Søker utviklere til oppstart om over ett år – skjønner at studenter er skeptiske

I år har mange selskaper trukket tilbake jobbtilbud de kom med for ett år siden. Likevel virker praksisen med å søke folk ett år fram i tid å fortsette.

Blank søker allerede nå etter nye kollegaer fra neste høst. 📸: Blank
Blank søker allerede nå etter nye kollegaer fra neste høst. 📸: Blank Vis mer

Det siste året har norsk utviklerbransje vært preget av permitteringer, kanselleringer og oppsigelser.

Mange studenter og nyutdannede står uten jobbene de så for seg å starte i løpet av de neste ukene. Både i sommerjobber og i faste stillinger. Noe som blant annet har bidratt til svartelista Konsulentkarma.

En del av problemet har vært at stillingene lyses ut og besettes lang tid i forveien – potensielt i et bedre marked enn det som viser seg å være tilfellet når jobben faktisk skal starte.

Etter all uroen rundt praksisen med å ansette ett år i forveien, kunne det kanskje vært mulig å tenke at ting ble endret til neste år. Men nei:

Men de første stillingene med oppstart i august 2025 er nå lyst ut.

Oppstart neste høst, frist nå

Blank er ett av flere selskaper som allerede nå søker etter nyutdannede utviklere, med oppstart høsten 2025 – altså mer enn ett år fram i tid. Og det begynner å haste, dersom du tenker å søke jobb hos dem.

– For at studenter som får tilbud om fast jobb etter sommerjobben skal ha mulighet til å vurdere Blank, er vi avhengig av å kunne gi jobbtilbud i august, vi også, sier Magne Davidsen til kode24.

Han er leder for teknologi hos Blank.

– Vi har derfor satt søknadsfristen til 1. juli, for å kunne gjennomføre intervjuprosessen i løpet av sommeren, fortsetter han.

Skjønner om folk blir skeptisk

Davidsen viser til at dette er en vanlig rekrutteringsstrategi, spesielt blant de store konsulentselskapene.

Disse har ofte studenter ansatt i sommerjobb, og etter endt sommerjobb i august, så gis det et tilbud til de ansatte som er ønsket med videre ett år senere.

– Angående praksisen med å ansette ett år i forveien, skjønner jeg godt at studenter er skeptiske til dette etter kanselleringene vi har sett de siste månedene. Her vil jeg anbefale alle som får jobbtilbud å sjekke historikken til selskapene før de signerer, sier Davidsen.

– Vi har aldri kansellert kontrakter vi har gitt studenter, heller ikke når det har vært usikkerhet i markedet, understreker han.

Vil ansette seks nyutdannede

I utlysningen spør Blank etter både designere og teknologer. Målet er å kunne totalt seks nyutdannede sier Davidsen.

– To designere og fire teknologer. Vi har ikke noe minstekrav til ansettelser i Blank, så det krever at vi finner seks stykker vi vil ansette, spesifiserer han.

– Denne utlysningen gjelder nyutdannede med oppstart 2025, men vi ansetter også erfarne utviklere og designere. Vi har ingen formelle krav, men man må være god til å programmere. Det er også en fordel om man har prosjekterfaring fra sommerjobber og deltidsjobber, legger han til.