Kanskje er du helt ny i arbeidslivet, eller har du allerede fått litt erfaring, men fortsatt føler deg ganske fersk?
Å være utvikler innebærer mange utfordringer, noe jeg personlig har erfart. Etter rundt halvannet år i bransjen har jeg identifisert noen viktige punkter som er relevante for meg, og som jeg har planer om å fokusere på i det kommende året.
Jeg vil ta forbehold om at ikke alt jeg skriver er relevant for alle, men håper likevel at det kan gi noen gode tips for året som kommer.
#1. Bruk fleksibiliteten
Før jeg begynte som utvikler hadde jeg noen sommerjobber som gressklipper. Jobben krevde at jeg stod opp tidlig hver dag og var klar på plenen til fastsatt tid. Selv om hverdagen min som utvikler har visse likheter, har den også sine egne unike særtrekk.
Plenen har blitt erstattet av en Teams-konto, og det faste klippeskjemaet er nå en litt mer fleksibel møtekalender. Nå har jeg muligheten til å tilpasse arbeidsdagen min basert på prosjektet jeg jobber med. Hvis jeg har en selvstendig oppgave og har ledig tid på dagen, kan jeg for eksempel ta en gåtur og likevel være tilgjengelig for å jobbe inn dette senere på dagen.
Dette gir meg en verdifull fleksibilitet, men selvfølgelig er det viktig å respektere prosjektets tidsrammer. Å ta igjen klipping av plen klokken 8 på kvelden er ikke like realistisk.
Som utviklere befinner vi oss i en unik posisjon til å optimalisere hverdagen vår. Når vi opplever litt nedetid på hjemmekontor, enten det er mens koden bygger eller mens vi venter på en Teams-melding, gir det oss en gylden mulighet til å gjøre små, men effektive oppgaver.
Det kan være å starte robotstøvsugeren eller sette i gang oppvaskmaskinen. På den måten unngår vi å måtte gjøre disse småtingene når arbeidsdagen er over og gir oss mer tid til å gjøre andre ting!
Koding i 2024: «Mindre fjas, mer nytte»
#2. Bli en racer på LLM
Språkrådet har kåret årets ord for 2023 til KI-generert, og det virker som om KI er overalt i utviklerverdenen for tiden. Verktøykassen har plutselig blitt mye større på kort tid, og prosesser som tidligere krevde kreativitet og erfaring, har blitt betydelig forkortet. Det desidert mest brukte verktøyet er ChatGPT, en såkalt Large Language Model (LLM), hvor man stiller et spørsmål og får svar innen sekunder.
I en artikkel publisert september 2023 ble 758 strategikonsulenter inkludert i et forsøk for å vurdere ChatGPTs innflytelse på testresultater. De løste oppgaver først uten hjelpemidler (Baseline Task) og deretter i tre grupper (Experimental Task): En uten hjelp, en med ChatGPT-4, og en med ChatGPT-4 pluss instruksjoner.
Ikke overraskende viste resultatene at deltakerne som hadde tilgang til ChatGPT-4 løste flere oppgaver. Likevel, de som hadde dårligst resultat i første halvdel forbedret seg med 43%, mens de med best resultat økte resultatet med 17%:
Ok, nå var det mange tall og grafer her, men hva kan vi egentlig lære av dette? Vel, studien viser bare til hvor mye enklere det er å produsere bedre resultater med mindre kunnskap. For meg gir dette utrolig mye mening, og ChatGPT har blitt som en sparringspartner på jobben.
Jeg behøver ikke lenger å gå til en ansatt med mer erfaring, men kan få råd ved bruk av noen tastetrykk. Det handler nå mindre om kompleksiteten av problemet, og mer om hvordan man spør om svar, eller såkalt "prompt engineering.”
ChatGPT har ikke alltid rett, som jeg har hørt fra andre og selv erfart. Å bli en racer på LLM handler også om å ha tilstrekkelig kunnskap til å være kritisk til informasjonen som genereres. Ta all informasjon med en klype salt og bruk det heller som et utgangspunkt enn selve fasit.
#3. Krydre morgenen
Gjennom studietiden var jeg langt ifra et morgenmenneske. Jeg kan ikke huske hvor mange ganger jeg kjempet mot søvnen under tidlige forelesninger. Etter at jeg begynte å jobbe, har jeg etablert mer rutine, men utmattelsen var fremdeles en utfordring.
Overraskende nok endret dette seg plutselig da sommeren kom, og årsaken var uventet: Jeg begynte å ta elsparkesykkel til jobb! Å få 10 minutter med frisk luft gjorde meg overraskende opplagt, og plutselig ble hele arbeidsdagen mye bedre.
Det siste nyttårsforsettet jeg derfor har er å gjøre ting på morgenen som setter tonen for resten av dagen.
Jeg forstår at alle har forskjellige behov om morgenen, men jeg vil oppmuntre deg til å gjøre noe som gir deg en god start på dagen. Hensikten er ikke å legge til mer stress. Hvis en god morgen for deg betyr å ta en kaffe og sitte stille ved PC-en, er dette også helt greit. Jeg ble imidlertid overrasket over den betydelige innvirkningen en god morgen hadde på min egen hverdag.