Med jevne og ujevne mellomrom skriver vi i kode24 om små og store verktøy, biblioteker og andre ting vi tror utviklere vil ha nytte av.
Under er ti av de nyttigste vi har skrevet om – i noenlunde tilfeldig rekkefølge.
Har du fått med deg alle?
PS! Vet du om kodeverktøy vi burde skrive om? Send et tips til kurt@kode24.no!
#1 Raycast: Gjør deg mer produktiv
Det innebygde Spotlight-søket i macOS er nyttig, men også ganske begrenset. Det er grunnen til at mange installerer Alfred – som gir deg en masse ekstra muligheter når det gjelder å søke etter og starte applikasjoner, samt lage hurtigtaster for å effektivisere oppgaver.
Mange av de beste funksjonene i Alfred koster imidlertid penger, og det er kanskje en av grunnene til at verktøyet Raycast i det siste har fått mye oppmerksomhet.
Men Raycast er ikke bare et gratisalternativ til Alfred – det er også mye bedre på veldig mange områder.
#2 Polypane: Genial nettleser for utviklere
Det å få en nettside til å se bra ut på alle enheter og alle skjermstørrelser kan være en temmelig tidkrevende og kanskje ikke spesielt morsom jobb.
Den viktigste funksjonen i nettleseren Polypane er at den viser deg en nettside i flere viewports samtidig. Dermed kan du kjapt og enkelt se hvordan nettsiden ser ut på store og små mobiltelefoner, nettbrett og skjermer i ulike størrelser.
I tillegg har Polypane en haug med nyttige utviklerverktøy.
#3 Codeium: Gratis Copilot som fungerer overalt
Jeg var selv en av dem som punget ut 10 dollar i måneden for å kunne bruke GitHub Copilot – og ikke minst den nye Copilot Chat-funksjonen.
Etter å ha prøvd gratisalternativet Codeium, har jeg sagt opp Copilot-abonnementet. Codeium er lynkjapp, fungerer i veldig mange forskjellige editorer, og har også en del funksjoner som mangler i Copilot.
Selv om Copilot riktignok også har ett og annet som mangler i Codeium, anbefaler jeg at du tar en kikk!
#4 NextUI: Lekkert UI-bibliotek som støtter serverkomponenter
Selv om det er mange fordeler med React Server Components (RSC), er en av de største "showstopperne" for mange utviklere at en del UI-biblioteker ikke lenger fungerer som de skal fordi de er laget for å rendres på klienten.
En av de største nyhetene i versjon 2 av det populære UI-biblioteket NextUI er nettopp serverkomponent-støtte "ut av boksen". Til tross for navnet har ikke NextUI noe å gjøre med verken Next.js eller Vercel, og fungerer med alle React-rammeverk.
Når det i tillegg ser griselekkert ut, er det ingen grunn til å ikke sjekke det ut.
#5 Intel One Mono: Fin og lettlest kodefont
Mange utviklere er ganske opptatt av hvordan kodeeditoren er satt opp med farger, temaer og ikke minst – fonter.
For å skrive kode er det naturligvis monospace-fonter som gjelder, og for en stund siden lanserte selveste Intel en ny og helt gratis monospace-font de hevder skal være lettere å lese enn andre fonter.
Etter å ha prøvd fonten synes jeg den er både lettlest og fin – selv om jeg savner ligaturer. Uansett – jeg anbefaler at du prøver den!
#6 Dependency Cruiser: Oversikt over koden
Jo større kodebasen din er, jo vanskeligere er det naturlig nok å holde oversikt over alle avhengighetene.
Du har kanskje splittet opp koden i mange ulike moduler som er avhengige av hverandre på ulike måter, men etter hvert som prosjektet har vokst har det hele begynt å ligne på spaghetti-kode.
Med kommandolinjeverktøyet dependency-cruiser får du en grafisk fremstilling av alle avhengighetene. Kanskje du finner ut at det er på tide å refaktorere?
💡 Les mer om Dependency Cruiser
#7 Postman Flows: For alle som jobber med API-er
Jobber du med API-er, har du antagelig vært borti Postman. Det populære verktøyet brukes av mer enn 20 millioner utviklere verden over til alt fra enkel testing og debugging av API-er, til å designe, bygge og dokumentere API-er.
Med det nye verktøyet Postman Flows blir det enda enklere å jobbe med API-er.
Det visuelle verktøyet lar deg sette opp en animert flyt der du kan hente data fra API-er, manipulere dataene eller koble dem sammen med andre data, og eventuelt sende dem videre til et annet API.
#8 Iconbuddy: Enorm ikonsamling
Det finnes utrolig mange ikonbiblioteker der ute, der kanskje Font Awesome er det mest kjente. Flere har prøvd å samle ikoner fra ulike ikonbiblioteker på ett sted, som for eksempel React Icons.
Få har imidlertid gjort en like omfattende jobb som utvikleren Mohd Danish.
Han har nemlig lansert et nytt verktøy – Iconbuddy – som skal gjøre det enklere å søke i mer enn 180.000 (!) ikoner på tvers av ulike ikonbiblioteker.
Finner du ikke et passende ikon her, så finnes det antagelig ikke.
#9 DivMagic: Gjør det lett å "rappe" kode
Vanligvis når du ser en fin meny, knapp eller annet element på en nettside, er det bare å begynne den ofte tidkrevende jobben med å snekre sammen noe i HTML og CSS hvis du vil lage noe lignende selv.
Med Chrome- og Firefox-tillegget DivMagic er dette så enkelt som å klikke på elementet du vil kopiere på nettsiden, og så trykke "paste" i kodeeditoren.
DivMagic kan utvilsomt spare deg for tid, og støtte for Tailwind er antagelig et stort pluss for mange.
«DivMagic kan utvilsomt spare deg for tid.»
#10 Patterns.dev: Nettsiden alle web-utviklere bør sjekke ut
Det finnes et hav av bøker, dokumentasjonssider og andre kilder til informasjon for utviklere. Men jeg har sjelden sett en tjeneste som er mer oversiktlig, nyttig og lærerik enn Patterns.dev.
Patterns.dev handler om designmønstre (design patterns), altså generelle løsninger på forskjellige problemer man kan støte på innenfor programvareutvikling. Eller sagt på en annen måte: Hvordan du kan gjenbruke noe noen andre har funnet på, i stedet for å finne opp hjulet på nytt.
Patterns.dev er helt gratis, og kan leses både som en e-bok ("Learning Patterns") i alle de vanligste formatene, eller via nettleseren.
Vet du om kodeverktøy vi burde skrive om? Send et tips til kurt@kode24.no, eller legg igjen en kommentar under!