Sommer-kodequiz #1: Firefox, Tande-P og C#

Hvor mange poeng klarer du i ukas sommer-kodequiz fra kode24-timen?

Sommer-kodequiz med Ole Petter og Jørgen fra kode24-timen fyller hele sommeren med kodequiz! 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Sommer-kodequiz med Ole Petter og Jørgen fra kode24-timen fyller hele sommeren med kodequiz! 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

I hele sommer byr kode24-timen på sommer-kodequiz:

Jørgen og Ole Petter tar med seg fem spørsmål hver inn inn i studio hver uke for å quizze hverandre, og deg – om du befinner deg i bilen på vei til Danmark, på stranda eller kontoret, alene eller sammen med familien, venner eller fiender.

Temaene spenner fra beinhard programmering til rariteter innen teknologi og datahistorie, og håpet er at både du som leser dette og de som aldri ville funnet på å lese kode24 finner minst ett spørsmål de i det minste kan tippe på.

Ukas episode av kode24-timens sommer-kodequiz finner du ved å søke opp "kode24-timen" i podcast-spilleren din, eller her:

Deler av dette funker heller dårlig i tekstformat, da det er lydklipp involvert, men under finner du manuset til episoden i tilfelle du sliter med å følge med, eller har lyst til å holde quizzen i lunsjen uten å dra fram høyttaler.

Lykke til!

#1:

Er det noe utviklere elsker, er det å være litt særere enn andre folk. For eksempel tskjorter med sære referanser, sær musikksmak, eller aller helst: Sære nettlesere.

Firefox, for eksempel, som 3,5% av kode24s lesere bruker, ifølge talla våre.

Logoen til Firefox er jo som kjent en brennende rev, men: Er det det!?

🤔 For hva viser egentlig logoen til Firefox?

#2:

IBM sin deep blue var en sjakkmaskin som ble den første datamaskinen til å slå en verdensmester i sjakk, nærmere bestemt russiske Garry Kasparov, etter en programmeringsfeil som førte til at den gikk inn i en uventet loop og valgte et tilfeldig trekk.

Trekket forbauset Kasparov så mye at han gjorde et feiltrekk.

🤔 Hvilket tiår skjedde dette?

#3:

C# er som kjent en toneart..? Det ikke så mange vet, er at det også er et programmeringsspråk, brukt i blant annet spillmotoren Unity, men faktisk også .NET.

Skaperen av C# har mye annet imponerende i beltet, blant annet TypeScript og Delphi, hva enn det er.

🤔 Men HVOR kommer skaperen av C# fra?

#4:

Mozilla Firefox eller bare firefox er en gratis og open-source nettleser fra organisasjonen Mozilla Foundation, og the Mozilla Corporation som er den finansielle delen av Mozilla.

I 2022 ble det rapportert at 81 prosent av inntektene til Mozilla kommer fra ett annet selskap.

🤔 Hva heter det selskapet?

#5: (lydklipp)

Nå skal vi bruke en av menneskenes fem sanser: ørene.

Vi skal ta turen tilbake til 1994, året da det skjedde flere viktige ting i norge, som blant annet et idrettsarrangement oppi hedmark, men også noe historisk på tv-programmet “Opp med Norge”, leda av hele norges favoritt-rapper: Tande P.

Vi skal nå høre introduksjonen til ett av innslagene, og det jeg lurer på er:

🤔 Hva er det Tande P skal snakke om her?
🤩 BONUS: Hva heter selskapet han skal snakke med?

#6:

SQL, eller structured Query Language, som for øvrig egentlig uttales sequel, ble funnet opp på 70-tallet, og var en forbedring over andre database-språk blant annet fordi den kunne hente ut flere rader med en spørring.

Begrep som UPDATE, SET, WHERE, SELECT osv er vanlig i SQL.

🤔 Hvis en SQL-bruker legger til nøkkelordet ASC på slutten av en spørring, hva ønsker hen å oppnå?

#7:

Nusse er som kjent navnet på den nå avdøde musa til søstra mi, og som kjent også et tysk fylke i Lauenburg-distrikiktet i Schleswig-Holstein-området i Tyskland.

Det ikke like mange vet, er at det også er navnet på en kjent, norsk datamaskin! En av de aller første datamaskinene vi bygde sjælv, mellom 1950 og 1954 ved Institutt for Teoretisk Astrofysikk ved Universitetet i Oslo.

I dag har datamaskiner mikroprosessorer med milliarder av transistorer, men på denne tida var det noe ANNET enn transistorer de brukte for å regne. Og nusse hadde tusen av dem.

🤔 Hva hadde Nusse tusen av?

#8:

Det året vi ble født, altså 1983 arbeidet det en kar som het Anders Hejlsberg for det amerikanske selskapet Borland. Der slapp han deres første verktøy for å utvikle progamvare Turbo Pascal.

Mange år senere har et land tatt kreditt for Anders sin oppfinnelse og nevner det som en begrunnelse for at landet er en global software pioneer, sammen med oppfinnelsene av C++ og C#.

🤔 Hva heter det landet?

#9:

“En svele (også kalt lapper) er en om lag 1 cm tjukk og 18 cm vid pannekake. Natron og hjortetakksalt blir brukt som hevemiddel, noe som gir svelene en karakterisk smak” kan wikipedia melde.

Putt på en T i det ordet, og vipps så har du Svelte, et javascript-rammeverk som bare brukes av norges aller hippeste utviklere.

Men selv om svelte er et nynorsk ord for å sulte, og ifølge norske akademis ordbok også et kortspill hvor det gjelder å vinne alle kort fra motspilleren, har ikke rammeverket Svelte navnet sitt fra norsk.

🤔 For hva betyr svelte på engelsk?

#10: (lydklipp)

Nå skal vi frem til en kar som er 73 år gammel.

Hackernavnet hans er Berkely Blue, og han ble faktisk kastet ut av Universitetet i Boulder Colorado for å ha hacket universitetets datasystem i 1969.

Han har faktisk tidligere lidd av en type amnesi som gjorde at han ikke klarte å lage nye minner en stund.

🤔 Hva heter denne personen?
🤩 BONUS: Han er kjent for å lage ett spill for selskapet som skapte PONG, Atari. Hve heter spillet?