Skuffa over at sommer­jobber lyses ut ett år i forveien – ber studenter være forsiktige

– Jeg hadde kanskje trodd at bransjen tok dette til seg, sier student Victoria Prigel. Men nei.

Victoria Prigel har også tidligere uttalt seg om hvordan arbeidsmarkedet er for studenter og nyutdannede, her fra årets kode24-dagen. 📸: Shawn Arvind
Victoria Prigel har også tidligere uttalt seg om hvordan arbeidsmarkedet er for studenter og nyutdannede, her fra årets kode24-dagen. 📸: Shawn Arvind Vis mer

– Jeg hadde jo håpet at frister for sommerjobber og graduateprogrammer for 2025 skulle bli satt nærmere oppstart, sier Victoria Prigel, styreleder for BIOS studentforening, til kode24.

– Jeg håper at bedriftene som nå lyser ut, faktisk har gjort en grundig vurdering, slik at vi slipper at det samme skjer igjen, legger Prigel til.

Bakteppet er at de første sommervikariatene for 2025 er lyst ut, mens årets sommer knapt er over.

Dette til tross for at mange studenter og nyutdannede i vinter og vår opplevde at kontraktene deres ble terminert, i noen tilfeller kort tid før oppstart, både sommerjobber og gratuateprogrammer.

Noe som gikk igjen, var nettopp at kontraktene var signert lang tid i forveien. I et marked som skulle vise seg å være dramatisk annerledes enn det som ventet ett år senere.

Oppleves som usikkert

Studentene har sett utlysningene, og hvem som har lyst ut, forteller Prigel. Hun er i tillegg til styreledervervet, også sisteårsstudent ved Høyskolen Kristiania.

– Jeg snakker med venner og medstudenter om graduatestillingene som ligger ute nå, for eksempel. Jeg velger jo selv å søke på disse, sier hun.

– Det gjør det mer personlig for meg denne gangen. Det å signere kontrakt betyr ikke nødvendigvis at jeg får en jobb å gå til, og slik er det mange studenter som føler på det nå, forklarer Prigel.

Det har vært mye prat om termineringene, etter at studentene møttes igjen til studiestart.

– Det er nødvendig at tilliten til bedrifter blir bygd opp igjen, for det som har skjedd er jo et tillitsbrudd. Mange opplever nå det å søke jobb og signere kontrakt som noe usikkert. De føler at det kanskje ikke er en jobb å gå til dem likevel, noe som jo dessverre har vist seg å ha vært tilfelle for flere, sier Prigel.

«Det er nødvendig at tilliten til bedrifter blir bygd opp igjen.»

Skaper et press

– Hvorfor tror du det her skjer igjen, som om det ikke hadde skjedd noe i år?

– Jeg hadde kanskje trodd at de tok det til seg, siden det var så mye prat om det. Men jeg vet ikke helt, svarer Prigel.

– Jeg har jo spurt bedrifter direkte selv. Noen av de har pekt på at det er enkelte universiteter som legger opp til det, med arrangementer som pusher bedriftene til å lyse ut tidlig, kan hun fortelle.

Blant selskapene som allerede har lyst ut, finner vi også noen av de største i Norge, som Sopra Steria og Computas. Prigel er ikke bekymret for om disse kan holde avtalene de inngår, men for signalet det gir.

– Jeg vil jo tro at dersom de største lyser ut, så kan det skape et press for de mindre selskapene. Det kan skape en frykt for at de vil miste de beste kandidatene, rett og slett en slags «fear of missing out».

Handler om å "sikre de beste"

– Det er fordi det fortsatt er kamp om de beste hodene, sier administrerende direktør Trond Eilertsen i Computas til kode24.

Selskaper som Variant er blant de som måtte både permittere, avlyse nyansettelser og kutte sommerjobbene. De har også signalisert om at deres tidlige utlysninger handlet om frykten for at de beste blir hentet av dem som tilbyr kontrakter først.

– “Hvis vi venter til januar er det ikke lenger noen ledige” har vært mantraet, skrev daglig leder Odd Morten Sveås i et blogginnlegg da nyheten ble kjent.

I etterkant har Variant hentet tilbake mange av de permitterte, og likevel fått ansatt nyutdannede. Da sa også Sveås at de ville ta lærdom av erfaringen, og ha mer is i magen.

Ber studenter være forsiktige

Flere mer erfarne utviklere har gitt både råd og moralsk støtte til studenter og nyutdannede den siste tiden. Prigel trekker fram det som en positiv erfaring i det store bildet.

– Jeg blir glad over å se at folk i bransjen engasjerer seg for oss! Det kan jo oppleves som vanskelig å finne sin plass i arbeidsmarkedet, så da er det viktig å se at det er flere i bransjen som heier en fram, sier hun.

– Det er jo også potensielle kollegaer i framtiden, så du føler deg mer velkommen i en bransje der det er vanskelig å få en fot innenfor, poengterer Prigel.

Hun forteller at BIOS også skal samarbeide med Den Norske Dataforening i tiden framover, blant annet om jobbsøkekurs for studentene. Både av hensyn til problemene i vinter og vår, men også det krevende arbeidsmarkedet for juniorer.

Prigel er også tydelig på hvilke råd hun har til andre studenter på jakt etter jobb.

– Gjør en nøye vurdering av hvem du signerer med. Sjekk hva som har vært ute av saker om bedriften. Tørr å stille tøffe spørsmål tilbake til arbeidsgiveren. Det er ikke bare de som skal finne ut om du er rett ansatt. Det er også du som skal finne ut om de er rett arbeidsplass. Spør, lytt og se på hva og hvordan de svarer på spørsmålene, sier hun.