Stadig flere etterspør utviklere som kan Azure

Mer interesse for Azure, økt etterspørsel etter fullstack og en potensiell oppsving i horisonten. Det er tegnene Witted ser etter første halvår av 2024.

Martine Løkka i Witted ser positive signaler for bransjen. Store og komplekse prosjekter i horisonten kan bidra til bedre tider. 📸: Witted
Martine Løkka i Witted ser positive signaler for bransjen. Store og komplekse prosjekter i horisonten kan bidra til bedre tider. 📸: Witted Vis mer

For to år siden kunne kode24 melde at «nå er det flere som vil at du skal kunne Azure enn AWS». Nyheten var basert på tall for konsulentoppdrag hos Witted.

Nye tall, også denne gangen fra Witted, viser at tendensen holder seg. Andelen av deres kunder som etterspør kompetanse på Azure framfor Amazon Web Services (AWS) har holdt seg stabil de to siste årene.

– Før 2022 var AWS den mest etterspurte skyplattformen blant våre kunder. Imidlertid har etterspørselen etter Azure økt betydelig siden da, sier Martine Løkka til kode24. Hun er Head of Consulting hos Witted.

– Azure har vært den mest ettertraktede plattformen de siste årene, og vi kan nå konkludere med at Azure er den foretrukne skyplattformen blant våre kunder, sier Løkka. Hun er spent på å se om Googles løsning GCP vil kunne ta mer plass i årene som kommer.

En annen tendens som virker å fortsette hos dem, er at etterspørselen etter fullstack øker, mens frontend og rene backend-roller blir mindre etterspurt.

Fall for Java

Den økte satsingen på Azure kan også være forklaringen på at det er mindre etterspørsel etter Java. Det er i alle fall en av teoriene som rapporten tar opp. En økt etterspørsel etter at Azure kan ha påvirket valg av teknologier i andre prosjekter.

I oversikten fra Witted, basert på første halvår 2024, er det tydelig at .NET er mer etterspurt som kompetanse enn tidligere. Det samme kan også sies om Python og Angular.

Witted skriver i rapporten at de er spente på å se om Python og Javascript vil bli mer etterspurt i årene som kommer, ettersom det er mange plattformer med sterke koblinger mot disse språkene.

React holder seg relativt stabilt sammenlignet med de to siste årene.

Flere bygger opp team

Den nye rapporten baserer seg som nevnt på hva Witted har vært gjennom første halvår i 2024. Og tolkning av tallene kan peke i retning av gode nyheter for utviklere.

Årsaken er at de merker en økt etterspørsel etter kompetanse på arkitektur og prosjektledelse. De mener det kan peke i retning av mange store og komplekse prosjekter i nær framtid.

– Da vi observerte økningen i etterspørselen etter prosjektledere og arkitekter, så vi samtidig at flere av våre partnere opplevde økt salg av konsulenttjenester, sier Løkka. Noen ble også «utsolgt for ressurser».

– Dette indikerer at mens kundene bygger opp med arkitekter og prosjektledere, må de også styrke teamene med utviklere, testere, dataingeniører og andre hands-on roller, forklarer hun videre.

Signaler om oppsving

Løkka mener dette er et positivt tegn for arbeidsmarkedet. Det siste året har mange kunder klart å rekruttere mer in-house, noe som har ført til færre eksterne prosjekter.

– Men med den nylige positive utviklingen i markedet, merker vi at kundene nå åpner mer opp for å ta inn eksterne konsulenter igjen, sier hun.

Der det for noen kunder handler om å dekke kompetansemangel de ikke har klart å skaffe in-house, er det for andre viktig med fleksibiliteten av å kunne leie inn ressurser ved behov.

– Dette er spesielt viktig nå som mange planlegger å starte større prosjekter, hvor det er nødvendig med spesialistkompetanse som ikke alltid er behov for på fulltid over flere år, sier Løkka. Hun mener dette signaliserer en oppsving for hele arbeidsmarkedet, på tvers av flere roller og spesialiseringer.

Færre, men større

Som de fleste andre konsulentselskaper, har også Witted merket at oppdragsmengden er lavere.

Nå som det er tegn til at det kan komme store og komplekse prosjekter, kan disse være såpass store at det veier opp for at det er færre oppdrag?

– Det kan du på en måte si. Selv om det har vært færre oppdrag totalt sett, har vi sett at de pågående prosjektene ofte er større og mer komplekse. Dette betyr at de kan kreve mer ressurser og involvere flere roller over lengre tid, noe som til en viss grad veier opp for det reduserte antallet oppdrag, sier Løkka.

– Samtidig må vi erkjenne at det fortsatt er et tøft marked for mange av konsulenthusene der ute. Vi hører fortsatt om permitteringer og oppsigelser i bransjen, noe som understreker de utfordringene som fortsatt eksisterer, presiserer hun.

– Selv om det er positivt med større prosjekter, er det viktig å være klar over at markedet fortsatt er ustabilt, og at det kan være utfordrende tider for mange aktører, legger Løkka til.