Toppdomenet .io kan forsvinne i løpet av få år

Det mye brukte tech-domenet .io går en uklar framtid i møte. Alt avhenger noen øyers status.

Chagossere har i flere år protestert mot det de kaller en britisk okkupasjon av øyene deres. Nå vil britene gi øyene til Mauritius. Endringen vil kunne påvirke skjebnen for chagossere, men også for toppdomenet .io. 📸: Jean Marc Poche / AFP / NTB
Chagossere har i flere år protestert mot det de kaller en britisk okkupasjon av øyene deres. Nå vil britene gi øyene til Mauritius. Endringen vil kunne påvirke skjebnen for chagossere, men også for toppdomenet .io. 📸: Jean Marc Poche / AFP / NTB Vis mer

Github.io er blant de 50 nettsidene i verden med mest trafikk. Også Itch.io, Codepen.io og Gitlab.io er høyt oppe på globale lister.

Felles for disse domenene, og flere med dem, er at de nå blir påvirket av framtiden til en øygruppe med rundt 3.000 innbyggere.

Og slik det ser ut nå, så kan toppdomenet .io være historie i løpet av få år.

Resultat av avkolonisering

I sentrum for det hele, står øygruppa Chagos-øyene og en historie som skriver seg tilbake flere tiår. Eller 210 år, om vi skal ta det helt fra starten av britenes involvering i situasjonen.

For Chagos-øyene i det indiske hav ble allerede i 1814 en koloni under britisk styre. Mye av denne tiden var det regnet som en del av det som senere skulle bli Mauritius.

Da Mauritius fikk sin uavhengighet i 1965, beholdt britene Chagos-øyene som et territorium i det indiske havet. Det fikk da navnet British Indian Ocean Territory, og landkoden IO.

Følgelig fikk også Storbritannia toppdomenet .io.

Men sist uke meldte BBC at Storbritannia vil overføre øyene til Mauritania igjen. Dermed vil også landkoden IO, teknisk sett, opphøre, skriver The Verge.

Det setter også toppdomenet .io i spill, skriver Every i sitt nyhetsbrev.

Kan skje om fem til ti år

For reglene er i utgangspunktet klare. Nasjonale toppdomener skal følge landkoder, skriver IANA (Internet Assignet Numbers Authority.

Om en landkode opphører, skal også toppdomenet avvikles i løpet av en gitt tid, skriver de på sine sider.

Den etablerte standarden er at dette skal skje i løpet av fem år. De som administerer toppdomenet kan i teorien søke om å få utvidet fristen til ti år.

De strenge reglene er til dels et resultat av det som har skjedd siden Sovjetunionens fall, skriver The Verge. Sovjetunionen hadde toppdomenet .su. Dette er fortsatt operativt, selv om landkoden har opphørt.

Senere har toppdomenet .yu, for gamle Jugoslavia, blitt pensjonert.

Mener øygruppa tilhører dem

Chagos-øyene har også en komplisert historie etter at det fikk endret status i 1965.

Mye av den opprinnelige befolkningen ble sendt vekk fra øyene, og det ble bygd en amerikansk militærbase på den største øya.

Når britene nå vil overlate øya til Mauritius, er det til store protester fra Chagosserne, som hevder de ikke er blitt spurt om råd eller synspunkter.

De mener øygruppa tilhører dem, og at det samme gjelder toppdomenet .io. De anslo i 2020 at domenet var verdt 50 millioner dollar, og krevde å få råderett over dette, meldte blant annet Forbes.

Mange mulige utfall

Kim Davies er visepresident i IANA og president for Public Technical Identifiers (PTI) hos ICANN. Han sier til Computerworld at de enn så lenge forholder seg til landkoden IO, og at saken fortsatt kan få mange utfall.

Davies sier samtidig at det ikke er grunnlag for panikk enda.

– IANA kan ende opp med å se forbi sine egne regler, og holde domenet operativt. Kanskje forvaltet av Mauritius, eller ved å gjøre det til et generisk toppdomene som ikke sorterer under enkeltland. Dette er uansett noe som vil ta flere år, sier han.

Samtidig har Davies et klart råd til aktører som kan bli stresset av situasjonen.

– Om en organisasjon har gjort .io til en del av sin identitet, så kan det være på tide å i alle fall tenke på om de bør revidere merkevaren sin, legger han til.