Tapte i retten: Nytt nederlag for motstanderne av innleiereglene

16 bemanningsselskaper dro staten for retten for å endre innleiereglene, og tapte. Igjen.

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna sier at hun er glad, men ikke overrasket, over at lagmannsretten gir staten medhold i innleiesaken. 📸: Thomas Fure / NTB
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna sier at hun er glad, men ikke overrasket, over at lagmannsretten gir staten medhold i innleiesaken. 📸: Thomas Fure / NTB Vis mer

Borgarting lagmannsrett gir staten medhold, etter at 16 bemanningsselskaper gikk til retten fordi de mener at de nye innleiereglene er i strid med EØS-avtalen.

Saken har allerede gått noen runder i rettssystemet, og advokater signaliserer at siste ord ikke er sagt.

Utfallet av saken vil kunne få stor betydning for norske utviklere, som er blitt et utilsiktet offer for reglene.

Nærmer seg to år med problemer

I april 2023 strammet regjeringen inn reglene for innleid arbeidskraft, som blant annet innebar et forbud mot innleie av arbeidstakere fra vikarbyråer for å utføre midlertidig arbeid.

Selv om reglene var ment å rydde opp i anleggsbransjen, fikk de også følger for norsk IT-bransje.

Flere selvstendige utviklere har fortalt om vansker med å få nye oppdrag, da store kunder kun kan leie inn konsulenter fra godkjente bemanningsbyrå. Og enkeltpersonsforetak kan ikke godkjennes som bemanningsselskaper.

Saken i Borgarting lagmannsrett har vart siden juni 2023. Da prøvde 30 bemanningsbyråer å få stanset innføringen av reglene, og hevdet at reglene ville bryte med EØS-reglene om fri bevegelighet for arbeidstakere.

Det synet delte ikke lagmannsretten.

– Etter lagmannsrettens syn påvirker de omtvistede reglene ikke arbeidstakeres adgang til arbeidsmarkedet. Arbeidstakere fra andre EØS-stater kan på samme måte som før ta arbeid i Norge, skriver Borgarting lagmannsrett i den enstemmige dommen.

– Ikke restriksjon på friheten

Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett har tidligere dømt i favør staten i denne saken. 16 av foretakene anket saken til Høyesterett, som sendte saken til lagmannsretten. Årsaken? Saksbehandlingsfeil.

I forkant av den nye behandlingen av saken, har også EFTA-domstolen blitt bedt om innspill. Den domstolen pekte tilbake på at Norge måtte avgjøre saken.

Nå har altså Borgarting kommet til samme konklusjon som sist, og forkaster bemanningsbyråenes anke.

Retten mener at byråene ikke kan påberope seg, i egenskap av å være arbeidsgivere, reglene om fri bevegelighet for arbeidstakere.

– Uansett er det ikke sannsynliggjort at det foreligger en restriksjon på denne friheten, skriver lagmannsretten.

Brenna ikke overrasket

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) sier til NTB at hun ikke er overrasket over at anken forkastes.

– For regjeringen er innstramningene i innleieregelverket en viktig del av arbeid med å sikre et arbeidsliv der hovedregelen er faste og direkte ansettelser. Det er tradisjonen i norsk arbeidsliv og gir trygghet for folk, sier Brenna.

Bemanningsbyråenes advokat Odd Stemsrud sier at de ikke er enige i domstolens vurderinger.

Selskapene vil nå vurdere om saken skal ankes til Høyesterett, sier har til NTB. Stemsrud forteller også at klientene støtter en videre prosess mot Norge hos EFTAs overvåkingsorgan Esa.