Fredag meldte kode24 at Netlight avbryter kontrakter med studenter til både sommerjobber og faste jobber, tirsdag meldte vi at Atea har avbrutt et sommerprosjekt, og senere samme dag dukket "svartelista" Konsulentkarma.no opp.
Problemstillingen er gammel; allerede i fjor sommer skrev kode24 om studenter som mista jobben før den starta. Men i år har sakene vært mange.
Og Tekna, fagforeninga mange utviklere og studenter er med i, merker det godt.
– Våre jurister melder at det er et økende problem med kansellering av jobbkontrakter, forteller Tekna-president Elisabet Haugsbø til kode24.
– Og vi får stadig henvendelser fra fortvilte studenter som mister jobben før den har startet.
Studentene bak ny svarteliste: «Tipsene renner inn»
"Ikke en ryddig behandling"
Selskapene som avbryter allerede inngåtte kontrakter skylder alle på det samme; markedet er vanskelig, økonomien er trang, og de har hverken penger eller oppdrag nok til å ha en gjeng studenter på lønningslista.
Men fra de det gjelder, studentene, får vi høre en litt annen tolkning av problemstillingen: Kontraktene signeres gjerne høsten før sommeren, noen ganger et helt år i forveien.
Dette kjenner Tekna seg igjen i.
– Vi ser at det er stor konkurranse om å rekruttere studentene, og derfor starter bedriftene rekrutteringen av studenter til sommerjobb gjerne så mye som et år i forveien for å sikre seg de flinkeste folkene, sier Haugsbø.
– Problemet er at mange bedrifter ikke vet om behovet er der om et år, eller om økonomien er på plass for ansettelser. Da får vi jobbkanselleringer, og dette er ikke en ryddig behandling av studentene.
Mista sommerjobb, mener løsningen er enkel
«Da får vi jobbkanselleringer, og dette er ikke en ryddig behandling av studentene.»
"Må vise ansvar"
Det var studenten Anders Rodem som sammen med studenten Mikkel Svartveit starta Konsulentkarma.no – "svartelista" over selskaper som avbryter kontrakter.
– Det føles som om det er litt cowboy-virksomhet for enkelte, nå, sa han til kode24, om selskaper som signerer studenter så tidlig som mulig.
Han mener løsningen kan være å roe ned tempo, og Tekna er enig.
– Vi mener arbeidsgivere må vise ansvar når de signerer kontrakter med studenter, og de må vite at de har økonomi og oppgaver før de utlyser sommerjobber, sier Haugsbø.
– For studentene kan det være ganske dramatisk dersom de mister jobben rett før oppstart. Både på grunn av tapte inntekter, men også fordi de mister viktig praksis som er obligatorisk i mange av teknologistudiene. Sommerjobben er et viktig springbrett inn i arbeidslivet for mange. Det er også en juridisk dimensjon knyttet til kansellering av kontrakter. Dette er problemstillinger Teknas jurister ser på.
Dette bør stå i kontrakten: «Få inn kompensasjon»
"Godt arbeidsmarked"
kode24 har i tillegg til avlyste kontrakter skrevet mye om hvor vanskelig, generelt, det er for nyutdanna å få seg jobber for tida. Altså for utviklere uten noe særlig erfaring.
Studenter vant sågar Årets stemme i fjorårets kode24-priser, og selskapene som ikke ansetter dem Årets kaktus.
– Hvordan vil dere i Tekna beskrive jobbmarkedet akkurat nå?
– Arbeidsmarkedet for utviklere og IKT-studenter generelt er godt. Hele 77 prosent av Teknas nyutdannede fikk jobb før de var ferdig med studiene, sier Haugsbø, og viser til Teknas undersøkelse fra i fjor.
– Det er bra at våre studenter er ettertraktet, men studentene må tenke seg om før de signerer kontrakter for tidlig, og gjerne ta kontakt med Teknas jurister. Det vil alltid være knyttet usikkerhet til kontrakter med oppstart langt fram i tid.