Streiken hos Samsung kan bety færre databrikker til AI

Streiken hos Samsung kan få følger for produksjonen av databrikker, ifølge fagforeningen. Det skjer samtidig som selskapet prøver å posisjonere seg for å ta en del av AI-markedet.

Streiken hos Samsung vil ifølge fagforeningen NSEU vare til ledelsen viser forhandlingsvilje. 📸: Jung Yeon-je / AFP / NTB
Streiken hos Samsung vil ifølge fagforeningen NSEU vare til ledelsen viser forhandlingsvilje. 📸: Jung Yeon-je / AFP / NTB Vis mer

Det siste halvåret har Nvidia gjort gode penger på salg av databrikker til AI-formål. Den kaka har også Samsung Electronics signalisert at de ønsker en bit av.

Selskapet er verdens største produsent av minnebrikker, og har lagt om strategien for å ta en stadig større del av markedet for avanserte databrikker til AI. Det trengs for å ta igjen den lokale konkurransen fra SK Hynix, som leverer brikker til Nvidia.

Nå er selskapet i stedet lammet av en stor streik blant de ansatte. Torsdag ble det klart at den utvides fra tre dager til «så lenge streiken er nødvendig».

Setter press på ledelsen

Fagforeningene i Samsung mobiliserte flere tusen arbeidere til streik denne uka. Målet skal ha vært å påvirke produksjonen av databrikker, melder The Wired. Dette vil i så fall sette stort press på ledelsen i Samsung.

Ifølge Reuters skal fagforeningen NSEU ha påstått at streiken allerede har redusert kapasiteten og hastigheten ved flere produksjonslinjer.

– De kommer til slutt til å bøye av og sette seg ved forhandlingsbordet. Vi er overbevist om at vi vil gå seirende ut, heter det i en kunngjøring fra fagforeningen.

Ifølge Bloomberg kan streiken bli utvidet til også å gjelde fabrikken der de mest kompliserte brikkene fra Samsung bli produsert.

Samtidig nekter Samsung for at produksjonen av databrikker er påvirket til nå.

– Samsung Electronics vil sørge for at det ikke blir noen forstyrrelser langs produksjonslinjen, sier en talsmann for selskapet.

Forhandlet i flere måneder

Forhandlingene mellom selskapet og fagforeningen har pågått siden januar. Ettersom forhandlingene har ført fram, startet 6.500 ansatte streiken mandag. Den skal vare til ledelsen viser forhandlingsvilje.

Flere tusen ansatte i Samsung streiket også i juni, men da bare for én dag. Det var den første streiken noensinne i konsernet.

Det er først i nyere tid at de ansatte i Samsung har fagorganisert seg, og forbundet som nå har gått ut i streik teller over 30.000 medlemmer. De utgjør rundt hver fjerde ansatt, ifølge blant annet en nyhetsmelding fra NIKKEI Asia.