Som mange sikkert vet, kan Google Maps på mobilen lagre posisjonen din og alle bevegelsene dine i en tidslinje slik at du kan gå tilbake til en tidligere dato og se hvor du har vært på det tidspunktet. Tidligere skjedde dette automatisk, men de siste årene har man måttet skru på funksjonen selv.
Det ikke alle vet, er at politimyndigheter har kunnet gå til Google og kreve at de utleverer posisjonsdata ikke bare for én bestemt mistenkt person – men for alle personer som har befunnet seg innenfor et bestemt geografisk område.
Nå har Google gjort endringer i hvordan de lagrer og får tilgang til brukernes posisjoner, noe som innebærer at de ikke lenger vil gi ut informasjon til politimyndigheter etter såkalte "geofence warrants" – eller "GPS-baserte ransakingsordrer". Det skriver Forbes.
En anonym Google-ansatt skal ha bekreftet overfor Forbes at endringen er gjort for å få slutt på denne typen forespørsler.
Du kan bli mistenkt
Denne typen "geofence warrants" har fått mye kritikk fordi du kan risikere å bli mistenkt for noe du ikke har gjort, bare fordi du var i nærheten av kriminell aktivitet.
Endringene Google gjør nå, betyr at det ikke lenger vil være mulig for dem å gi ut slik informasjon – selv etter en rettsordre.
Rent teknisk betyr det at Google i stedet for å lagre posisjonsdataene dine på sine servere, lagrer dataene på telefonen din hvis du har skrudd på posisjonsloggen.
Hvis du får en ny telefon eller er redd for å miste historikken, kan du velge å sikkerhetskopiere alt sammen til skyen. Men da vil dataene ende-til-ende-krypteres, slik at ingen kan få tilgang til dem – heller ikke Google, lover selskapet.
Google vil også slette posisjonshistorikken automatisk etter tre måneder som standard, mens dataene tidligere ble beholdt i 18 måneder.
EFF: – Fantastiske nyheter
Nyheten om at posisjonsdata nå skal lagres lokalt på telefonen, og ikke på Googles servere, blir godt mottatt av personvernorganisasjonen Electronic Frontier Foundation (EFF).
– Alt dette er fantastiske nyheter for brukerne, og vi er forsiktig optimistiske til at dette vil bety en slutt på "geofence warrants", skriver EFF i en artikkel.
De mener praksisen med at Google har måttet utlevere posisjonsdata tidligere har kunnet ikke bare gi politiet sensitive data om enkeltindivider, men også gjøre uskyldige personer til mistenkte. EFF mener også det kan true ytringsfriheten ved at det kan gjøre at folk vegrer seg for å delta i protester, i frykt for represalier fra myndighetene.
Endringene vil rulles ut gradvis i løpet av neste år på Android og iOS, og du vil bli varslet når det skjer for din konto, skriver Google.