Rundt tre av fire norske utviklere jobber fra hjemmekontor minst en dag i uka, ifølge kode24s lønns- og trivselsundersøkelse.
Dersom de skader seg i lunchen på arbeidsgivers kontor, vil praksis være at de er dekket av yrkesskadeerstatning.
Men om skaden skjer i en pause på hjemmekontoret, så er de ikke dekket, mener Høyesterett.
– Skandaløst! Nå må politikerne komme på banen, sier Trond Markussen om avgjørelsen til domstolen. Markussen er president i NITO.
Tre av fire utviklere på hjemmekontor: «Større frihet enn andre»
Skadd under lønsjen
Bakgrunnen for saken i Høyesterett, er en lege som skadet seg under en matpause da hun hadde hjemmekontor i 2018. Hun var ikke «i arbeid» da skaden inntraff, heter det i avgjørelsen. Legen var på vei til matpause da skaden skjedde.
Dermed er rettspraksis at arbeidstakere ikke er yrkesskadedekket når de tar pauser fra arbeidet når de jobber hjemmefra.
NITO har tidligere etterlyst klarere regler for hjemmekontor. De viser i en ny pressemelding til at de i andre saker har vunnet fram med at arbeid hjemmefra skal regnes som yrkesskade. Følgelig skal det gi rett til erstatning.
– Nå rokker Høyesterett ved dette prinsippet, sier Markussen.
– Vi har nok en gang fått demonstrert hvor uklare reglene for yrkesskade på hjemmekontor er i Norge.
Høyeste sykefravær på 15 år innen IKT
Rammer mer enn én million
Også Akademikerne reagerer på avgjørelsen i Høyesterett. De mener dette viser følgene av et utdatert regelverk.
– Over én million arbeidstakere har innslag av hjemmekontor i sin arbeidshverdag, og regelverket må ta høyde for dette, sier Akademikerne-leder Lise Lyngsnes Randeberg til NTB.
Hun understreker at sikkerhetsnettet ikke kan forsvinne dersom man er blant den millionen som jobber hjemmefra. Det er også Markussen tydelig på.
– De har rett til like mye sikkerhet på jobb hjemme som på kontoret, sier han.
To av Høyesteretts fem dommere i saken var imidlertid uenige i avgjørelsen, og støttet arbeidstakeren.
De mente at det fulgte av langvarig lovforståelse at matpauser var omfattet av yrkesskadedekningen, også i matpauser på hjemmekontor.
– Nå kan denne lovforståelsen stå på spill ved alle ulykker under pauser på hjemmekontoret, sier Markussen.
– Kvinner undervurderes, avbrytes, settes til husarbeid
Har rett til pause
Randeberg mener arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna har et ansvar for å rydde opp og tette hullet i sikkerhetsnettet.
– Arbeidstakere har lovfestet rett til lunsjpauser i arbeidet. Da må staten også kunne dekke skader som oppstår under lunsjpausen hjemmefra – og ikke bare på kontoret, sier hun.
Markussen peker også på politikerne, og sikrer at alle norske arbeidstakere får samme rettigheter utavhengig av hvor de jobber og tar pauser.
– Jeg håper at arbeids- og inkluderingsministeren lytter til våre innspill og rydder opp så fort som mulig, sier han.