Tre av fire fortsatt på hjemmekontor: «Utviklerer har større frihet enn andre»

Tilbake på kontoret-trenden har ikke fått norske utviklere tilbake, viser kode24s tall. – Utviklere leder an, mener rekrutterer, som tror fleksibilitet blir viktig framover.

Deleier Egil Thengs i Endelig-Mandag er ikke overraska over at utviklere fortsatt vil jobbe hjemmefra, slik tallene våre viser. 📸: Privat / Ole Petter Baugerød Stokke
Deleier Egil Thengs i Endelig-Mandag er ikke overraska over at utviklere fortsatt vil jobbe hjemmefra, slik tallene våre viser. 📸: Privat / Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Hjemmekontor-debatten har gått i bølgedaler:

Slik gikk det ikke: kode24s ferske tall viser at nøyaktig like mange norske utviklere sitter på hjemmekontor nå, som i 2023.

Så mange sitter hjemme

Vi spurte alle de 2.726 utviklerne som svarte på kode24s lønns- og trivselsundersøkelse om hvor mange dager de jobber hjemmefra på en vanlig arbeidsuke:

  • 27 prosent svarer at de vanligvis sitter alle dager på kontoret, og altså aldri har hjemmekontor. Det betyr at 73 prosent, omlag tre av fire norske utviklere, har minst én dag på hjemmekontor hver uke.
  • Det vanligste er å ha én eller to dager hjemme og resten på kontoret, mens bare 8 prosent jobber alle dager på hjemmekontor.

Utviklingen har stoppa

Vi har også tildigere spurt norske utviklere hvor mye de jobber hjemmefra, så vi kan se utviklinga over tid:

  • Mens det i 2020 var 84 prosent som hadde minst én dag hjemmekontor i uka, gikk det ned til 81 prosent i 2022, og 73 prosent i 2023. Tallene fra 2024 viser at nøyaktig like mange sitter på hjemmekontor også i år.
  • Vi har dessverre ikke noen egne tall fra 2021, derfor er året tomt i grafen over.
Henrik Holum, daglig leder i konsulentselskapet bspoke.
Henrik Holum, daglig leder i konsulentselskapet bspoke. Vis mer

Kundene setter krav

– Er du overraska over at utviklinga har stoppa opp?

– Nei, jeg tror de fleste vil fortsette med fleksibilitet, svarer Henrik Holum, daglig leder i konsulentselskapet bspoke.

Holum har tidligere fortalt på kode24 om hvordan kundene hans ikke lenger tillater at konsulentene jobber fulltid på hjemmekontor. Men han påpeker at de fleste godtar en hybridløsning, noe han dermed også gjør.

– Vi har ansatte som verdsetter fleksibilitet høyt, og vi prøver så langt vi kan å innfri på punktet. Men med et dårlig marked, har vi også krevd at de møter opp mer fysisk hos kunde om kunden ønsker dette, sier Holum til kode24.

– Vi ønsker også at alle er på kontoret vårt med jevne mellomrom, for å bygge fagmiljø og tilhørighet internt, fortsetter han, og anslår at det vanlige for konsulentene hans er to dager i uka på hjemmekontor.

Utviklere har mer frihet

Heller ikke deleier og konseptutvikler Egil Thengs i Endelig-Mandag, som jobber med rekruttering av blant annet utviklere, blir spesielt overraska over at mange utviklere fortsatt jobber mye hjemmefra.

Han er mest overraska over at 27 prosent ikke har hjemmekontor.

– Vi begynner å ser en tendens at flere kunder av oss har fastlagte dager hvor de ansatte kan ha hjemmekontor. Men det er også en tendens at særlig utviklere har et klart ønske om mer hjemmekontor, sier Thengs til kode24.

Thengs mener altså at tilbake på kontoret-trenden er reell, men at utviklere har klart å unngå de mest dramatiske følgene av den.

– Det er en internasjonal og nasjonal trend at flere selskaper ønsker sine ansatte tilbake. Men det er for oss tydelig at særlig utviklerer har større frihet enn andre teknologer, mener han.

Viktig jobb/liv-balanse

Thengs tror utvikleres ønske om fleksible hybridløsninger fortsetter å være viktig når det kommer til hvor utviklere vil jobbe framover. Og dermed også et potensielt konkurransefortrinn for de som vil ansette dem.

Og han spår at begrepet "hjemmekontor" snart fases ut for begreper som "fleksibilitet".

– Vi spør alle våre kandidater om hva som er viktigst for akkurat den kandidaten. Det er nesten uten unntak at fokus på work/life balance blir nevnt, sier han.

– Flere ser for seg en mye høyere grad av flesksibilitet, og jeg tror at både fast kontor og gitte arbeidstider vil være under press i årene som kommer. Jeg tror også vi fortsatt vil se at utviklere leder an i å ha størst fleksibilitet for teknologer.