Laravel er ett av de mest populære PHP-rammeverkene i verden for web-applikasjonsutvikling. Men selv om det finnes Laravel-communities i blant annet Sverige og Danmark, har noe slikt manglet i Norge.
Inntil nå. For nå starter nemlig en gjeng Laravel-entusiaster, med utvikler Joakim Lea i spissen, opp communityet Laravel Norge.
– Forhistorien til dette er faktisk ganske så tilfeldig. Etter at kode24 skrev en artikkel om meg i mai 2023 var det en fyr som tok kontakt via LinkedIn bare fordi jeg hadde på meg en Laravel t-skjorte på bildet, sier Lea.
Bilselger ble utvikler: - Gi oss selvlærte en sjanse!
kode24-leseren fortalte Joakim at han selv hadde tatt i bruk Laravel i alle sine prosjekter. Lang historie kort: En kaffekopp ble til flere kaffekopper, og planene om å starte et norsk Laravel-community slik de hadde i flere andre land begynte å ta form.
– Men det var først da jeg fikk kjøpt laravel.no-domenet at jeg tenkte at nå har vi en god inngangsbillett til å få til noe i Norge også. Jeg allierte meg med min daværende kollega i Bergene Holm som også er Laravel-utvikler og sammen bestemte vi oss for å starte Laravel Norge.
Mange fordommer
– Mange forbinder PHP med noe litt gammeldags. Hva tenker du om det?
– Hadde jeg fått 1 kroner for hver gang jeg fikk dette spørsmålet... Det stemmer at PHP av og til blir sett på som "gammeldags", men mye av dette er basert på gamle fordommer, sier Lea.
Han sier at språket har utviklet seg betydelig, og spesielt med rammeverk som Laravel er språket moderne og effektivt.
– Det handler mer om å velge det rette verktøyet for jobben. De flinkeste utviklerne er ofte mer opptatt av å få jobben gjort enn av hvilket språk eller rammeverk de bruker, mener nå iallefall jeg.
«Det stemmer at PHP av og til blir sett på som "gammeldags", men mye av dette er basert på gamle fordommer.»
Batterier inkludert
Lea mener flere burde gi Laravel og PHP en sjanse, ettersom det er det han kaller et "all batteries included"-rammeverk som gjør det enkelt å komme igang.
Det er blant annet mye innebygget funksjonalitet som autentisering, ruting, caching og køhåndtering, som typisk ofte må settes opp og konfigureres for seg selv i mange JavaScript-baserte rammeverk.
– Når det er sagt, kan man faktisk få det beste fra to verdener om man ønsker det ved å bruke React, Vue eller Svelte som frontend og Laravel som backend ved hjelp av Intertia.js som bindeledd.
En annen grunn til å gi Laravel en sjanse er at rammeverket ifølge Lea har utrolig god dokumentasjon som både er lett å følge og svært detaljert.
– I tillegg finnes det fremragende opplæringsmateriell på laracasts.com, hvor du kan finne alt fra grunnleggende kurs til mer avanserte emner, noe som gjør læringskurven langt enklere.
Åpent for alle
Laravel Norge skal være åpent for alle som er interessert i Laravel, både nybegynnere og viderekomne.
– Vi har også medlemmer som ikke nødvendigvis koder selv, men som jobber på steder hvor Laravel benyttes. Communityet er åpent for alle som ønsker å lære, dele erfaringer eller nettverke, uansett nivå.
– Hva kan man forvente som medlem?
– I første omgang har vi lagt vekt på å bygge et online community via vår Slack-kanal som du får tilgang til så fort du melder deg opp som medlem. Her har våre medlemmer allerede delt interessante nyheter og tanker om fremtiden for Laravel, samt spennende prosjekter man jobber på til daglig.
Lea sier han håper på å kunne arrangere fysiske meetups i fremtiden, enten i regi av Laravel Norge eller ved at lokale medlemmer organiserer egne arrangementer som de kan promotore på laravel.no.
Gründer tok grep: - «Dette kan jeg jo kode selv!»
Jobber selv med Laravel
Da kode24 snakket med den tidligere bilselgeren i fjor, fortalte Lea at han oppdaget Laravel da han skulle skrive SaaS-applikasjonen CarCloud – en løsning han kodet helt og holdent på fritiden.
– Nå er dette selskapet kjøpt opp av min nåværende arbeidsgiver Bilservice og det blir mer tid til å videreutvikle dette produktet, noe som jeg synes er veldig gøy!
I Leas tidligere jobb i Bergene Holm solgte han og en kollega selskapet også inn idéen om å ha en egen liten programvareavdeling som skulle bygge en intern applikasjon for å håndtere en del interne prosesser som det normalt ville vært dyrt å utvikle inn i selskapets eksisterende ERP-system.
– Dette ble naturligvis en Laravel-applikasjon og i løpet av noen få måneder hadde vi en applikasjon som håndterte produksjonsrapportering for alle fabrikker, investering og kostnadsportefølje for prosjekter, import av filer fra CAD-program som ble gjort om til kundeordre og sendt til ERP-systemet, og deretter generering av kappfiler som ble overført direkte til vårt Eksakt-kapp produksjonsanlegg, forklarer Lea.
Han mener dette viser hvor mye man kan få til med Laravel i verktøykassen, selv om man er få personer.
💡 Du finner det nye Laravel-communityet på laravel.no.
👀 Les også om nyhetene i Laravel 11, som får Laravel-utvikler Helge Sverre Hessevik til å nærmest boble over av begeistring: