Tek-gigantene leverer gode tall, men nå etterlyses AI-inntektene

Store overskudd og gode regnskapstall er ikke nødvendigvis nok for investorer, som i mange tilfeller begynner å etterlyse økonomisk gevinst fra AI-satsingene.

Microsoft Satya Nadella kunne vise til et godt år for Microsoft, hvor AI bidro til overskuddet. Likevel nådde ikke AI-inntektene målene som var satt, til tross for enorme investeringer. 📸: Jason Redmond / AFP / NTB
Microsoft Satya Nadella kunne vise til et godt år for Microsoft, hvor AI bidro til overskuddet. Likevel nådde ikke AI-inntektene målene som var satt, til tross for enorme investeringer. 📸: Jason Redmond / AFP / NTB Vis mer

Flere av verdens største tek-selskaper har denne uka presentert regnskapstall, enten for kvartaler eller årsnivå.

Mange av dem kan vise til svært gode tall på det aller meste, blant annet overskudd.

Samtidig virker investorene skuffet. Flere selskaper bommer på mål som er satt for AI og AI-relaterte tjenester, og en økonomisk gevinst kan være lenger unna enn flere hadde et håp om.

Microsoft

IT-giganten Microsoft leverte et bedre resultat enn ventet. I forrige kvartal omsatte selskapet for 64,73 milliarder dollar.

Til tross for at total omsetning og overskudd som var bedre enn forventet, så var det tallene for AI-satsingen som preget investorene, meldte Forbes.

Under presentasjonen av regnskapstallene for Microsoft, var det flere ledere som påpekte at AI var viktig for inntjeningen, selv om målene ikke var nådd.

Det ble blant annet vist til at selskapet aldri har tjent mer penger på Github Copilot. Ifølge Microsofts toppsjef Satya Nadella skal inntektene fra GitHub nå overstige 2 milliarder dollar, og 40 prosent av veksten skal ha skjedd bare det siste året.

AI skal også være forklaringen på veksten i Azure, ifølge Nadella. I tillegg skal Copilot for Microsoft 365 være en av driverne for veksten i Microsoft 365, ifølge The Register.

Dette var likevel ikke nok til å møte forventningene, på det som skal være et av de store satsingsområdene for Microsoft i årene som kommer.

Amazon

Amazon presenterte sine tall for andre kvartal, med fokus på overskuddet i april, mai og juni.

Overskuddet endte på 13,5 milliarder dollar, en dobling fra 6,7 milliarder dollar i samme periode i 2023.

For Amazon var det skytjenesten AWS som leverte over forventningene fra analytikerne.

Omsetningen økte med 10 prosent sammenlignet med i fjor, som var mindre enn forventet.

Meta

Facebook-eier Meta rapporter også at tallene for andre kvartal er bedre enn ventet, melder AP. Inntektene fra annonser var høye nok til å overbevise investorene om at selskapet er på rett spor, skriver nyhetsbyrået.

Samtidig melder de at selskapet skal investere betydelige beløp i AI, uten at det vil skremme investorene, mener Debra Aho Williamson. Hun er grunnlegger og sjefsanalytiker i Sonata Insights.

– Markedets positive respons på tallene fra Meta er en god pekepinn for AI-aksjer. Hvis et selskap kan vise til gode resultater fra kjernevirksomheten, så blir AI-investeringer vurdert med mer positive øyne, sier Williamson.

– Dersom kjernevirksomheten viser svakheter, eller ikke når målene sine, så vil markedet reagere mer negativt, sier hun

Apple

Apples omsetning i siste kvartal steg 5 prosent sammenlignet med tilsvarende kvartal i fjor. Det er høyere enn analytikernes forventninger.

Omsetningen endte på 85,8 milliarder dollar i tremånedersperioen som ble avsluttet 29. juni, et nivå som var høyere enn analyitkernes forventninger.

Overskuddet i samme kvartal havnet på 21,4 milliarder dollar.

Apple-aksjen falt 1,7 prosent da de amerikanske børsene stengte, men steg igjen i etterhandelen etter at kvartalsresultatet var blitt lagt fram.

Alphabet

Google-eier Alphabet presenterte sine tall i midten av juli. Tallene var i tråd med hva analytikerne ventet for omsetning og overskudd sett under ett, men nådde ikke målene annonseinntekter fra YouTube.

I andre kvartal hadde Alphabet en omsetning på 84,7 milliarder dollar, 14 prosent opp fra året før. Overskuddet økte med 29 prosent, opp til 23,6 milliarder dollar.

Sundar Pichai, CEO i Alphabet hevder AI-satsing er det som driver den nye veksten i selskapet.

– Om vi ser utviklingen fra år til år, så har AI-infrastruktur og våre løsninger for generativ AI allerede skapt milliarder i inntekter, og blir brukt av to millioner utviklere, sa Pichai under presentasjonen av tallene, ifølge New York Times.

Varsler store, nye investeringer

Selskapene kunngjør også nye og store investeringer i AI-teknologien.

– Vi investerer masse i AI, sa Amazon-CEO Andy Jassy ifølge Barrons, da han la fram regnskapstallene. Han sa også at planen er å bruke enda større summer i andre halvdel av 2024.

I årets tre første måneder har Amazon brukt 16,4 milliarder dollar på investeringer. Det er 58 prosent mer enn i samme periode av 2023.

Samtidig antydet han at det kan ta tid før investorene ser økonomisk gevinst av de store investeringene. Han understreket at selskapet har stor tro på AI, sett på mellomlang og lang sikt.

Også Google, Microsoft og Meta har pumpet betydelige investeringer inn i nødvendig infrastruktur for å skape et rom der AI kan vokse.

Microsofts CFO Amy Hood sa under Microsofts presentasjon at investeringene er helt nødvendige, og vil bidra til økt inntjening gjennom de neste 15 årene.

Kan skape tvil blant investorene

En kommentator hos Forbes stiller det retoriske spørsmålet om investorer bør kjøpe aksjer i Microsoft etter at aksjen gikk ned i pris. Han svarer selv nei på spørsmålet.

Årsaken er at han mener selskapet fortsatt har til gode å gi gode nok svar på hvordan de enorme investeringene i generativ AI skal gi økte inntekter. Han peker også på det han mener er uklarheter rundt når investeringene vil ha betalt seg tilbake.

Dette vil igjen kunne bidra til en skepsis blant investorene.

Portefølgeforvalteren Daniel Morgan hos Synovus Trust understreker at det er begrenset med tålmodighet hos investorene.

De ser at du bruker milliarder av dollar, og de vil se at pengene også bidrar til et tilsvarende overskudd. Om ikke selskapene når målene sine eller bedre enn estimatene, så vil de få svi for det, sier han til Reuters.

Er hypen i ferd med å gå over?

Faktum at denne typen spørsmål og kritikk kommer nå, sammenfaller med at det som skal være en hypetopp for AI skal være passert, ifølge 404 Media.

De viser til en rapport for Gartner, som jobber med forskning og rådgivning innen teknologi. Ifølge Gartner er neste steg at flere vil bli desillusjonert når de nå ser at AI ikke kan levere alt som er «lovet».

Analytikeren Bern Elliot mener generativ AI kan sammenlignes med «en hammer som leter etter et problem å løse».

– Folk har trodd at det kan løse masse problemer, som det ikke kan løse, sa Elliot til Fierce Network tidligere denne måneden.

Han understreker det med at selv om OpenAI har levert noe fantastisk, mener han det samtidig er ubrukelig.

– Det kan i praksis ikke brukes til noe nyttig, sa Elliot.

Tidligere i sommer ga også investeringsbanken Goldman Sachs ut en rapport som handlet om kost/nytte-aspektet ved AI. De beskrev en virkelighet der AI i få tilfeller vil kunne være opptre kostnadseffektivt i det kommende tiåret. Men de stilte også spørsmål ved om gevinsten faktisk vil komme.