- Vi håper og tror at de med IT-bakgrunn blir matcha med bransjen, slik at alle parter kommer best mulig ut av dette. Og så er det jo som en IT-arbeidsgiver sa det, ingenting i veien for å kunne fortsette å jobbe for selskapet fra Ukraina, når retur til hjemlandet på permanent basis er mulig, sier Tore Sveen, saksbehandler på flyktningkontoret i Bodø kommune, til kode24.
I november gikk Sveen ut i kode24 med en bønn til den norske IT-bransjen om å ansette ukrainske flyktninger med IT-bakgrunn. kode24 har tatt kontakt for å høre hvordan det har gått.
Siden den gang har Flyktningkontoret sendt over CV-er til IT-Forum Bodø, som i sin tur sendte det til sine medlemsbedrifter i Bodø.
- Det kom et par henvendelser fra IT-selskaper sørfra uten at det ble noe mer ut av det. Det har vært flere som har sett på aktuelle kandidater uten at vi har fått helt match. Det er så konkrete arbeidsoppgaver og spesifikk kompetanse mange arbeidsgivere er ute etter, at utvalget i blant våre IT-ukrainere gjerne ikke dekker akkurat de bestemte krava, sier han.
Flyktningkontor med bønn til bransjen: - Trå til og hjelp mennesker på flukt!
Fra praksis til jobb
Sveen sier at de har åtte rene ukrainske utviklere, og av dem er halvparten ute i praksis gjennom introduksjonsprogrammet, eller betalt jobb.
- Den siste halvparten har enten en ikke-IT-relevant praksis nå eller venter fortsatt på napp i IT-bransjen.
Han legger til at praksisen er viktig for at de skal komme seg ut i jobb.
- Praksis er en del av introduksjonsprogrammet for flyktninger. Da jobber de en til tre dager i uka i en bedrift. Lønnes da fortsatt utelukkende av kommunen. Kun ett tilfelle hvor en IT-ukrainer fikk seg fast jobb, uten praksis. De som er ute i praksis får gode skussmål, sier han.
Har fått seks familier fra Ukraina til Norge: - Forventer flere i vår
Kompetansen må matche
Han legger til at ukrainerne ofte har en en kompetanse innen utvikling som er mangelvare i Bodø.
- Når det gjelder språkkunnskaper, så er gode norsk- og engelskkunnskaper skriftlig og muntlig det arbeidsgivere vil ha når de lyser ut stillinger. Derfor er praksis for disse helt avgjørende. Da får de vist at de kan bidra, sjøl med begrensa språkkunnskaper. Og ofte er det først når flyktningene er ute i praksis, at språket kommer.
Sveen viser til at tilgjengelig og etterspurt kompetanse må matche.
- Bodø har ikke all verden til IT-industri. Så her må vi være realistiske og anta at for noen vil jobb innen IT være et annet sted i landet.
Årets historie: Krigen i Ukraina
Send Sveen en e-post
Sveen legger til at han selv ikke har kjennskap til utviklerbransjen.
- Mange av de jeg kaller IT-ukrainerne har typisk en utdanning og bakgrunn hvor IT og finans eller annet smelter sammen.
Ifølge Steen har de en masterudannet mann med jobberfaring fra EPAM Systems, som Test Automation Engineer.
- Han har forklart meg hva det er han kan og har jobba med, men jeg sliter med å forstå hvor det er han kan passe inn. Så hvis det er noen der ute som vet hva en Test Automation Engineer er, og har behov for en engelsktalende. noe norsk, arbeidstaker, så er det bare å sende meg en e-post, sier han.
E-posten til Sveen er Tore.Sveen@bodo-kommune.no.