunne føles mindre "snappy" enn 100 % native-apper er tatt bort og byttet ut med en helt ny arkitektur.

God helg

Det er én ting jeg synes er mye morsommere enn å skrive om koding – og det er å kode selv. Det å skrive om egne kodeprosjekter ble starten på journalistkarrieren min. Men drømmen de siste 7-8 årene – egentlig fra da jeg begynte å gå litt lei lederansvar – har vært å en dag kunne ha koding som yrke.

Etter at det gikk opp for meg, har jeg kodet nesten hver dag.

Nå innser jeg at det ikke er flusst av utviklerjobber for 55-åringer, selv om jeg har tenkt å kode til jeg "tar på meg trefrakken". Men jeg har i hvert fall bevisst prøvd å vri karrieren over mot jobber der jeg får være mer involvert i alt som har med programvareutvikling å gjøre – som i kode24. Og driver med web- og applikasjonsutvikling som mitt sideprosjekt ved siden av dagjobben. Kan jeg ikke kode på jobb, skal jeg i hvert fall kode hjemme!

Men selv på sideprosjektet mitt opplever jeg at oppdragsgivere ber meg om å gjøre ting jeg er god på – men ikke nødvendigvis synes er spesielt gøy. Som å søkemotoroptimalisere en Shopify-nettbutikk i stedet for å kode en ny nettbutikk fra scratch, slik jeg egentlig vil. Eller finpusse på en WordPress-nettside, i stedet for å bygge en ny nettside i alt annet enn WordPress.

Jeg har visst ennå ikke lært meg å si nei, innser jeg nå. 🤦

God helg!
– Kurt 🤓