Som vi tidligere har skrevet i kode24, kan en seniorutvikler tjene flere hundre tusen kroner mer enn en utvikler på juniornivå.
Da vi i mai intervjuet fire ledere om hva som skal til for å bli en seniorutvikler, pekte flere på blant annet evne til å kunne veilede og støtte andre utviklere, samtidig som man måtte være i stand til å se koden sin i en større kontekst.
Sånn går du fra junior til senior – og får høyere lønn
Vi fikk imidlertid kritikk for å bare snakke med "sjefene":
– Det ville vært interessant å høre fra faktiske seniorutviklere, og ikke en haug med managere, skrev en leser.
Så da har vi gjort nettopp det: Vi spurte tre utviklere som alle har seniorstillinger om hva de selv gjorde for å bli seniorutviklere, og hvordan det har endret arbeidsdagen deres.
«Det ville vært interessant å høre fra faktiske seniorutviklere, og ikke en haug med managere.»
Ikke om å gjøre å kunne flest mulig rammeverk og språk
Ruth Merete Granevang er tech lead i Gyldendal, og forteller til kode24 at veien hennes til en seniorposisjon gikk gradvis.
– Når du er på et sted over lengre tid er det naturlig at du kjenner bedre og bedre til både koden og forretningsområdet. I mitt tilfelle var det helt konkret å sette spørsmålstegn ved ting og komme med forslag til endringer som gjorde at jeg fikk mer ansvar, sier Granevang.
Hun mener en seniorutvikler er en utvikler med mye erfaring som også har evne til å hjelpe teamet sitt fremover. De må kunne samarbeide og diskutere løsninger med andre.
– De aller beste utviklerne er mer enn bare utviklere. De som klarer å løfte blikket litt opp fra tastaturet og se det store bildet.
Hun vil avlive myten om at en senior må kunne flest mulig rammeverk eller programmeringsspråk. I stedet mener hun det handler om å lage solid kode, arkitektur og datastrukturer med lang levetid, kode som ikke må skrives om i neste sving.
– Ironisk nok har jeg kodet mindre jo mer senior jeg har blitt. Det går mer tid på å følge opp andre, planlegge løsninger og sitte i møter. Men med unntakt av litt for mange møter, er jeg veldig glad i å jobbe på denne måten.
– Jeg har alltid hatt øye for det store bildet, og liker veldig godt å bidra på flere måter til å lage et godt produkt.
- Jo lenger du studerer, jo verre kan det bli
Brukte all ledig tid til programmering
Eirik Langholm Vullum er seniorutvikler og jobber som selvstendig konsulent, med fokus på TypeScript/JavaScript og React. I tillegg til å jobbe med prosjekter for ulike kunder gjennom blant annet Witted, underviser han også i JavaScript, Node.js og React, samt holder foredrag.
Vullum sier at hans egen reise på veien mot en seniorposisjon kanskje ikke var tatt helt ut av læreboka. Etter at han var ferdig med utdannelsen brukte han nemlig absolutt all ledig tid han hadde til programmering og læring i kanskje 3-4 år.
– Da snakker vi alle kvelder, helger, ferier – alt. Nå er det ikke like ille lenger, men jeg bruker fremdeles mye tid på å lære meg ting jeg tror kan gi meg en edge i fremtiden, sier Vullum.
Den beste måten for han å lære et konsept på, er å prøve å undervise andre i det. Derfor tok han på seg faglige samlinger der han jobbet, pitchet foredrag til konferanser og lagde kurs i JavaScript og React.
«Her var det fra tidlig av en høy grad av "fake it till you make it"»
– Her var det fra tidlig av en høy grad av «fake it till you make it». Fordi jeg ikke ville drite meg ut, hadde jeg ikke noe annet valg enn å lære meg alt jeg trengte.
Selv om han syntes det var stressende og ubehagelig i starten, tvang han seg selv til å gjøre det. Og når det gikk bra, ga det også selvtillit og tro på at han kunne lære seg hva som helst.
– Selvtillit er til en viss grad ferskvare, så dette har jeg tatt med meg videre også. Jeg blir akkurat like stressa av å gjøre sånne ting nå – det eneste som hjelper er å ha forberedt meg så godt som mulig, sier Vullum.
Annerledes arbeidshverdag som senior
– Eirik, hvordan har arbeidsdagen din endret seg etter at du ble senior?
– Den største forskjellen er kanskje at jeg tar stillingsbeskrivelser og «bestillinger» fra en kunde kun som en pekepinn. Når jeg kommer inn et sted så begynner jeg umiddelbart å se etter hvor jeg kan bidra med mest verdi og samtidig forsøke å «pivotere» dit, sier Vullum.
Han forteller at han nå bruker mye mer tid på proaktiv kommunikasjon med andre fagdisipliner. De har gjerne unike perspektiver på ting og kompetanse på områder han selv ikke er like god på.
«Det hjelper ikke hvor perfekt koden min er, om den ikke løser riktig problem.»
– Av erfaring så ligger mye av nøkkelen til å lykkes i å klare å koble alt dette sammen. Det hjelper ikke hvor perfekt koden min er, om den ikke løser riktig problem.
– Når det gjelder kode og det tekniske, prøver jeg å ta mer pragmatiske valg. For eksempel ikke velge det som objektivt sett er det beste tekniske valget for et spesifikt problem, men velger løsning ut fra teamsammensetning, kompetanse og andre kriterier.
Fikk drømmejobb etter heftig kodekurs: – Du nærmest sover, spiser og dusjer kode
Ta initiativ utover egne oppgaver
Sara Waaler Eriksen jobber som utviker i Bekk, og forteller at også hun ble senior ved å gjøre mer enn det som står i stillingsbeskrivelsen.
– Jeg kom meg dit ved å ta initiativ utover mine egne utviklingsoppgaver, og stikke nesen bort i produktutvikling, design, sikkerhet, og så videre, sier Waaler Eriksen.
Dermed fikk hun over tid bygget opp den nødvendige tilliten man må ha for å være rådgiver og bli inkludert i diskusjoner og valg.
«Jeg programmerer mindre enn før, og bruker mer tid på å diskutere mulige løsninger, arkitekturvalg og hvilken retning et produkt bør ta.»
– Det betyr at jeg programmerer mindre enn før, og bruker mer tid på å diskutere mulige løsninger, arkitekturvalg og hvilken retning et produkt bør ta. Det går også mer tid til å hjelpe andre i deres arbeid og lære opp nye utviklere.
Skal man ta steget til seniorutvikler er det nødvendig å ta ansvar for hva hele teamet leverer, og ikke bare det du selv leverer, påpeker Waaler Eriksen.
– En del av det er å se mer helhetlig på produktet man lager.
Seniorer finner ikke opp hjulet på nytt
Eirik Langholm Vullum sier at etter hvert som man får mer erfaring, så vil man bli flinkere til å se hvilke avgjørelser man bør utsette og hvilke man bør ta tidlig.
I tillegg vil man når man går fra mid- til senior-utvikler bli bedre i stand til å gi slipp på ønsket om å finne opp hjulet på nytt hele tiden.
– Dette er noe jeg tror alle må igjennom, man må liksom få den biten ut av systemet eller gjøre det på sideprosjekter. Når man kommer ut i den andre enden, er man i stand til å ta mer fornuftige og pragmatiske valg.
På veien mot senior vil man også ifølge Vullum bli flinkere til å gi slipp på "reglene" man har lært som fersk utvikler, som for eksempel "clean code" og ting du aldri eller alltid må gjøre.
– Man blir flinkere til å vite hvilke regler som kan brytes, og når dette er aktuelt, sier Vullum.
Så kjapt vokser lønna de første 10 åra - men så skjer det noe
Under er fem råd fra eksperter om hva du selv kan gjøre for å bli seniorutvikler.
Ekspertråd #1: Vedlikehold noe over lang tid
– En viktig del er å ikke bare gjøre nyutvikling, men også vedlikeholde noe du har laget over tid, sier Ruth Merete Granevang.
Ved å gjøre det vil du lære betydningen av å gjøre de rette valgene, og ikke nødvendigvis bare ukritisk kaste seg på det nyeste rammeverket.
– Da vil du se effekten av valgene dine. Det lærer du masse av, sier Ruth Merete Granevang.
Ekspertråd #2: Snakk med sjefen!
Granevang anbefaler at hvis man jobber på et sted der tittelen "seniorutvikler "betyr noe spesielt, så bør man spille med åpne kort og spørre sin nærmeste leder om hvilke forventninger de har til en seniorutvikler.
Altså, ikke vent til noen spør deg – men vis at du har ambisjoner.
– Spør hva det er som skal til for at du kan begi deg ut på reisen for å bli det, oppfordrer Granevang.
Sandra presset seg så mye at det ble skadelig: - Ikke pynt på sannheten
Ekspertråd #3: Vær nysgjerrig!
Sara Waaler Eriksen sier i likhet med de to andre ekspertene at evne til å kunne bidra utover egne oppgaver er viktig om man vil bli senior.
– Prøv å ta ansvar utover dine egne arbeidsoppgaver, og vær nysgjerrig på andre fagområder.
– Hev blikket for å se hva du kan gjøre for at teamet kan prestere bedre og hva du kan gjøre for å hjelpe andre, sier Waaler Eriksen.
Ekspertråd #4: Få stålkontroll på det fundamentale
Eirik Langholm Vullum sier at for å bli senior, så må man komme til et nivå der man mestrer det fundamentale domenet og/eller teknologien man jobber med godt nok til at man klarer å tenke litt større tanker rundt det man driver med.
– Det kan være alt fra risiko på kort og lang sikt, teknologivalg, fremgangsmåte, og så videre. I tillegg må man være selvgående og proaktiv.
For å bli god på det fundamentale, er det trening som gjelder.
– Gå tilbake og øv på det grunnleggende også – du lærer noe nytt hver gang, sier Vullum.
«Ekte programmering»: - De prater som det var en livsstil eller religion
Ekspertråd #5: Tør å utfordre
Vullum mener det er viktig å tørre å utfordre når det kommer en bestilling fra en kunde eller en sjef, og ikke bare alltid gjøre nøyaktig det man får beskjed om uten å stille spørsmål.
– Man finner i stor grad oppgavene selv ved å se på hva målene til bedriften og prosjektene er på kort og lang sikt. Det kan også innebære å utfordre retningen til prosjekter hvor man ser at det bærer feil avsted, sier Vullum.
«Det er når man beveger seg på kanten av komfortsonen at man utvikler seg raskest.»
Hans beste råd til utviklere som drømmer om en seniorjobb, er å ta mer sjanser og mer ansvar.
– Det er når man beveger seg på kanten av komfortsonen at man utvikler seg raskest. Ikke sitt og vent på at noen skal legge ting i fanget på deg. Bli best på det som er fundamentet i faget ditt. Og lær bort ting til andre, avslutter Vullum.