Stadig flere sliter med smidig

State of Agile-rapporten viser at mange bedrifter ikke lykkes med smidige (agile) utviklingsmetoder.

Den nyeste State of Agile-rapporten viser at smidig kan fungere bra, men mange får det ikke til. 📸: Kurt Lekanger
Den nyeste State of Agile-rapporten viser at smidig kan fungere bra, men mange får det ikke til. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Stadig flere er misfornøyde med hvordan smidige utviklingsmetoder fungerer i bedriften de jobber i, viser rapporten State of Agile som nylig ble publisert av Digital.ai.

Rapporten har blitt publisert hvert år i 17 år, og årets rapport er laget ved å spørre 788 personer som jobber med programvareutvikling over hele verden. 26 prosent av de spurte holder til i Europa, 48 prosent i USA – de øvrige andre steder i verden.

Ifølge rapporten bruker 71 prosent smidige metoder med hyppige leveranser, korte iterasjoner og inkrementelle endringer fra forrige release. 42 prosent bruker en hybridmodell som inkluderer smidig i kombinasjon med andre metoder som DevOps, lean, fossefall eller annet.

Men smidig fungerer ikke like bra overalt, viser undersøkelsen.

Små bedrifter mest fornøyd

Undersøkelsen viser at mens 71 prosent av de som svarte i 2022 var fornøyd eller veldig fornøyd med hvordan smidig fungerte i deres bedrift, så hadde dette tallet sunket til bare 59 prosent i 2023.

Andelen som svarer at de er veldig eller litt fornøyd med hvordan smidig fungerer har falt fra 2022 (lilla) til 2022 (rødt). 📸: Digital AI, State of Agile
Andelen som svarer at de er veldig eller litt fornøyd med hvordan smidig fungerer har falt fra 2022 (lilla) til 2022 (rødt). 📸: Digital AI, State of Agile Vis mer

Det er de som jobber i de minste bedriftene som er mest fornøyd med hvordan smidig fungerer hos dem.

Mens 70 prosent av de som jobbet i de minste bedriftene sier de er fornøyde, er det bare henholdsvis 55 og 56 prosent av de som jobber i mellomstore og store bedrifter som sier de er fornøyde.

Det er verdt å være oppmerksom på at dette er en amerikansk undersøkelse, så når det snakkes om "små bedrifter" er det snakk om bedrifter med under 1000 ansatte. 29 prosent av bedriftene i undersøkelsen hadde under 1000 ansatte.

De som får det til, har fått det bedre

Selv om ikke alle får til å jobbe smidig, viser det seg at de som har fått det til har oppnådd mange fordeler:

  • 59 prosent sier samarbeidet har blitt bedre
  • 57 prosent sier de er mer på linje med forretningsbehovene
  • 36 prosent mener arbeidsmiljøet har blitt bedre
  • 25 prosent leverer programvare av bedre kvalitet

En av de viktigste grunnene til at bedrifter ikke får tatt i bruk smidige metoder slik de ønsker, er ifølge programvareutviklere at det er vanskelig å få med seg forretningsledelsen.

Det er også et problem at det er generell motstand i organisasjonen mot endringer, samt at ulike team ikke forstår hva smidig kan eller ikke kan gjøre.