Regjeringen presenterte i dag sitt reviderte nasjonalbudsjett. Og Tekna er ikke imponert over det som ble lagt fram.
– Det er skuffende at regjeringen ikke setter av midler til flere studieplasser i revidert budsjett, nå som søkermassen er der. Dette er kompetanse Norge trenger for å være konkurransedyktige internasjonalt, og for å løse store utfordringer vi nå møter innen klima og natur, helse, energi, IKT-sikkerhet og samferdsel. Da kan vi ikke møte kvalifiserte studenter med stengte dører, sier Tekna-president Lars Olav Grøvik, i en pressemelding.
Vi trenger flere utviklere, men får færre studieplasser: - Håpløst, nesten komisk
Mister kvalifiserte studenter
I pressemeldingen viser Tekna til at selv om flere søker på IKT og teknologiplasser, har det tvert om blitt færre studieplasser sammenlignet med i fjor.
Som kode24 skrev i slutten av april sank det planlagte antallet studieplasser innenfor informasjonsteknologi fra 2.815 i 2022, til 2.714 i 2023.
- I en årrekke har politikere, næringsliv og organisasjonene i arbeidslivet kjempet for flere studieplasser innen IKT og teknologi. I år har vi en økning av førstevalgssøkere til disse fagene samtidig som det er planlagt kutt i antall studieplasser. Det er lite langsiktig, og kan bety at vi mister mange kvalifiserte studenter til disse fagene, sier Grøvik i pressemeldingen.
«Regjeringen må fjerne den økte arbeidsgiveravgiften for høykompetente ansatte i neste års statsbudsjett.»
Kritisk til manglende løfte
Tekna er også kritiske til at regjeringen ikke fjerner den ekstra arbeidsgiveravgiften på inntekter over 750.000 kroner som ble innført i årets statsbudsjett. Fagforeningen mener at regjeringen allerede i revidert budsjett burde lovet at den midlertidige avgiften skal fjernes i 2024.
- Regjeringen har sagt at avgiftsøkningen skulle være midlertidig, det har vi klare forventninger til at de følger opp. Regjeringen må fjerne den økte arbeidsgiveravgiften for høykompetente ansatte i neste års statsbudsjett, sier Grøvik.
Arbeidsgiveravgiften har også fått kritikk i kode24s debattspalter. Blant annet for å risikere å "sette et lønnstak som blir vanskeligere å bryte gjennom for nyutdannede og ferske utviklere", samt "dempe lønnsveksten ettersom lønnskostnad er lønnskostnad."