Sjekk om du også trener Grok med innholdet ditt på X, uten å vite det

Meta fikk i vår kraftig kritikk da de ville trene sin AI på brukernes innhold. At X nå har startet med det samme, uten å varsle brukerne, blir beskrevet som en «overraskelse».

Elon Musk og X er nå i full gang med å trene AI-assistenten Grok på brukernes innhold. 📸: Gonzalo Fuentes / Reuters / NTB
Elon Musk og X er nå i full gang med å trene AI-assistenten Grok på brukernes innhold. 📸: Gonzalo Fuentes / Reuters / NTB Vis mer

For en drøy måned siden måtte Meta gå tilbake på planene sine om å bruke ditt og mitt innhold til å trene sin AI.

Etter reaksjoner fra både Datatilsynet, digitaliseringsminister Karianne Tung og flere andre valgte Meta å legge planen på is.

Flere har påpekt at den store forskjellen på Meta og andre teknologigiganter, var at Meta var åpne om endringen.

Det kan vise seg å være en riktig antagelse. For det framstår som at de færreste selv har «samtykket» til å bidra til trening av Grok.

Samtykket på dine vegne

Gjennom helga har flere brukere delt innlegg om at X, tidligere Twitter, har aktivert et samtykke på vegne av brukerne, om å dele sitt innhold for trening av Grok.

Det er også tilfellet for undertegnede og kode24s konto:

Denne haka på X, for å dele dataen vår med Grok, har ikke kode24 selv huka av. Du finner haka i innstillinger, under "personvern og sikkerhet".
Denne haka på X, for å dele dataen vår med Grok, har ikke kode24 selv huka av. Du finner haka i innstillinger, under "personvern og sikkerhet". Vis mer

Grok er en AI-støttet søkeassistent på X, og er trent med nettsidens egen xAI. Løsningen er kun tilgjengelig for premium-brukere.

Dersom du ønsker å fjerne samtykke, så må du altså selv gjøre det. Det samme gjelder hvis du ønsker å slette innholdet som allerede er delt med tjenesten.

Det angis ikke hvor lenge du skal ha «samtykket» til denne delingen av innhold, men Musk kunngjorde tidlig sist uke nyheter om at treningen skulle være i gang.

Overrasket over nyheten

Siden mange teknologigiganter har sine europeiske hovedkontor i Irland, har det irske motsvaret til Datatilsynet (DPC) ansvar for å følge opp regelverket i Europa. De venter nå på mer informasjon fra X, opplyser de til TechCrunch.

DPC har vært i kontakt med X om dette temaet i flere måneder, og den siste dialogen skal ha vært så sent som i forrige uke. De beskriver derfor utviklingen i saken som en «overraskelse».

kode24 har vært i kontakt med det norske Datatilsynet om saken, men ikke fått svar før publisering av saken.

Endte med å holde igjen løsning

Etter at Meta trakk sine planer om å trene sin AI på brukerinnhold, har de også valgt å la være å lansere sin AI-løsning i store deler av Europa, enn så lenge.

Avgjørelsen ble begrunnet med uforutsigbarhet når det kom til det europeiske markedet. De hevdet at ingen hadde protestert da løsningen først ble presentert for europeiske politikere.

Senere kom protester fra flere hold. Datatilsynet trakk blant annet lovligheten ved praksisen i tvil, og digitaliseringsminister Karianne Tung hadde et møte med Meta-topp Nick Clegg for å komme med sitt syn på saken.