Skjalg (23) hadde aldri programmert før studiet: «Det var litt heftig i begynnelsen»

– Valget på cybersikkerhet var egentlig litt tilfeldig. Jeg hadde egentlig tenkt å søke på pilotutdanning, forteller sommerstudenten Skjalg Alexander Slubowski i Dualog i Tromsø.

Sommerkoderen Skjalg Alexander Slubowski frykter ikke å bli erstattet av AI. Den sliter for mye i møte med diffuse oppgaver, mener han. 📸: Marius Fiskum / Dualog
Sommerkoderen Skjalg Alexander Slubowski frykter ikke å bli erstattet av AI. Den sliter for mye i møte med diffuse oppgaver, mener han. 📸: Marius Fiskum / Dualog Vis mer

I serien Sommerkoderen snakker kode24 med studenter i sommerjobb; ofte kalt sommerstudenter.

Denne gangen:

  • 👦 Skjalg Alexander Slubowski (23)
  • 📚 masterstudent i cybersikkerhet ved Universitetet i Tromsø (UiT)
  • ☕ sommerjobb hos Dualog i Tromsø

Hei! 👋 Kan du aller først fortelle litt om studiet ditt?

Den kommende høsten skal jeg begynne på 4. året av en integrert master. Jeg tar alle fem årene på rappen, og går ut som sivilingeniør.

Valget på cybersikkerhet var egentlig litt tilfeldig. Jeg hadde egentlig tenkt å søke på pilotutdanning. Men etter å ha snakket litt med venner og familie kom jeg bestemte jeg meg for å undersøke informatikk. Etter litt søking kom jeg over cybersikkerhet hos UiT.

Dette virket utrolig spennende, og er superrelevant i en høyteknologisk verden. Jeg har alltid vært interessert i teknologi og elsker å undersøke hvordan diverse teknologier fungerer. Jeg bestemte meg derfor å søke på dette studiet. I tillegg hadde jeg lyst å ta en master, så det passet jo utmerket at dette studiet var en integrert master.

I studiet har jeg lært utrolig mye forskjellig innenfor informatikk. I starten begynte vi med å skrive kode i C. Dette var litt heftig i begynnelsen, ettersom jeg aldri hadde programmert før, men jeg lærte kjempemasse på utrolig kort tid!

Etterhvert begynte vi også å skrive litt Assembly, før vi til slutt hadde et fag hvor vi lagde et DOS-liknende OS.

«Dette var litt heftig i begynnelsen, ettersom jeg aldri hadde programmert før.»
Slubowski er med på å lage en ny app for Dualog i sommer. Her er han med resten av teamet, fra venstre; Lars Dalbakk, Alex Minati, Jørgen Trondsen. 📸: Privat
Slubowski er med på å lage en ny app for Dualog i sommer. Her er han med resten av teamet, fra venstre; Lars Dalbakk, Alex Minati, Jørgen Trondsen. 📸: Privat Vis mer

Har til nå bare hatt «innføring i kryptografi» som spesialiseringsemne. Her har vi lært om forskjellige krypteringssystemer, og hvordan tidligere systemer har blitt angrepet, og derfor ikke er trygge å bruke. Vi har også gått igjennom hvilke systemer som brukes i dag, hvordan de fungerer matematisk og hva som skal til for at de forblir trygge.

I det semesteret jeg har hatt nå, så har jeg blant annet hatt «software development» og «computer security». I software development har jeg jobbet i et team med fire andre, hvor vi fikk lov til å utvikle en valgfri applikasjon, hvor vi måtte bruke agile development. Dette er veldig likt hvordan jeg jobber hos Dualog i sommer.

I computer security har vi lært om hvordan sikkerhet blir ivaretatt i teknologiverdenen. Alt fra hvordan man kan lage «security policies» til hvordan CA certificates funker til hvordan man kan overføre informasjon over nett. I neste semester skal jeg ha «advanced computer security», og gleder meg til å gå enda mer i dybden på sikkerhet.

Hva skal du gjøre i sommer? 💪

I sommer skal jeg jobbe i et team med tre andre studenter hos Dualog i Tromsø. Vi skal lage en ny app fra bunnen av, som skal brukes for å gi tilgang og holde kontroll på hvor mye internett et crew på en båt bruker. Appen blir mer og mer relevant, ettersom det satses mer og mer på bruk av Starlink for å få nett innen den maritime sektoren

Appen skal erstatte en gammel app Dualog bruker som heter Crew Connection, som er laget i et rammeverk (xamarin) som hadde EOL nå i år. Den nye appen skal bruke Expo med React Native, og skrives i Typescript.

Sommerprosjektet er i hovedsak et frontend-prosjekt, ettersom Dualog allerede har en backend i .NET. Likevel har vi fått laget noen flere backend endepunkt i .NET. Backenden har også C++ kode, men dette har vi (heldigvis) sluppet å måtte skrive.

Hackaton er en god måte å bli kjent i en bedrift, mener Slubowski. 📸: Privat
Hackaton er en god måte å bli kjent i en bedrift, mener Slubowski. 📸: Privat Vis mer

Vi er et ganske selvstendig team, men vi får likevel mye oppfølging.Vi har et ukentlig oppfølgingsmøte hvor vi gjennomgår hva vi har gjort, hva vi skal jobbe med videre og hvilke utfordringer vi har. I tillegg bruker vi å ha en kort demo om hvordan appen vår foreløpig er, og får tilbakemelding på forbedringer som må til.

I tillegg til møte, så sitter vi nærme de andre utviklerne hos Dualog, og kan ofte huke tak i dem dersom vi trenger hjelp. De er også ofte nysgjerrige, og kommer bort for å se hvordan appen ser ut, og om det er noe vi trenger hjelp med eller lurer på.

Jeg synes det er utrolig artig og lærerikt å få oppleve hvordan en faktisk bedrift opererer, og hvordan det er å jobbe i et reelt team med et prosjekt. Det er også artig å kjenne at man får bruk for det man har lært på universitetet.

Hva er drømmejobben når du skal få deg en fast jobb? 🤔

Noe av det viktigste for meg i en fremtidig jobb er et godt og sosialt arbeidsmiljø med gode kollegaer. Det er også mye morsommere når det er lov å ha det artig på jobb!

Den første uken jeg var på jobb her, så hadde Dualog «hackathon». Da var alle ansatte i bedriften med å utforske og lage noe annet enn det Dualog vanligvis gjør i to dager. I år var temaet AI, og det kom frem mange forskjellige vinklinger på hvordan AI kan brukes for å forbedre bedriften på ulike vis. I og med at hele bedriften deltar, så var det en fin måte å bli kjent med andre på som ny i bedriften.

Dualog har også hatt fokus på å holde sosiale opplegg for oss sommerstudenter, slik at vi kan bli bedre kjent oss i mellom, samt med de tidligere sommerstudentene.

Jeg har nok litt preferanser når det kommer til hva jeg ønsker å jobbe med. I sommer har jeg blitt bedre kjent med frontend enn før, og synes det er artigere enn tidligere. Jeg foretrekker nok fortsatt backend, og er blitt veldig glad i .NET som jeg har brukt på skolen og hos Dualog.

Bransjen bør tørre å la ansatte få styre mer hvor de jobber. Slubowski mener det kan bidra til at flere blir lengre i samme bedrift. Her er han selv på reise i Geiranger for et par uker siden. 📸: Privat
Bransjen bør tørre å la ansatte få styre mer hvor de jobber. Slubowski mener det kan bidra til at flere blir lengre i samme bedrift. Her er han selv på reise i Geiranger for et par uker siden. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser du på arbeidsmarkedet akkurat nå? 👀

De siste årene har man jo fått lest og hørt at arbeidsmarkedet ikke har et like stort behov som før. Behovet i IT-markedet er fortsatt til stede, men det virker som at det er et større behov for erfarne senior-utviklere, og ikke like mye nyutdannede.

Jeg tror likevel behovet for nyutdannede fortsatt er til stede, selv om det kanskje ikke er like lett å finne en jobb som før. Dette er jo en bransje i konstant utvikling, og nyutdannede kan komme med nye spennende ideer.

De fleste studentene jeg har kjent som nå er ferdige med utdanningen sin, sitter nå i fast jobb.

Hva tror du AI kommer til å bety for bransjen og arbeidsmarkedet framover? 🤖

Jeg stiller meg egentlig ganske positiv til bruk av AI. AI kan være med på å ta unna en del enkle og kjedelige oppgaver, som man vanligvis må bruke tid på å gjøre selv. Dette kan for eksempel være å lage enkle script. I tillegg så er den flink på å finne logiske feil i kode, dersom man sliter med å debugge, og kanskje har sett seg litt blind på egen kode.

Den kan også være med på å gi noen ideer dersom man står fast.

Jeg tror likevel ikke at utviklere kommer til å bli erstattet. AI funker best på små og konkrete oppgaver. Dersom den skal begynne med litt diffuse eller kompliserte ting, så kommer den ofte opp med dårlige eller ikke fungerende løsninger. I tillegg så er ikke AI særlig bra på problemstillinger den ikke har vært borti før.

Det vil nok derfor alltid være behov for mennesker som er god på problemløsning, og som kan skaffe forståelse og finne løsninger for diffuse problemer.

Jeg tror at AI kan fungere bra som et verktøy på lik linje med å Google eller søke på Stackoverflow, men tror ikke den blir en erstatter.

Har du noen oppfordringer eller utfordringer til bransjen du skal ut i?

Tør å gi frihet og ansvar, mens det likevel settes forventninger. Sats på velferd for ansatte. Hos Dualog så har de ansatte ganske stor frihet for hvor de ønsker å jobbe.

Om man ønsker å jobbe hjemmefra, så trenger man bare informere de andre om at man gjør det. Det er også mange internasjonale ansatte her, som ofte drar til hjemlandet sitt, og jobber derfra. Det er også en del som jobber remote på heltid.

Jeg tror at dette gjør det attraktivt for mange å fortsette her, selv om de flytter til en annen by eller et annet land. I tillegg så øker det trivselen til mange, ettersom de oftere kan reise, som igjen gjør at man ønsker å forbli i bedriften.

I tillegg er det utrolig gøy å dra på jobb når man trives. I sommer har Dualog kjøpt inn en del brus og is som er tilgjengelig for de ansatte. Det koster ikke nødvendigvis bedriften så mye, men det er med å gjøre det hyggeligere og koseligere på jobb, når man kan ta en ispause med kollegaene sine.

Jeg har troen på at jo mer man trives på jobb, jo bedre presterer man.