Telegram-sjefen fengsla i Frankrike: «Absurd» melder selskapet

Pavel Durov ble pågrepet i Frankrike lørdag, anklaget for manglende moderering på Telegram.

Telegram-grunnlegger Pavel Durov er pågrepet av fransk politi. Søndag kveld ble fengslingen av ham utvidet. 📸: Tatan Syuflana / AP / NTB
Telegram-grunnlegger Pavel Durov er pågrepet av fransk politi. Søndag kveld ble fengslingen av ham utvidet. 📸: Tatan Syuflana / AP / NTB Vis mer

Telegram-grunnlegger Pavel Durov blir sittende i fransk arrest over helgen. Fengslingsperioden er utvidet etter at han ble pågrepet lørdag kveld.

Durovs navn var oppført i et register over etterlyste personer, meldte TV-kanalen LCI etter pågripelsen. De skrev at han ankom flyplassen i sitt eget privatfly, og at han kom direkte fra Aserbajdsjan.

En etterforskningsdommer konkluderte søndag kveld med at han kunne bli sittende i fransk varetekt inn i neste uke. Etter fransk lov kan man ikke sitte varetektsfengslet i lenger enn 96 timer uten at det blir tatt ut en siktelse.

– Manglende moderering

Franske myndigheter mener ifølge LCI at Telegrams manglende moderering og samarbeid med myndighetene gjør selskapet medskyldig i blant annet narkotikahandel og bedrageri.

Telegram har kommet med en uttalelse som sier at 39-åringen ikke har noe å skjule.

– Telegram overholder EU-lover, inkludert forordningen om digitale tjenester. Det er absurd å hevde at en plattform eller dens eier er ansvarlig for misbruk av plattformen, skriver selskapet.

Mener Frankrike ikke samarbeider

Russlands representant til internasjonale organisasjoner i Wien, Mikhail Uljanov, var raskt ute med å anklage Frankrike for å oppføre seg som et diktatur.

Den russiske ambassaden i Paris anklager franske myndigheter for manglende samarbeidsvilje i saken.

– Vi ba umiddelbart franske myndigheter forklare hvorfor han ble pågrepet og krevde at hans rettigheter blir beskyttet, samt at han skulle få tilbud om konsulære tjenester. Fram til nå har de nektet å samarbeide, heter det i en uttalelse fra ambassaden ifølge det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

Zakharova sier at ettersom Durov hadde fransk statsborgerskap anser de ham som fransk. Durov skal også ha pass fra Russland, Saint Kitts and Nevis og De forente arabiske emirater.

900 millioner brukere

Tjenesten er blant de store plattformene i sosiale medier og har 900 millioner aktive brukere.

39 år gamle Durov, som ble fransk statsborger i 2021, er kritisk til Vladimir Putins regime, og flyktet fra Russland etter å ha nektet å gi brukerdata til myndighetene. I flere intervjuer har han sagt at han verdsetter personvern. Han har base i Dubai og en formue anslått av Forbes til å være på 15,5 milliarder dollar, eller over 160 milliarder norske kroner.

Telegram er særlig utbredt i Russland, Ukraina og andre republikker i det tidligere Sovjetunionen. Etter Russland fullskalainvasjon av Ukraina i 2022 har Telegram blitt hovedkilden til informasjon fra begge sider. Blant er det president Volodymyr Zelenskyj foretrukne plattform.