Studiene gjorde Lisa usikker på valget om å bli utvikler: – Kun én forelesning i HTML og CSS

– Men jeg fikk en bekreftelse på at det var dette jeg ville gjøre, sier ukas koder, Lisa Enge Haukås.

Lisa Enge Haukås er fullstackutvikler hos Bekk. 📸: Privat
Lisa Enge Haukås er fullstackutvikler hos Bekk. 📸: Privat Vis mer

Hvorfor ble du utvikler? 👶

Etter videregående hadde jeg et friår, og tilbrakte våren i Australia for å studere idrett. Når tiden var inne for å ta et studievalg, var ingeniør i tankene siden jeg er glad i matematikk.

Dessverre så manglet jeg R2 og fysikk for å fylle opptakskravene. Heldigvis var det tre studiesteder som tilbydde tres-ordningen, hvor man kunne ta manglende realfag samtidig som man studerer, og jeg søkte meg til UiA Grimstad.

Deretter falt valget på dataingeniør, fordi jeg, som mange andre jenter, hadde en blogg i mine yngre dager. Her brukte jeg mesteparten av tiden på å skrive HTML og CSS for å gjøre bloggen fin.

Ironien er, at i løpet av de tre årene på UiA, hadde vi kun én forelesning i HTML og CSS. I starten var jeg derfor veldig usikker på om valget var riktig. Heldigvis så snudde det da vi i et prosjektarbeid skulle utvikle en webapplikasjon i .NET/C#, HTML og CSS, og det var kjempegøy!

Da jeg deretter hadde sommerjobb i Capgemini, hvor vi utviklet en applikasjon med samme teknologi (bare med Angular på frontend), fikk jeg nok en bekreftelse på at det var dette jeg ville gjøre.

Nå, etter fem år i arbeidslivet har jeg jobbet med .NET/C# og React nesten hele veien, og trives kjempegodt med det!

Hva jobber du med? 💪

Til daglig så er jeg innleid i et prosjekt hos Finanstilsynet, sammen med syv andre fra Bekk og to interne.

Vi har et team med utrolig hyggelige og flinke folk som gjør hverdagen bra! Teamet vårt kalles Team Fagsystemer, og som navnet tilsier så jobber vi med fagsystemene innad i Finanstilsynet. De aller fleste av disse er i .NET og React.

Vi er syv utviklere, som blir delt opp i mindre team som jobber sammen på mindre oppgaver. Dette gjør at vi får et godt samarbeid innad i mini-teamene og man slipper å jobbe med noe alene.

De siste ukene har jeg vært på team med to andre, hvor vi har jobbet med å sende data fra Finanstilsynet opp til en tredjepart, et offentlig europeisk register.

Ingen koding uten kaffe! 📸: Privat
Ingen koding uten kaffe! 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser uka ut for deg? 📆

En typisk arbeidsuke starter med at mini-teamene går sammen og planlegger hvilke mål de har for uka, før man møtes hele teamet og presenterer målene.

På tirsdager og torsdager har vi standup, og på onsdager er det satt av en times tid til å ta opp forskjellige temaer som teammedlemmene ønsker. Dette temaet kan variere fra hva vi som team føler at vi trenger. Denne tiden bruker vi også til retrospektiv ca. hver tredje uke. Avslutter deretter uka på fredager med å snakke om hva vi har oppnådd gjennom uka, med en liten demo hvis man har noe å vise.

«Jeg liker som regel best å være fysisk på kontoret.»

Jeg liker som regel best å være fysisk på kontoret. Det er så enkelt å bare stikke hodet opp fra skjermen hvis jeg har behov for å snakke med de jeg jobber med. I tillegg setter jeg pris på det sosiale, og det er hyggelig å spise lunsj sammen med kollegaer.

Likevel er jeg veldig takknemlig for muligheten til å jobbe hjemmefra, og at jeg innimellom kan ta hjemmekontor hvis jeg skal hjem til Haugesund en helg for eksempel.

Hva er det neste du har lyst til å lære deg eller bli bedre på? 🧠

For det første skal jeg bli bedre i volleyball, haha! I januar begynte jeg å spille sammen med kollegaer fra Bekk. Jeg har et greit konkurranseinstinkt, og er glad i å mestre visse idretter. I en travel hverdag gjør jeg mitt beste på dette, ved å møte opp på trening så å si hver uke!

Når det kommer til mer faglig utvikling så har jeg i løpet av mine fire første år i arbeidslivet jobbet mest med frontend. Da jeg skulle bytte prosjekt sist, så var målet mitt å få et prosjekt hvor jeg kunne utvikle meg mer backend.

Jeg kjente på at jeg var på et stadie hvor jeg enten måtte gå all-in å kalle meg frontendutvikler, eller få mer erfaring backend for å være verdig tittelen fullstackutvikler. De siste 11 månedene har jeg derfor jobbet mye backend og lært enormt mye!

Lisa har begynt å spille volleyball sammen med kollegaer fra Bekk. 📸: Privat
Lisa har begynt å spille volleyball sammen med kollegaer fra Bekk. 📸: Privat Vis mer

Hva er den mest utfordrende situasjonen du har stått i? 👀

En gang fikk vi tildelt en oppgave som hadde en deadline, men vi visste ikke hva som egentlig skulle skje på denne datoen. Vi slet med å finne informasjon om dette, og måtte gjøre mange antakelser underveis. Noen av disse var rett, og noen var selvfølgelig feil.

Det å jobbe mot en tredjepart hvor det er vanskelig å få tak i riktig dokumentasjon og i tillegg ikke ha en konkret kontaktperson er utfordrende.

God og åpen kommunikasjon på tvers av alle ledd, gjør generelt arbeidshverdagen til utviklere enormt mye enklere.

Hva ser du på som bransjens største utfordring akkurat nå? 🔭

Akkurat nå skriker bransjen etter seniorkonsulenter, men bransjen er nødt til å gi nyutdannede og unge muligheten.

Unge trenger å opparbeide seg den erfaringen som trengs for å dekke fremtidens behov for og etter hvert bli seniorer selv. De kommer til bordet med nyttige perspektiver og guts, og lærer utrolig fort. De gir veldig mye mer verdi tilbake enn det mange kanskje tenker.

Hva er ditt beste tips til andre utviklere? 🤖

Hvis du sitter fast på en oppgave, prøv å formulere problemet ditt så detaljert som mulig i en melding til en annen på teamet. I prosessen med å formulere meldingen er det ofte man innser løsningen på problemet selv. Rubber duck debugging. 🦆