Hvorfor bestemte du deg for å flytte til utlandet? 🛫
Første gangen var jeg 16 år og flyttet til Frankrike for å fortelle folk at nøklene lå på bordet (les clés sont sur la table) - det eneste jeg fikk med meg fra fransken i skolen.
Det ble en stor omveltning for en umoden 16-åring.
Da jeg var 19 flyttet jeg til Danmark for å sjekke opp pene dansker, ble skuffet og flyttet til Australia i stedet, hvor jeg ble sammen med en svenske.
Det ble starten på en reise som aldri tok slutt.
Hvorfor valgte du akkurat det landet du er i nå? 🌍
Nå bor jeg i Sverige, og her blir jeg. Jeg innså kjapt at jeg alltid kommer tilbake til Sverige, at det var blitt mitt hjem.
Totalt sett liker jeg Sveriges politikk mer enn andre land. Jeg har mange venner, og min egen lille familie.
Som programmerer synes jeg Sverige ligger litt i front. Det er mange dyktige utviklere, konferanser, brukergrupper og alt du kan ønske deg som programmerer. Inklusivt lønn. Dog blir du ikke like ultrarik som i Norge.
Jeg har også arbeidet eksternt for et bulgarsk/amerikansk selskap (Telerik), et sveitsisk selskap (Valorem), i England og mer.
Thomas (36) flytta til Sverige: - Flere møter, men bedre lunsj
Hvem jobber du for? 💼
Jeg har et eget firma og skriver bøker. Mest tekniske bøker, men min siste bok er skjønnlitterær og handler selvfølgelig om en pensjonert konsulent som gjør hva som helst for å slippe support.
Jeg er også heltids backend-utvikler hos Greenbyte/Powerfactors, som analyserer data fra vind- og solparker slik at de kan maksimere produksjonen og mye annet.
Hva er det du jobber med? 💪
Jag har tre roller. Én er å klage på møter, én er å klage på manglende tester. Så den siste, hvor jeg er ansatt for å programmere.
Jeg gjør backend, DevOps, arkitektur. Det er .NET, SQL og AWS som brukes mest i teamet mitt, som lager REST API-et og autentisering for SaaS-systemet.
«I Sveits var språket et problem da kollegene mine ikke ønsket å snakke engelsk»
Hvordan skiller arbeidshverdagen seg fra Norge? ☕
Nå har jeg jo ikke kodet i Norge. Jeg jobbet som bartender sist jeg jobbet der.
Forskjellen er at vi drikker kaffe i stedet for alkohol, men i samme mengder. QA er dørvakten, produkteieren er barmanageren, vi er servitører, og alle de småfulle gjestene er kundene våre som alltid overrasker oss med hva de kan finne på.
Det er bedre betalt, men minst like kult som å arbeide i bar, og arbeidstidene fungerer bedre når man har småbarn.
Hvordan er lønnen sammenlignet med i Norge? 💰
Jeg er fornøyd med min lønn, men har hørt at man blir skittent rik i Norge som programmerer. Så det er nok best hvis jeg ikke vet hvor mye du får.
Da jeg startet i 2011 hadde jeg 25.000 svenske kroner i måneden. Siste året har jeg ligget på 45.000 til 55.000. 55.000 var i England, dog.
Skatten i Sverige er på rundt 31 prosent.
Hva savner du? 😢
Jeg savner familien i Norge, naturen, ha en kortere arbeidsuke (36 mot 40 timer), og at solskinnsdager telles som røde dager og at man på fredag får reise hjem etter lunsj. Det sier vennene mine i Norge, men de lyver, kanskje.
Hva er de største utfordringene ved å jobbe der du jobber? 🔥
Det er vanskelig å være så langt unna familien. Særlig under pandemien, og nå som jeg har to små barn.
Da jeg jobbet i andre land var kulturforskjellene den største utfordringen. I USA var jobb det viktigste som fantes, og man måtte jobbe døgnet rundt. Jeg husker jeg hadde et møte da søsteren min giftet seg, for eksempel. I England var det konservativt, og jeg fikk ikke bruke jeans på jobb. I Sveits var språket et problem, da kollegene mine ikke ønsket å snakke engelsk under sosiale aktiviteter som ikke var i arbeidstiden.
Så kultur har vært den største utfordringen. Men ikke i Sverige, her er det ekstremt tilbakelent og kjent, og jeg anser på et vis kollegaene mine for å være kompiser.
Petter flytta til Berlin: - Tjener godt over millionen
Har du noen tips til andre som vil prøve seg ute i den store verden? 💡
Do it!
Men: Spar penger, slik at du alltid har noe å falle tilbake på. Skal du til et ikke-europeisk land, sjekk helseforsikring som kan koste enormt mye. Les nøye gjennom arbeidskontrakten din og tørr å be om endringer (kan skrive en halv bok om dette, hah!).
Husk at skatter er forskjellige i andre land. For eksempel er skatten lavere i Sveits og England, men det er andre skatter og faste kostnader som gjør at jeg hadde et like høyt beløp som gikk ut innen utbetaling av lønn som i Sverige. Samme med USA!
Kanskje be om å få testet fjernarbeid først, men sjekk hvordan det blir med ferie, foreldrepenger og så videre. Det er forskjellige måter å håndtere det på og hjelp fra en advokat kan være smart.