Tiktok sparker 500
moderatorer – bruker heller AI

Mener 80 prosent av innholdet som bryter med retningslinjene kan bli plukket opp av automatisert moderering.

Flere hundre moderatorer mister jobben hos Bytedance, som eier Tiktok. Selskapet er på vei over til mer kunstig intelligens. 📸: REUTERS / Carlos Barria / NTB
Flere hundre moderatorer mister jobben hos Bytedance, som eier Tiktok. Selskapet er på vei over til mer kunstig intelligens. 📸: REUTERS / Carlos Barria / NTB Vis mer

Den sosiale videoplattformen kutter i underkant av 500 ansatte i Malaysia, hvorav flesteparten jobber med moderering av Tiktok-videoer.

De ansatte fikk beskjed om oppsigelsen på epost. Tiktok har bekreftet oppsigelsene. og sier dette er en del av en større plan for å bedre selskapets moderering.

De velger i stedet i stedet å sette AI til å moderere plattformen.

Skal skjerpe moderering

Selskapet venter å investere 2 milliarder dollar globalt på å effektivisere modereringen til Tiktok.

De mener 80 prosent av innholdet som bryter med retningslinjene, kan bli plukket opp av automatisert moderering, ifølge en talsperson for selskapet.

Malaysiske myndigheter har bedt Tiktok skjerpe modereringen etter at de rapporterte om en rask økning i det de omtaler som skadelig innhold i sosiale medier.

Mener de fanger opp det meste

Tiktok har i lengre tid vært kritisert for omfanget av skadelig innhold, blant annet for spredning av konspirasjonsteorier.

Desinformasjonsforsker Abbie Richards sa i april at det å spre slike teorier kan være lønnsomt. Hun pekte blant annet på Tiktoks kreativitetsprogram, som betaler skapere for innhold på plattformen.

En talsperson for Tiktok avviste dette, ovenfor AFP.

– Skadelig desinformasjon er forbudt. Våre sikkerhetssystemer stanser 95 prosent av dette før det blir publisert, sa hun.

Venter flere kutt

Tiktok har også til Reuters sagt at oppsigelsene i Malaysia er del av en større nedskjæring på globalt nivå.

Der bekreftet at det vil gjelde flere hundre ansatte globalt, uten å gå inn på noe nøyaktig tall, eller i hvilke land kuttene skal gjøres.

Selskapet skal også ha planer om ytterligere nedskjæringer neste måned, sier en annen kilde til Reuters.

Det er svært uklart hvor mange ansatte Tiktok faktisk har. Anslag fra analyseselskaper spriker med flere titalls tusen.