Stine om WA.works-konkursen: - Redd for å skremme kvinner

- Min største frykt med å snakke om konkursen offentlig, har vært at det skulle skremme flere fra å starte opp, kanskje spesielt kvinner, sier Stine Andreassen.

- Av ting innenfor vår kontroll så ser jeg nå at vi lanserte for tidlig, vi kommuniserte for dårlig, vi fulgte blindspor for lenge, og vi bommet på timing, sier Stine Andreassen om WA.works-konkursen. 📸: Privat
- Av ting innenfor vår kontroll så ser jeg nå at vi lanserte for tidlig, vi kommuniserte for dårlig, vi fulgte blindspor for lenge, og vi bommet på timing, sier Stine Andreassen om WA.works-konkursen. 📸: Privat Vis mer

"Håpet om tresifret millionomsetning endte i konkurs", meldte Finansavisen første dag i november.

WA.works, hvor blant annet utviklere kunne registrere seg for å få jobbtilbud, har altså måttet kaste inn årene. Andreassen, som har hatt flere leserinnlegg på trykk hos kode24 opp gjennom årene, starta selskapet tilbake i 2016.

- Det har gått i et evig kjør. Først med å prøve å redde selskapet, og nå med å håndtere interesse for boet og veivalg for hva jeg ønsker å bruke denne ryggsekken av erfaring til videre, sier Andreassen til kode24.

Til oss forteller hun om:

  • Hva det var som gikk galt.
  • Hvordan det føles å stå i en konkurs.
  • Utfordringene i utviklerbransjen.
  • De største utfordringene for oppstartsmiljøet i tiden som kommer.

Lanserte for tidlig

På starten av året delte hun på LinkedIn at selskapet hadde bestemt seg for å ta en enorm risiko, og satse alt de hadde bygget for å skape en enda større endring, både nasjonalt og internasjonalt, for rekruttering i IT-bransjen.

Ifølge henne ønsket selskapet å bruke erfaringen fra rekrutteringsbransjen og tilgangen på IT-ressurser for å forenkle og rettferdiggjøre ansettelsesprosessene i bransjen.

- Dessverre klarte vi ikke å skalere disse ambisjonene, og måtte for et par uker siden melde oppbud, sier hun til kode24.

Ifølge Andreassen er det flere årsaker til dette. Noen var innenfor selskapets kontroll, og andre er mer avhengige av ytre faktorer.

- Av ting innenfor vår kontroll så ser jeg nå at vi lanserte for tidlig, vi kommuniserte for dårlig, vi fulgte blindspor for lenge, og vi bommet på timing. Av ting utenfor vår kontroll så møtte vi et oppstartsmiljø i sin spede begynnelse, en global pandemi, kapitaltørke, og til slutt et marked som permitterer, nedbemanner og ellers har god tilgang på IT-kandidater på egen hånd.

«Jeg har blitt møtt med en enorm støtte og forståelse.»

Dårlig marked

kode24 har skrevet en rekke artikler om de økonomiske utfordringene som mange teknologiselskaper og utviklere står overfor i dagens marked. Ifølge Andreassen har det dårlige markedet vært en av faktorene til at WA.works måtte melde oppbud.

- Jeg føler at mars 2020 og pandemien var som et startskudd for et rykk-og-napp rekrutteringsmarked som til tider har gått som en kule, med økt digitalisering og dermed rekruttering, og som i andre tider har stått stille som følge av, eller i frykt for, konsekvenser av makrobildet som har vært de siste årene.

Andreassen påpeker at markedskonjekturer er helt vanlig. Men opplever at svingningene har vært mye hyppigere de tre siste leveårene til selskapet, enn de første fem.

- Spesielt 2023 har vært et tregt rekrutteringsmarked. Konsulenthusene som vanligvis har vært vår hyppigste kunde, meldte om oppsigelser på nyutdannede kandidater lenge før første arbeidsdag i august, sier hun.

Redd for å skremme andre

Flere andre typer selskaper meldte også om permitteringer og ansettelsesstopp, startups spurte om hjelp til å leie ut sine egne utviklere fremfor å rekruttere nye, og en del investorer gjorde mer re-investeringer enn ny-investeringer.

- Vi klarte derfor ikke å skalere inntektene eller hente kapitalen som planlagt. Vi prøvde å vende den ene steinen etter den andre for å kunne bootstrappe selskapet frem til 2025, med mål om å ri av stormen i markedet, men ingen av disse planene ble mulige å gjennomføre i dette markedet.

- Hvordan har det vært å stå i en konkurs, rent følelsesmessig?

- Min største frykt med å snakke om konkursen offentlig, har vært at det skulle skremme flere fra å starte opp, kanskje spesielt kvinner, ettersom vi er underrepresentert i bransjen min.

Hun legger til at det samtidig har vært "deilig" å oppleve at innovasjons-Norge, til tross for sin “unge alder”, har hatt et veldig modent forhold til at selskapet meldte oppbud.

- Jeg har blitt møtt med en enorm støtte og forståelse for at dette er en del av gamet.

«Hvis vi ikke øker den generelle kompetansen på moderne innovasjon så kan vi risikere å bygge en haug med luftslott.»

Er stolt

Andreassen sier at som samfunn er det viktig at vi fortsetter å heie på, og gi økonomisk og kulturell støtte, til personer som går fra trygge jobber for å forsøke å påvirke omverdenen i en positiv retning.

- Jeg er evig takknemlig for at det var dette som møtte meg etter at kampen vår var over, sier hun.

Gründeren forteller til kode24 at hun ikke har fått mye tid til å kjenne på de personlige følelsene rundt konkursen.

- Men jeg kjenner at jeg sitter igjen med en stor grad av stolthet. Jeg er stolt over gjengen jeg har hatt med meg, visjonen vi har hatt, produktet vi har skapt, verdien vi har tilført brukere og kunder, måten vi har mobilisert og taklet utfordringer underveis, arbeidsplassene vi har laget, og kompetansemiljøet vi har etablert, sier hun.

Hun er trist over at resultatet ble som det ble, men:

- Jeg ser egentlig tilbake på dette kapittelet som en utrolig artig, men utfordrende, gründerreise som jeg utvilsomt kommer til å begi meg ut på igjen.

Norge ligger etter Sverige

- Hva tror du blir den største utfordringen for oppstartsmiljøet i teknologibransjen fremover?

- Jeg har nevnt at vi møtte et oppstartsmiljø i sin spede begynnelse. Dette tror jeg er den største utfordringen for startups i teknologibransjen i dag. Vi er ikke i samme posisjon i Norge som Sverige. Sistnevnte har jevnlig bygget store internasjonale teknologisuksesser, som Spotify og Klarna, som aktivt spytter kapital og kompetanse tilbake i økosystemet.

Ifølge Andreassen eskalerer dette innovasjonstakten deres i mye større grad enn det selskaper klarer i Norge akkurat nå.

- På kapitalsiden er vi gode på offentlig støtte til tidligfase-selskaper i dette landet, men vi trenger mer privatkapital til vekstselskapene.

«Men jeg ser at mange startups tolker disse rådene litt for bokstavelig.»

For lite penger

Ifølge Andreassen er det mer kapital tilgjengelig nå enn da de startet WA-prosjektet tilbake i 2015, men ikke nok til hva vi trenger for å komme på samme nivå som Sverige.

- Det kan også argumenteres for at et lite marked som Norge faktisk krever mer kapital enn de større. Programvaren som skal utvikles for å betjene 10 kunder er like kostnadskrevende, som om ditt potensielle kundemarked er 100.

Andreassen legger til at med et marked på 100 kunder har du større sjanse til å tiltrekke internasjonal kapital og finansiere deler av utviklingen med salgsinntektene. Den andre puslebiten som mangler er kompetanse, både blant gründerne og investorene.

Hun trekker fram velmente råd som "Du skal være flau over første versjon av produktet" og "Vis hocky stick-sliden”.

- Jeg sier ikke dette er feil råd: Man bør starte salgsprosessene lenge før man har fullført produktet, og man skal absolutt fokusere på forretningsmodell, salg og exit. Men jeg ser at mange startups tolker disse rådene litt for bokstavelig, sier hun.

Må bli mer profesjonelle

Andreassen mener at dersom vi skal lage internasjonale suksesser, må vi profesjonalisere satsingen mer enn mange gjør i dag.

- Vi må øke nivået på design og kommunikasjon, selv på enklest brukbare produkt-stadiet (MVP).

Hun mener at det må være stålkontroll på å måle og påvirke de riktige nøkkeltallene som øker antall ganger vi leverer verdi, ikke bare antall ganger man overbeviser noen om å signere en kontrakt eller laste ned en app.

- Hvis vi ikke øker den generelle kompetansen på moderne innovasjon så kan vi risikere å bygge en haug med luftslott med et høyt antall brukere, men lite reell verdiskapning.

Hun understreker at også WA.works har gjort mange tidlige feil på akkurat dette.

- Så jeg har prøvd å være bevisst mitt samfunn- og bransjeansvar og bruke det jeg har av ekstra energi og tid i hverdagen til å jobbe sammen med andre gründere og bistå dem med å angripe visjonen sin mer analytisk og med en klarere “got to market” strategi, enn bare den vage planen om å “gønne på”, sier Andreassen.

💡 For ordens skyld: WA.Works har vært firmapartner hos kode24.