Sliter med nye React Native: – Ustabilt

Kryssplattformløsningen React Native fikk ny arkitektur som skulle gjøre den raskere, men mange sliter med ustabilitet viser ny undersøkelse.

Den nye arkitekturen skal gjøre React Native-apper mer "snappy", men innføringen har vist seg å ikke være helt problemfri. 📸: Kurt Lekanger
Den nye arkitekturen skal gjøre React Native-apper mer "snappy", men innføringen har vist seg å ikke være helt problemfri. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

React Native er en av de aller mest populære kryssplattformløsningene for å bygge mobilapper. Og med en ny arkitektur i bunnen som ble klar før jul skal Android- og iOS-apper bygget i React Native bli mye kjappere.

React-teamet har jobbet med den nye arkitekturen siden 2018, men fra versjon 0.76 har den blitt standard og regnes for å være stabil.

Det viser seg imidlertid at mange utviklere sliter med den nye arkitekturen, ifølge undersøkelsen State of React Native. Det er DevClass som melder dette.

– Den nye arkitekturen ble markedsført som “nesten klar” i omtrent seks år. Nå som den endelig anses som stabil, har vi ikke kunnet bruke den på grunn av ustabilitet og problemer med funksjonalitet, skriver en av de som har svart på undersøkelsen.

I kode24-klubben bekrefter utvikleren Thedor René Carlsen problemene:

– Vi har slitt mye med å skifte over til den nye arkitekturen. Det har vært flere bugs og en skikkelig whack-a-mole for å finne versjoner som funker sammen. De fleste bibliotekene sier at de støtter New Arch, men har gjerne noen grafiske bugs som blir kritiske, sier Carlsen.

Han forteller at de er på versjon 0.76, men har slått av den nye arkitekturen.

– Venter egentlig nå bare på at økosystemet følger etter og fikser litt flere bugs.

Bedre for hver versjon

Undersøkelsen er laget av Bartłomiej Bukowski, som jobber i selskapet Software Mansion.

I undersøkelsen skriver utviklerne Jakub Piasecki og Wojciech Lweicki i Software Mansion at de opplever at 2024 definitivt var "den nye arkitekturens år".

– Det er tatt i bruk av de store aktørene i bransjen og er i ferd med å bli den foretrukne måten å opprette nye React Native-applikasjoner på. Vi ser en adopsjonsrate på nesten 50 % – mer enn dobbelt så mye som for to år siden, skriver Piasecki og Lewicki.

Det er likevel mye som må gjøres før den nye arkitekturen blir standard overalt, mener de.

– Kompatibilitet med biblioteker fortsetter å være et stort problem, noe som kan være relatert til den relativt utbredte bruken av gamle versjoner av React Native.

Det blir imidlertid stadig bedre mener de, og viser til at "kompatibilitetslagene blir bedre for hver nye versjon", slik at selv komplekse "legacy"-biblioteker som react-native-maps kan brukes med den nye arkitekturen.

Dårlig debugging

Et annet punkt mange utviklere sliter med ifølge undersøkelsen, er debugging.

Undersøkelsen viser at konsoll-API-et er det debuggingsverktøyet som brukes mest.

– Ettersom debuggeren ikke har fungert i det meste av React Natives historie, har vi blitt tvunget til å bruke konsollen som vårt primære debuggingsverktøy. Det er temmelig smertefullt, kommenterer én av de som har svart på undersøkelsen.

Et nytt debuggingsverktøy – React Native Dev Tools – ble introdusert med React Native 0.76 i oktober 2024, samtidig med at den nye arkitekturen ble standard. Løsningen har imidlertid fått blandet mottakelse, skriver DevClass.

Ny debugger er fin, men savner jo bedre debugging av nettverkskall. Sånn som med all React Native arbeid blir det mye dypdykk i GitHub issues, Changelogs og discord tråder for å finne løsninger, skriver Theodor René Carlsen i kode24-klubben.

Nettopp bedre debugging er det aller flest ønsker seg: Hele 54 prosent oppgir dette på spørsmål om hva som mangler i React Native.

Du finner hele undersøkelsen her.