Støre og Tung åpnet nytt forum: – Skal være det mest offensive landet

Statsminister Jonas Gahr Støre åpnet tirsdag det første møtet i det nye digitaliseringsforumet. Budskapet er at Norge skal være offensive, men også være kritiske.

📸: Regjeringen.no
📸: Regjeringen.no Vis mer

Regjeringen har det siste året fått et økt fokus på digitalisering.

Først med utnevnelsen av en egen digitaliseringsminister i oktober.

Fra januar ble også digitalisering en del av navnet til det nye digitalisering- og forvaltningsdepartementet.

Tirsdag åpnet også det nye digitaliseringsforumet til regjeringen.

– Vi vil at Norge både skal være det mest offensive landet på digitaliseringens vegne – men også være den mest kritiske brukeren, sa Støre i forbindelse med åpningen av forumet.

Behov for grenser

Støre mener digitalisering er et av de kraftigste verktøyene for en omstilling av samfunnet. Det gjelder uavhengig av om det er utfordringen innen demografi, klima, energi og trygghet. Både i landet og for landet.

– Vi vet også at digitaliseringen trenger grenser, blant annet for våre unge og for å ta vare på demokratiet vårt, sier Støre i en pressemelding i etterkantet av møtet tirsdag.

Regjeringen vil senere i år legge frem en ny nasjonal digitaliseringsstrategi.

– Vi må få fart på bruken av kunstig intelligens og digitaliseringen av Norge. Det vil frigjøre arbeidskraft, skape nye jobber og bidra til å løse store samfunnsutfordringer. Regjeringens nye digitaliseringsforum blir et viktig verktøy i dette arbeidet, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung.

Gjentar at Norge ikke må bli hengende etter

Formålet med forumet er å blant annet å sørge for at bruken av ny teknologi først og fremst blir en mulighet, og hindre at Norge blir hengende etter.

Regjeringen omtaler forumet som et «krafttak for digitalisering», og en viktig arena for å fremme, forankre og utvikle regjeringens politikk for digitalisering og sette fart på den grønne og digitale omstillingen.

I pressemeldingen skriver regjeringen at det legges opp til to møter i året med inviterte deltakere: ett på våren med ledere fra offentlige og/eller private virksomheter og ett på høsten med partene i arbeidslivet.

– Digitaliseringsforumet vil gi oss, næringslivet og andre deltakere en unik mulighet til å diskutere og finne løsninger på store utfordringer – som både kommer av og kan løses ved bruk av teknologi, sier Tung.