Alle kan ikke regne med å få ubegrenset tilgang til ren norsk kraft i framtiden, sier statsminister Jonas Gahr Støre. Diskusjonen om hvem som får, blir viktig.
– Det er en kjempeutfordring. Vi trenger mer kraft, men noen av de vekstprognosene for hva kunstig intelligens vil kreve av kraft, sprenger alle grenser for hva som er realistisk. Dette kommer til å bli en veldig viktig diskusjon framover, sier Støre til NTB.
Statsministeren varsler at man i framtiden må være restriktiv med hvem som skal få tilgang til den rene norske strømmen.
Støre advarer blant annet mot det enorme kraftkonsumet som kunstig intelligens (AI) krever.
Selv helt enkle søk på språkmodeller som ChatGPT medfører ekstremt mye strømbruk, og blant annet Dagsavisen har skrevet om at mange advarer om nye former for miljøkriser som følge av dette.
Flere store aktører på markedet har fortalt om hvordan ChatGPT har påvirket hvor mye vann de bruker på kjøling av dataparkene sine. Ett enkelt spørsmål til ChatGPT kan kreve så mye som 0,1 liter vann.
Forskere advarer: ChatGPT sluker vann
Skeptisk til kryptovaluta
– Jeg tror det kommer nye diskusjoner om hva kraften bør brukes til. Vi har for eksempel sagt at storproduksjon av kryptovaluta er det ikke naturlig at vi åpner for, sier Støre.
Statsministeren stiller seg med dette åpen for det et bredt flertall på Stortinget vil ha en utredning av, nettopp utvinning av kryptovaluta. Også dette er noe som krever enorme mengder strøm og elektrisk kraft.
Et uvanlig flertall bestående av SV, Høyre, Frp, MDG, Rødt, KrF og Pasientfokus gikk i midten av mai sammen om kreve at regjeringen utreder et utvinningsforbud av kryptovaluta innen statsbudsjettet i høst. Til slutt sluttet også Arbeiderpartiet og Senterpartiet seg til initiativet.
– Denne typen energisløsing betyr mer ødelagt natur, dårligere energisikkerhet og økte klimagassutslipp, sa MDGs Une Bastholm om datasentre som utvinner kryptovaluta.
Selv om det per juni 2024 er lovlig å utvinne kryptovaluta i norske datasentre, så er det aktører som allerede sier nei.
Kryptovault flytter nordover for strømprisene, for å overleve
Havvind for framtiden
Da Støre tirsdag møtte pressen for å oppsummere det siste halvåret, valgte han å framheve behovet for storstilt utbygging av havvind for at Norge skal sikre seg nok elektrisk kraft for framtiden. Han smykket seg med at regjeringen i vår har greid å gjennomføre den første vellykkede havvindauksjonen på norsk sokkel.
Ambisjonen er at Norge om 15 år produserer like mye strøm fra havvind som det som kommer fra vannkraften i dag. Det vil i så fall være snakk om svært mange vindturbiner.
Dersom det skal være flytende havvindturbiner med en kapasitet på 8 megawatt (MW) lik de elleve som Equinor har bygget på Hywind Tampen, trenger Norge 4232 slike turbiner plassert utenfor kysten for å tangere dagens kapasitet av vannkraft.
Mens en løsning er å øke strømproduksjonen, er en annen å spare strøm. Utviklerne Kent Inge Fagerland Simonsen og Sindre Haugland Bøyum i Tietoevry Create anbefaler alle å ta en ekstra kikk på egen kode, for å se om det er noe å hente der.
Så mye utslipp skaper koden din: «Mye er rent sløseri»
– Skjermen skal ikke stjele barndommen
Samtidig som Norge styrer mot energiknapphet og regjeringen er bekymret for kraftbehovet til kunstig intelligens, vil de også at barna skal skånes for overdreven påvirkning fra sosiale medier og AI.
Regjeringen og Arbeiderpartiet vil at barn skal bruke mer penn og papir i skolen, sa statsministeren da han oppsummerte halvåret. Han vil at skjermen skal mer i skuffen og sier at regjeringen er i gang med et arbeid om regler for barn og unges bruk av sosiale medier.
– Skjermene skal ikke stjele barndommen fra barna våre, sa statsministeren.
– Jeg vil beskytte dem. Jeg tror vi står midt oppe i et stort eksperiment om hva dette betyr for unge mennesker. Det gjelder psykisk helse, trivsel, sosial deltakelse, inkludering, sier Støre til NTB.
Regjeringen sendte sist uke ut et brev til alle norske kommuner, om at de må gjøre mer for å beskytte barn for følgene av digitalisering.
– Men vi kan ikke avoppfinne den teknologien. Det gir oss store muligheter. Men vi kan heller ikke overlate unge mennesker til en teknologi som går inn og dominerer livene deres, utdyper han.
Han la til at det er et stort politisk ansvar å lage rammer og politikk for den nye teknologien som er kommet og kommer.