Slik nås flere med nødvarsel: Onsdag er det ny test

For beredskapsmyndighetene er det godt nytt at vi bytter til nyere mobiler. Det øker nemlig andelen som kan motta nødvarsel.

Onsdag skal politiet sende ut test av nødvarsel ved 12-tiden. Samtidig skal Sivilforsvaret teste sireneanleggene som er plassert i byer og tettsteder. 📸: Terje Pedersen / NTB
Onsdag skal politiet sende ut test av nødvarsel ved 12-tiden. Samtidig skal Sivilforsvaret teste sireneanleggene som er plassert i byer og tettsteder. 📸: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Onsdag klokken 12 vil mobiltelefonen din gi lyd fra seg, selv om den står på lydløs. Da sendes det ut en test av nødvarsel i hele landet.

Samme tid som varselet blir sendt ut på mobil, så vil også tyfonene (ofte kalte flyalarm) ule. Signalet betyr «Viktig melding – søk informasjon».

Dette er tredje gang testen skal gjennomføres i denne formen. Ved de to første forsøkene, nådde varselet henholdsvis 78 og 92 prosent av befolkningen.

Enkel forklaring på økning

En økning i treffprosent på 14 prosentpoeng på et halvt år kan gi inntrykk av at det er gjort en stor endring. Men det er ingen stor endring på løsningen fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Det korte svaret er at Nødvarsel sendes ut på samme måte som før, men at andelen som mottar Nødvarsel øker fordi andelen kompatible mobiltelefoner øker etter hvert som folk laster ned nyere oppdateringer og mobilparken fornyes, sier Henriette Magnussen, utredningsleder i DSB, til kode24.

– Da vi testet Nødvarsel første gang, i juni 2023, hadde programvareoppdateringene for å aktivere telefonene nylig blitt tilgjengelige (i mars 2023). Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) anslo før denne første testen at 75-80 prosent av mobiltelefonene i Norge var oppdaterte og dermed kunne få denne første testen, fortsetter hun.

Magnussen forklarer at de i etterkant fikk gjennomført en representativ befolkningsundersøkelse, der 78 prosent oppga at de hadde fått varselet.

– Ved testen i januar viste befolkningsundersøkelsen at 92 prosent hadde fått testen. Det stemmer godt overens med Nkoms oppdaterte anslag – de anslår nå at minst 90 prosent av håndsettene i Norge er oppdatert med ny nok programvare til å kunne motta nødvarsler, sier Magnussen.

Flere feilkilder

Og mange har ifølge Magnussen trodd at de har hatt nyere programvare enn det de faktisk har hatt. Dette var riktignok en hyppig feil ved den første testen, da de nødvendige oppdateringene fortsatt var ganske ferske.

Samtidig er det flere forhold som kan påvirke, og bidra til at du ikke får varselet slik du skal.

– Hvis du har en kompatibel telefon og likevel ikke mottar test av nødvarsel kan det være en eller flere årsaker, sier Magnussen, og lister opp flere mulige problemer:

  • Manglende 4g/5G dekning
  • Telefonen er koblet til 2G-nettet selv om du har 4G/5G dekning
  • Mobilen har dårlig mottakerantenne/mottakerfølsomhet
  • Telefonen er ikke påslått eller er i flymodus
  • Mobilen har ikke installert nødvendig programvare selv om den kan være lastet ned til telefonen.

Dette er nødvarselet

Nødvarsel skal sammen med tyfoner brukes til å varsle befolkningen om alvorlige og akutte hendelser som kan true liv og helse.

«Del derfor gjerne informasjon om varslingsprøven med dine nærmeste, slik at flest mulig er forberedt og vet at dette bare er en test.», er oppfordringen på nødvarsel.no

Vil du slippe et mulig lydsjokk? Det er bare to måter å unngå at mobiltelefonen din spiller av den høye lyden samtidig som varselet vises på skjermen: Slå av telefonen eller sett den i flymodus. Dette kan være relevant for personer som av ulike årsaker har skjulte telefoner i hjemmet.

Du kan lese mer om teknologien bak løsningen under faktaboksen.