Hvorfor ble du utvikler? 👶
Jeg har alltid vært et planleggingsmenneske og liker å ha en plan og en backup-plan for det meste😅
Siden tenårene har min plan B vært å bli ingeniør hvis jeg ikke fant ut av hva jeg ville bli når jeg ble stor. Da jeg ble stor, etter friåret der jeg reiste rundt i Afrika og Sørøst-Asia, hadde jeg fremdeles ikke kommet frem til en plan A.
Så da ble det ingeniørstudiet. Jeg visste også at jeg ville studere i Trondheim, og kjente folk som allerede gikk på data og sa at koding var gøy. Så da begynte jeg på Datateknologi og tenkte at jeg enkelt kunne bytte retning dersom det skulle vise seg å ikke være noe for meg. Heldigvis likte jeg problemløsing og koding! Studiemiljøet i Trondheim var jo også veldig bra, så de fem årene ved NTNU fløy forbi!
«Vi sitter i fire forskjellige land, så det er viktig å ha fokus på å feire sammen digitalt!»
I dag er jeg takknemlig for at jeg aldri landet på en plan A, for jeg stortrives med plan B! Jeg mistenker at dette ville vært mitt førstevalg fra starten av hvis noen hadde introdusert meg for alle mulighetene en IT-utdanning kan by på.
Derfor vil jeg gi en shout-out til initiativer som Tenk Tech Camp, som jobber for å vise hvor kult og viktig teknologi er for unge jenter! Med en IT-utdanning kan man jobbe innenfor en rekke bransjer, samarbeide med dyktige kollegaer og stadig lære noe nytt. Ikke minst er det utrolig gøy! Det er også et fleksibelt yrke, og jeg har for eksempel benyttet meg av denne fleksibiliteten ved å reise seks uker i Indonesia tidligere i år, der jeg kombinerte ferie med remote jobbing 🏝️ Det kan anbefales!
Jeg startet som fullstack utvikler, men etter et par år bestemte jeg meg for å fokusere mer på frontend fordi jeg syns det var morsommere. Tidligere i sommer fikk jeg mulighet til å prøve meg på en tech lead rolle, og syns det har vært utfordrende og givende! Selv om det er mindre tid til koding syns jeg det er utrolig gøy å jobbe tett med PM, design lead og resten av utviklerne for å legge til rette for at vi samarbeider godt og leverer det som forventes.
Hva jobber du med? 💪
Jeg er for øyeblikket Team Tech Lead for Warp, det nordiske designsystemet brukt av Finn.no og de andre nordiske markedsplassene (NMP) til Schibsted.
Vi lager et open source designsystem som inneholder stylingen og komponenter som skal brukes i NMP. Vi tilbyr utility css ved å bruke UnoCSS og håndterer brandingen til de ulike markedsplassene ved å bruke CSS variabler. Vi har også komponenter for React, Vue og Web Components.
Akkurat nå jobber jeg med et script vi har for å generere ikoner. Scriptet importerer SVGer fra Figma, optimaliserer dem, og outputtet er React-, Vue- og Web Components-ikoner.
Nå legger jeg til håndtering av oversettelse av titler på ikonene som genereres, for vi må støtte finsk før den finske markedsplassen kan gå live. Vi bruker Lingui (et bibliotek for internationalization) og skal integrere mot et Translation Management System.
Hvordan ser uka ut for deg? 📆
Jeg er på Finn-kontoret 2-3 ganger i uken. De øvrige dagene jobber jeg enten hjemmefra eller fra Techfolk-kontoret, men for øyeblikket sitter jeg i Portugal og jobber med resten av Techfolk-gjengen.
Uken starter med et planleggingsmøte med utviklerne der vi snakker om hva som skal ha høyest prioritet for uka. Senere på dagen har vi et Weekly Startup møte med hele teamet der vi går gjennom Jira boardet, setter noen mål for uka, og til slutt er det satt av tid til til diskusjoner vi bør ta i fellesskap.
På fredager har vi et Weekly Checkout møte der vi deler hva vi har jobbet med, feirer kule ting vi har gjort og gir hverandre masse skryt! Vi sitter i fire forskjellige land, så det er viktig å ha fokus på å feire sammen digitalt! 🎉 De andre dagene har vi utviklerne standups på morgenen ☕
Hva er ditt beste råd for å komme seg videre når du står fast i kodinga? 🧠
Google → ChatGpt → Spør en kollega. Dersom det ikke gir fremgang og du har sittet med samme problemet i mange timer, syns jeg det mest effektive er å ta en pause fra problemet.
Jobb med noe annet, og se heller på problemet på nytt neste dag med nye øyne.
Ofte er det en liten, åpenbar feil du finner i løpet av de neste 15 minuttene - noe som både er digg, men også ekstremt frustrerende 😅
Hvilke trender tror du på framover? 🔭
AI er umiddelbart på toppen av listen min.
Jeg har i det siste brukt ChatGPT nesten daglig som sparringspartner, enten det er for å få dypere innsikt i ting jeg ikke har vært borti før, eller for konkret kodehjelp. Og det er flere andre verktøy der ute jeg ikke har prøvd ut, som helt sikkert vil kunne hjelpe meg å jobbe mer effektivt og levere bedre i prosjekt 💪
Ellers syns jeg CRISPR-teknologien er helt syk. Selv om det ikke er en teknologi innenfor “utviklings-feltet”, er jeg ekstremt fascinert over potensialet til denne genmodifiserings-metoden🧬
«Men en gjenganger er jo at dårlig kommunikasjon og misforståelser kan skape unødvendig stress.»
Hva synes du er mest krevende ved å være utvikler? 😅
Det kommer nye biblioteker og verktøy hele tiden. Det er umulig å få med seg alt, og det er lett å kjenne på at “det her burde jeg kunne”.
Jeg tror ikke jeg er alene om å ha kjent på imposter syndromet - og det er jo ganske slitsomt å tenke at man “ikke kan nok” eller at man “ikke er bra nok”.
Som konsulent har jeg byttet prosjekter flere ganger og har blitt vant til å starte fra scratch med jevne mellomrom. Jeg har jo erfart at det går fint selv om man ikke kan alt til å begynne med, og at ingen forventer at du skal kunne alt når du ikke har jobbet med hele tech-stacken eller domenet før. Du må bare være motivert til å lære og tørre å spørre!
Hva er den mest utfordrende situasjonen du har stått i? 👀
Jeg kommer ikke på én konkret situasjon - jeg har nok vært ganske heldig med å havne på bra prosjekter med flinke og støttende folk rundt meg.
Men en gjenganger er jo at dårlig kommunikasjon og misforståelser kan skape unødvendig stress for utviklere fordi vi plutselig må fikse noe som "burde vært gjort forrige uke".
Hvor tror du utvikleryrket er på vei? 🤖
Jeg tenker at utviklere bør utforske og leke med AI som verktøy for å jobbe mer effektivt og levere bedre. Samtidig er jeg ikke bekymret for at AI skal ta over jobbene våre.