– Takk for nå, ChatGPT, dette gidder jeg ikke mer

– Vi må slutte å gi folk dårlig samvittighet for å ikke gripe etter AI for etthvert problem, skriver Ole Petter i ukas nyhetsbrev.

Ole Petter finner ikke noe å bruke AI til på jobb, og gidder ikke lenger betale for ChatGPT Plus. 📸: Kurt Lekanger
Ole Petter finner ikke noe å bruke AI til på jobb, og gidder ikke lenger betale for ChatGPT Plus. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Kommentarfeltet på kode24.no har gått varmt denne uka, etter at AI-sjef Ivar Aune i AI-selgeren Capgemini mente at AI kan erstatte hver fjerde IT-ansatt i Norge.

Jeg prøver å le av utspillet, men inni meg gråter jeg litt. For når gigantene bak AI sier at målet deres er "effektivisering" og "besparelser", mener de selvfølgelig å kutte hoder – mennesker er ikke ansett som hverken effektive eller besparende. 🔥

Og nestemann som sier at jeg "ikke mister jobben til AI, men til en som bruker AI", får seg en på tygga. Men igjen: Jeg prøver å le, men gråter litt også, for de har jo sikkert et poeng.

Derfor kjøpte meg nylig et abonnement på ChatGPT Plus, og meldte meg på AI-kurs på jobben.

Det første jeg prøvde, var å la ChatGPT analysere lønnsundersøkelsen vår. Den mest anonyme utgaven, vel og merke, for gud vet hva OpenAI bruker filene mine til. Og joda; den skrev Python-kode og analyserte fint, den. Men to problemer ble raskt klare:

  1. Jeg må uansett dobbeltsjekke alt ChatGPT forteller meg, på gamlemåten.
  2. ChatGPT forteller meg ingenting jeg ikke kunne funnet ut på gamlemåten – som jeg altså uansett må innom.

Dette har gjennomsyra det meste jeg har prøvd på.

Forrige uke kom jeg over en Digi-journalist som hadde oppsummert en AI-rapport med ChatGPT, og stolt viste fram resultatet på LinkedIn. Jeg kunne da minst like stolt vise fram at ChatGPTs oppsummering var prikk lik innholdsfortegnelsen til rapporten. En rapport vi uansett måtte lese selv, om vi ville skrive om den – noe Arnfinn også gjorde.

«Jeg må uansett dobbeltsjekke alt ChatGPT forteller meg.»

Det finnes selvfølgelig uendelig mange eksempler på det motsatte: I helga drakk jeg øl med en kar som lagde egne GPT-er for å levere tilbud på konsulentoppdrag, og sparte timesvis hver eneste uke. Jørgen sitter ved siden av meg på jobb hver dag og programmerer med Copilot. Og jeg bruker fortsatt ChatGPT til å forklare meg programmeringsgreier jeg ikke vil plage Jørgen med.

Men for min del, på jobb, får jeg ingen glede av å la ChatGPT foreslå en overskrift jeg skriver mye bedre sjælv. Eller tolke lønnstall jeg tolker like bra i Excell. Eller oppsummere rapporter jeg uansett må lese. 🤷

Derfor må vi slutte å gi folk dårlig samvittighet for å ikke gripe etter miljøverstingen AI for etthvert problem, lete etter problemer å løse med AI, og si at du mister jobben om du ikke skjønner at Excell er 2020.

Så takk for nå, ChatGPT – dette gidder jeg ikke å betale for. Og jeg nekter å tro at jeg får sparken som kode24-redaktør fordi en AI-bro skriver fire generiske nyhetsbrev på tida jeg bruker på ett.

For livet, og yrkeslivet, handler heldigvis om mye mer enn å bare være effektiv og besparende.

Ukas beste saker på kode24:

📃 Mener AI kan erstatte én av fire norske IT-ansatte,de neste tre åra

– Vi har for noen produkter sett besparelser på omkring 50 prosent i direkte kodetid, sier Ivar Aune om mer bruk av AI innen IT.

🥔 Betalte SALT 125.000,- for å slippe unna – nå legger de ned

Kvinne gikk arbeidsledig et halvt år uten å få lov til å søke jobber. Nå sier SALT at de gir opp det norske markedet.

🦺 – Har du fem-seks års erfaring, er du ettertrakta på arbeids­markedet

Selv i et trangere marked er det etterspørsel etter utviklere med erfaring, melder Vouch – som gir dusører for tips.

🐱 Rikstoto gir opp Fortran-systemet fra 1995 – finner ikke utviklere som kan det

Kjernesystemet i Fortran takler enorme mengder transaksjoner. Utviklermangel gjør at Rikstoto må bytte det ut med hyllevare fra tredjepart.

🍩 – Det vanskeligste var å gi den ut, forteller utvikleren av Soda Pop

– Det er noe sårbart med et prosjekt som jeg har lagt så mye tid og energi i, forteller Sabine Seljeseth, som lar deg anmelde brus med Soda Pop.

🐣 15 år gamle jenter fikk lage app, men vil fortsatt ikke bli utviklere

– Veldig gøy, men ikke er noe vi vil bli, sier niendeklassingene som fikk prøve seg gjennom Girl Tech.

God helg

Her har du en ting til AI ikke kan hjelpe deg med: Ta sommerferie.

Eller, jeg kan jo bruke ChatGPT til å foreslå ting å gjøre og steder å se, selvfølgelig. Om jeg da ikke heller går rett til kilden av ChatGPTs stjålne kunnskap; alle artiklene, tjenester som TripAdvisor, Google Maps, denslags.

Uansett, hvor var jeg. Jo; sommerferie! Jeg tar en!

Også kommer jeg sikkert til å spørre ChatGPT om hva ett eller annet dansk begrep betyr for noe rart. Om jeg da ikke heller husker at Google Translate har en helt utmerket app, som sikkert ble kalt AI i tidligere tider, den og.

Uansett, hvor var jeg. Jo; god helg, og god sommer!

💘 Ole Petter