– På skolen har vi ikke lært like mye om koding som vi har gjort her. Der er det mest teori, og ikke så mye praksis, sier Camilla Brun Frost.
23-åringen studerer Datateknologi ved NTNU på 4. året, og har sammen med Casper Faarlund (22) brukt sommeren på å lage en web-komponent som skal gjøre det enklere for journalistene å berike artikler med informasjon om hva ulike partier mener om ulike temaer.
– Det har gått over all forventning. Studentene gikk rett inn, og på to dager var de en del av teamet, sier Einar Aaby Hirsch, TV 2s leder for sommerstudent-teamet.
Fikk sommerjobb i Oljefondet: – Hadde fordommer!
Lært en masse om samarbeid
Camilla Brun Frost forteller til kode24 at det har vært en stor overgang fra skole til det å jobbe med et faktisk kodeprosjekt - der de må samarbeide med både utviklere, designere, UX og journalister.
Hun forteller at siden TV 2 er stort, så er det mange involverte som ofte kan ha ulike meninger. Hun synes det å samarbeide med så mange har vært noe av det vanskeligste, men også veldig lærerikt.
– Som utvikler tenker man at én ting fungerer best, men så mener designeren noe annet, og journalisten noe annet igjen. Det har vært mye frem og tilbake.
– Det er veldig bra å få litt "hands on" erfaring. Jeg har lært mye om samarbeid.
Komponenten studentene har laget er nettopp tatt i bruk på artikler på TV2.no, og Camilla er stolt over resultatet.
– Vi har tracking på den, så vi ser om den blir brukt. Det er overraskende mange som har klikket seg rundt og brukt den, sier hun.
TypeScript og Svelte
Målet med prosjektet var å gjøre det enkelt for leserne å sammenligne partienes meninger. Det var også et mål å drive litt folkeopplysning mot personer som kanskje ellers ikke ville ha satt seg inn i partienes programmer.
Studentene fikk som oppgave å lage en modul til TV 2 Bits. Dette er en samling med innholdsbokser som journalistene kan dra inn i publiseringsløsningen Labrador for å berike artiklene sine.
Camilla forteller at journalistene ofte bruker Google Sheets for å legge inn data til innholdsmoduler, og at de derfor ville bruke det også til valg-boksene.
«Det var egentlig ganske greit å gå fra React til Svelte.»
– Deretter brukte vi script for å publisere dette på et API-endepunkt, der vi kan hente ut dataene i JSON-format, forklarer Camilla.
Hele modulen er skrevet i TypeScript og Svelte. Camilla hadde erfaring med TypeScript fra før, men Svelte var helt nytt.
– Det var litt å sette seg inn i, og forskjellig syntaks. Ingen "useEffects" og sånt som jeg er vant til. Men det var bare å hoppe i det, og det var egentlig ganske greit å gå fra React til Svelte.
Fikk kodehjelp ved behov
Camilla berømmer TV 2 for hjelpen de fikk fra andre på TV 2s utviklingsteam.
– Vi skrev koden i vår egen kodebaser først, og så måtte vi merge det inn i TV 2s kodebase.
– Det var mye som måtte endres for at det skulle være samsvar. Det lærte vi utrolig mye av.
Einar Aaby Hirsch synes det har vært en takknemlig oppgave å være TV 2s teamleder for studentene.
– Det er mest teamleder på papiret. Studentene har gjort alt selv, fra å lede prosjektet til UX, design, og så videre. De har måttet jobbe med veldig mange deler av TV 2, avslutter han.