Det har vært en nesten 200 prosents økning i cyberangrep mot Ukrainas regjering og militære de siste dagene, melder sikkerhetsselskapet Check Point Software.
I en pressemelding skriver selskapet at forskningsteamet har sett en økning på 196 prosent i cyberangrep mot Ukraina i løpet av de tre første dagene av krigen, sammenlignet med de første dagene i 2022.
En tilsvarende økning er ikke sett i Russland eller globalt.
Cyberkrigen i Ukraina kan ramme norske virksomheter: - Vær forsiktige
Lurer folk som gir
Sikkerhetsselskapet ser også at ondsinnede eposter som forsøker å utnytte situasjonen er på frammarsj, blant annet i form av bønn om penger fra avsendere som utgir seg for å være ukrainske støttefond.
– Det er hackere der ute som nå utnytter folks vilje til å donere, så vi oppfordrer alle til å være ekstra forsiktig hvis de ønsker å donere til Ukraina. Dobbeltsjekk alltid epostadressen til avsenderen, sier leder Lotem Finkelstein for trusseletterretning ved Check Point Software.
- Se etter eventuelle feilstavinger i eposter. Og kontroller om epostavsenderen er autentisk.
Telenor, Meta, Youtube og EU utestenger russiske statsmedier
Cyberaktiviteten øker
Selskapet har også sett en økning i cyberangrep mot russiske organisasjoner, selv om denne er på langt nær like stor.
I løpet av de siste dagene har Check Point Softwares forskningsteam dokumentert en økning på 4 prosent i cyberangrep per organisasjon i Russland, sammenlignet med de samme dagene i forrige uke.
Andre regioner over hele verden opplevde en netto nedgang i cyberangrep per organisasjon.
– Cyberaktiviteten øker rundt den pågående Russland/Ukraina-konflikten. Vi ser økende cyberangrep på begge sider, med den ukrainske regjeringen og militærsektoren står helt klart for den største økningen, sier Finkelstein.
– Det er viktig å forstå at den nåværende krigen også har en cyberdimensjon ved seg, der folk på nettet velger side, fra det mørke nettet til sosiale medier. Konflikten polariserer cyberrommet. Hacktivister, nettkriminelle, «white-hat-hackers», og til og med teknologiselskaper velger side, sier han.
Norsk nettleverandør rammet av mulig satelitthacking
Økning i phishing
CPR oppdaget en sjudobling i ondsinnede phishing-eposter på de østslaviske språkene (kyrilliske bokstaver). I tillegg ble en tredel av slike phishing-eposter rettet mot russiske mottakere sendt fra ukrainske epostadresser, enten ekte eller falske.
Selskapet har en liste med fire råd til de som ønsker å donere til Ukraina:
- Se opp for falske domener
- Vær på vakt for mistenkelige vedlegg
- Se etter grammatiske feil eller merkelig språk
- Vær på vakt for mistenkelige forespørsler, for eksempel om sensitiv informasjon.