kode24 nominerte fem stykker til Årets Stemme i kode24-prisene 2024:
- Sofie Staal
- Caroline Winther og Aurora Christine Hofman
- Eivind "PizzaGutt" Nygård
- Erlend Schei
- Tech-folk for fred i Gaza
Over 700 folk stemte, og med 35 prosent av stemmene var det sistnevnte som vant. Det vil si; bevegelsen, og Årets Stemme 2024, har endra navn til Tech Mot Folkemord.
– Fordi vi, i likhet med Amnesty, er helt overbeviste om at det er et pågående folkemord i Gaza, forteller Siri Bruskeland på vegne av bevegelsen.
Vi nominerte dessuten fem debatter til Årets Debatt 2024:
- Hjemmekontor
- AI
- Kjønn
- Juniorer
- Gaza
Også her var det sistnevnte som fikk flest stemmer, og med 32 prosent av dem er Gaza-debatten Årets Debatt 2024.
Vi tok en prat med Bruskeland om debatten generelt, og Tech Mot Folkemord spesielt.
– Hvordan føles det for Tech Mot Folkemord å vinne Årets Stemme?
– Vi er glade for at vi ble kåret til Årets Stemme, fordi det betyr at folket der ute bryr seg om det som foregår i Palestina, svarer Bruskeland på vegne av bevegelsen.
– Når det er sagt, så har vi blandede følelser knyttet til å vinne denne prisen:
- For det første skulle vi ønske det ikke var noe behov for den jobben vi gjør - fordi Palestina skulle ha vært fritt.
- For det andre burde aktørene i teknologibransjen tatt samfunnansvar på alvor og ikke vært medskyldige i opprettholdelsen av apartheid, okkupasjon og folkemord.
- Og for det tredje fortjener det ingen pris å stå opp mot folkemord, da det er 100% #ikkekontroversielt. Derimot er det vår plikt. Det er alles plikt, inkludert selskaper og regjering.
Nerd Aid runda én million – se hvem som gir mest
– Hvorfor er det viktig at folk i IT-bransjen engasjerer seg i denne saken?
– Det er viktig at IT-bransjen engasjerer seg fordi bransjen vår er direkte involvert i folkemordet i Gaza. Kunstig intelligens og andre teknologisystemer benyttes direkte til å utøve folkemordet, og de store teknologiaktørene som Amazon, Google og Microsoft bistår med blant annet skyplattformer og AI-løsninger.
Fra holocaust med IBM til Gaza med AI: «Erkjenn problemet!»
– Det er også en rekke ulike ting ansatte kan gjøre der de jobber. Det er mange selskaper som står på den offisielle BDS (Boycott, Divest, Sanction)-listen. Alle kan legge press på selskapene sine for å unngå at de samarbeider med disse selskapene.
– Kan dere fortelle litt om hvilke initiativer dere har gjort i løpet av året?
– Det hele startet med at vi samlet en gjeng under parolen "Tech-ansatte for fred i Gaza" og gikk i demonstrasjonstog fra Grønland til UD i vår. I etterkant av dette arrangerte vi en stor demonstrasjon utenfor Stortinget som samlet flere hundre mennesker.
– I tillegg til dette har vi blant annet aksjonert utenfor store teknologikonferanser, skrevet flere kronikker og holdt foredrag.
– Vi har også ambisjoner for neste år og ønsker blant annet å arrangere hackkvelder og andre type samlinger.
Raser mot konferanse: «Innovasjon for et mer effektivt folkemord?»
– I hvilken grad synes dere IT-folk har engasjert seg i dette?
– Vi savner definitivt at flere engasjerer seg, og vi regner med at IT-bransjen kommer til å være like stille i 2025.
– Bransjen mangler ledere som prioriterer noe annet enn sin egen karriere. Sofie Staal sine grusomme opplevelser i Shortcut er et annet godt eksempel på dette, og vi hyller henne for å ha gått ut med historien sin.
– Heldigvis vet vi at det er mange vanlige folk i bransjen som bryr seg, og det er stadig flere som ønsker å bidra. Det er enkelt å tenke at man ikke kan gjøre så mye når man er alene, men alle initiativ skaper ringer i vannet, og hvis vi samler oss i større bevegelser kan vi få til mye.
– Til slutt vil vi gjerne legge til enda en gang at vi bestemt mener at det å forsøke å stanse et folkemord ikke er en pris verdig. Det er enkelt og greit vår plikt. Alles plikt.
– De som derimot fortjener folkets oppmerksomhet er alle barn og voksne i Palestina som lever under okkupasjon, apartheid og folkemord.
– Fritt Palestina, og frihet for alle! Ingen er fri før alle er fri! Ta kontakt med oss på @techmotfolkemord på Instagram dersom du ønsker å bidra!