Silja (25) måtte bevise at hun kunne levere, tross ung alder: – Utfordrende

– Ubehagelig å ha bidratt mye, men ikke få mulighet til å formidle resultatene, sier Ukas Koder Silja Stubhaug Torkildesen om starten på karrieren.

Silja Stubhaug Torkildsen er fullstack-utvikler hos Tidsbanken. 📸: Alexander Øverbø
Silja Stubhaug Torkildsen er fullstack-utvikler hos Tidsbanken. 📸: Alexander Øverbø Vis mer

Hvorfor ble du utvikler? 👶

Jeg har alltid hatt en interesse for teknologi, delvis på grunn av at min far er utvikler og min mor som har jobbet i IT-bransjen, noe som tidlig eksponerte meg for IT-verdenen.

Da jeg fikk muligheten til å velge IT-fag som valgfag i VG2, tenkte jeg at det kunne være spennende å prøve. Jeg trivdes godt, og i VG3 fortsatte jeg med IT2. Etter videregående gikk jeg rett videre til høyere utdanning og fullførte en bachelor i dataingeniør.

Det jeg likte best i løpet av studiene var web- og appteknologi, så jeg valgte å ta en spesialisering innen det. Kombinasjonen av bakgrunn og utdanning har ført meg dit jeg er i dag, og jeg trives med å utvikle kreative og morsomme løsninger.

Hva jobber du med? 💪

Jeg jobber hovedsakelig med Flyt i Tidsbanken, som er et prosjektstyringsverktøy utviklet for å gi ledere og prosjektledere bedre oversikt over pågående og kommende arbeid.

Flyt er laget for å hjelpe med å redusere omstillingstid mellom jobber, gir mer effektiv ressursbruk og har en handlingsliste for nødvendige tiltak. Det er basert på prinsipper fra TEK, LEAN, og Goldratt’s Theory of Constraints for å forbedre prosjektflyt og produksjonseffektivitet.

Det jeg jobber med akkurat nå er funksjonalitet for å tilordne ansatte til spesifikke flyter. Dette gjør det enklere for dem å velge riktig arbeidsflyt med tilhørende jobber, og gjør innstemplingsprosessen mer presis ved å begrense valgene. Dette sikrer at de stempler riktig, og bidrar til mer effektiv ressursbruk og bedre produksjonsflyt.

Fra kontoret. 📸: Privat
Fra kontoret. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser uka ut for deg? 📆

En typisk arbeidsuke varierer avhengig av om det er semester eller ikke i forhold til studiene.

Når jeg ikke har studier, er jeg vanligvis på kontoret fra 8 til 16. I semesterperioden starter jeg ofte mellom 6 og 7, slik at jeg rekker forelesninger på UiB. Sluttiden på dagen varierer ut fra om jeg har forelesning eller må jobbe inn timer fra en annen dag hvor jeg har vært på skolen.

Hver dag jobber jeg i team med to supre kolleger som er både greie og som ikke lar seg hemme av at jeg må være borte innimellom for å dra på forelesning. Sammen lærer vi ofte noe nytt – enten fra hverandre eller ved å finne ut av ting sammen.

Hva er det neste du har lyst til å lære deg eller bli bedre på? 🧠

På jobben ønsker jeg å bli bedre innen maskinlæring, spesielt siden jeg nå tar en mastergrad i feltet. Maskinlæring og kunstig intelligens har virkelig skutt i været, og det er mye fokus på hvordan disse teknologiene kan brukes til å forbedre virksomheter.

Jeg ser stor verdi i å forstå hvordan teknologien er bygget opp og hva som ligger bak i forhold til bruk av maskinlæring i programvare og som hjelpemiddel i bedriften.

Privat er fokuset og målet mer rettet mot trening, som har blitt hobbyen som får mest oppmerksomhet ved siden av studiet. Etter at jeg begynte på CrossFit Verftet Minde og investerte i en ny sykkel for litt over ett år siden, er målene å forbedre teknikk, styrke og kondisjon. Det er litt utfordrerne å balansere dette ved siden av jobb og studier, men det går gradvis fremover. Det hjelper også å være bedriftens hundepasser – det gir både ekstra mosjon og motivasjon fra mine firbeinte venner!

Kaffekannen på jobben har hver dag et nytt AI-generert bilde for å vise at kaffen er ny og fresh. – Det viser hvordan AI kan brukes på en fornuftig måte i bedriften! ler Silja. 📸: Privat
Kaffekannen på jobben har hver dag et nytt AI-generert bilde for å vise at kaffen er ny og fresh. – Det viser hvordan AI kan brukes på en fornuftig måte i bedriften! ler Silja. 📸: Privat Vis mer

Hva er den mest utfordrende situasjonen du har stått i? 👀

En av de mest utfordrende situasjonene jeg har stått i som relativt ung utvikler, er det å bevise at jeg har kunnskap og kan levere, til tross for alder og begrenset erfaring.

Å opparbeide seg respekt og tillit er noe som tar tid og krever en del jobb, som har ført til noen krevende situasjoner underveis.

For eksempel jobbet jeg en periode på et team hvor enkelte med mer erfaring i bedriften ikke ønsket å bidra aktivt til produktutviklingen, men likevel tok ordet når det gjaldt å presentere endringer og forbedringer. Dette førte til feilformuleringer og redusert gevinst av arbeidet som ble gjort og et utrivelig arbeidsmiljø.

Det var ubehagelig å være en av dem som hadde bidratt mye, men som ikke fikk mulighet til å formidle resultatene internt i bedriften eller ut til kundene.

«Det er viktig at nye utviklere får en sjanse.»

Hva ser du på som bransjens største utfordring akkurat nå? 🔭

En av utfordringene i bransjen akkurat nå er det fokuset på å ansette seniorutviklere.

Det er forståelig at selskaper ønsker å hente inn de med mye erfaring, særlig når de mangler ressurser til opplæring, men det er samtidig viktig at nye utviklere får en sjanse.

Teknologien utvikler seg raskt og stopper ikke opp på grunn av mangel på seniorkompetanse – det er derfor viktig med balanse ved å investere i fremtidige utviklere også.

For å legge til en politisk vinkling, er det krevende å være student i dagens økonomiske situasjon. Dette kan føre til at flere velger bort videre utdanning eller ikke fullfører fordi det blir for krevende økonomisk, noe som igjen kan redusere tilfanget av nye fagfolk til bransjen over tid.

En annen utfordring er bruken av kunstig intelligens. Som verktøy kan AI være utrolig effektivt og øke produktiviteten, men det er ikke alt man kan stole på uten videre. I verste fall kan feil i KI-genererte forslag føre til merarbeid for å rette opp feil. Det er viktig å være kritisk og forstå hva man bruker før man implementerer det i arbeidshverdagen.

Så lenge KI brukes med et kritisk blikk, er jeg optimistisk, men blind tillit til teknologi uten å vite hva det innebærer er mer bekymringsfullt.

Hva er ditt beste tips til andre utviklere? 🤖

Parprogrammering er en utrolig lærerik måte å jobbe på. Det fører til interessante diskusjoner, bedre løsninger og færre bugs. Ikke minst lærer man noe nytt hele tiden, enten det er gammel eller ny teknologi.

Mitt beste tips er å alltid være åpen for å lære nye ting – vi jobber i en bransje hvor det stadig kommer nye og spennende teknologier! En plattform jeg liker for å finne inspirasjon og interessante ting er Twitter, eller X som det nå heter.

Til alle som bruker VS Code, vil jeg også anbefale VS Code Pets – det gir en ekstra sjarm til kodehverdagen. Legger med et bilde fra pet teminalen min i et av prosjektene jeg jobber i:

📸: VS Code Pets / privat
📸: VS Code Pets / privat Vis mer