Hvordan ble du utvikler? 📚
Jeg har alltid vært nysgjerrig og interessert i ny teknologi.
Mitt første møte med koding fikk jeg på videregående, da vi lagde vi en hjemmeside om serien Frustrerte Fruer. Hjemmesiden leverte til toppkarakter, og med det var jeg overbevist om at dette var retningen for meg!
Veien gikk så til NTNU, hvor jeg studerte Kommunikasjonsteknologi og digital sikkerhet, men etter ett år byttet jeg over til Kybernetikk og Robotikk. Her fikk jeg programmere mer, også lavnivå programmering.
En god del frustrasjon har det vært på veien, men når alt kompileres og funker er det rått!
Hva jobber du med for tida? 💪
Jeg jobber som frontendutvikler på plattformen AKVAconnect. Plattformen brukes av fiskeoppdrettere, og er et styring- og kontrollsystem for å overvåke og gjøre daglig operasjoner på oppdrettsanlegg både lokalt og remote.
For denne releasen jobber vi med funksjoner for å støtte opp under styring og kontrollrom for landbasert oppdrettsanlegg.
Akkurat nå utvikler jeg blant annet en ‘’dum’’ graf-komponent som skal skal vise fôringshistorikk for de ulike merdene på oppdrettsanlegget. Grunnen til at den skal være ‘’dum’’, er for å enkelt implementere den i andre deler av plattformen hvis vi ønsker å fremstille data på tilsvarende måte.
Komponenten og frontenden av AKVAconnect er utviklet i rammeverket Vue.
Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕
Som den sosiale personen jeg er, velger jeg å dra kontoret hver dag. Her har vi egentlig faste plasser og kontorer, men jeg setter meg der det er flest fra teamet å skravle og lære med.
Arbeidsdagen begynner som regel med en kartlegging av oppgaver, før det daglige standup-møtet klokka 09. Her forteller alle kort om sine arbeidsoppgaver for dagen, hvis de trenger hjelp eller ønsker å diskutere noe nærme. Vi er et relativ stort team, så det varer ofte et par minutter mer enn det anbefalte og avsatte kvarteret.
«Derfor jobber vi tett med oppdrettere, og drar på befaringer ute på oppdrettsanlegg for å få et innblikk i hvilke manuelle operasjoner vi skal forenkle.»
Det er viktig for meg å forstå brukeren og bakgrunnen for de nye funksjonene som skal implementeres i løpet av en sprint. Derfor jobber vi tett med oppdrettere, og drar på befaringer ute på oppdrettsanlegg for å få et innblikk i hvilke manuelle operasjoner vi skal forenkle.
Det gjør at programmeringen blir enda morsommere, fordi du ser at det skal brukes hver dag og gir en verdi til kunden.
Bak kontorpulten starter jeg først implementasjonen av den visuelle utformingen med faste verdier. Dette for å få et inntrykk av hvordan dataene bør bli presentert, før jeg begynner å grave etter sanntidsdata som sendes opp fra backend.
Hva er ditt beste tips til et verktøy andre burde begynne å bruke? 🔨
Microsoft Power Toys ble jeg anbefalt i våres av en kollega, og det brukes hele tiden!
Windows lar deg dele opp skjermen i to eller fire, men her har du mange flere valg. Du kan også låse programmer over hverandre, slik at programmet forblir der selv om du endrer noe i programmet bak.
I tillegg kan den forhåndsvise en god del filtyper
Mathias er tech-agnostiker: - Noen ganger kompliserer React mer enn det hjelper
Hva har du lyst til å lære mer om framover? 🦉
Jeg synes det er fascinerende hvordan et par kodelinjer kan få en stor maskin til å kjøre, så jeg kunne gjerne tenkt meg å lære mer om funksjonsblokkdiagram som brukes for PLC-programmering, og bli bedre i C++.
I tillegg synes jeg det er veldig gøy og viktig med UI-design, så jeg kunne gjerne tenke meg å få en bedre forståelse av hvordan kunder interagerer med nettsider og applikasjoner.
Og ikke minst få muligheten til å jobbe mer med designverktøy som Figma.
Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥
Det verste er å bli spurt om å kjøre testing på hardware-labben hvis det stinker fiskefôr.
Når man jobber med oppdrett må man iblant gå bort fra PC-en og gjennomføre tester på større maskiner. Siden plattformen vår er koblet såpass tett opp mot hardware, må det gjøres jevnlig nede på labben med reelle scenarier - og det innebærer til tider å kjøre fiskefôr gjennom systemet.
Testing og kjøring av hardware er i seg selv veldig spennende, men lukten av fiskefôr er mildt sagt ikke god! Det har heldigvis blitt bedre etter at jeg fikk bestille en palle med et halvt tonn kaffebønner som brukes som alternativ til fiskefôr. Da er det som å være på cafe, foruten en god del støy fra maskiner.
- Lanserer man en løsning uten bugs, har man lansert for sent, mener Ingrid
Når ble du sist flau, nervøs eller stressa for noe på jobb? 😅
Rett før en presentasjon kjenner jeg på nervøsiteten.
I disse dager jobber jeg med mitt første foredrag for en konferanse. Der skal jeg snakke om standardisering og automatisering av oppdrettsnæringen foran ledende aktører i næringen.
Og dette er en bransje som har en lang suksesshistorie med å gjøre ting manuelt, så det gjør at jeg kjenner ekstra på nervene.
Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙏
Konseptet parprogrammering er noe jeg synes utviklere i større grad bør bruke!
Det å først få muligheten til å observere hvordan en erfaren utvikler jobber og navigerer seg gjennom kodebasen, var noe jeg som fersk utvikler syntes var veldig nyttig. Deretter fikk jeg overta tastaturet med gode innspill om hvordan jeg kunne ta tak i oppgaven under hele prosessen.
Parprogrammering mener jeg gjør terskelen lavere for å diskutere, siden det alltid skal være to stykker som deler og jobber på samme oppgaven. I tillegg blir begge mer bevisst på egne valg.