Tror gullalderen til norske utviklere er over: – Mye har endra seg for alltid

– Spørsmålet er om fortida var normalen, eller en gullalder, skriver kode24-redaktøren i ukas nyhetsbrev.

Det var mange selskaper som reklamerte for seg selv på NDC Oslo 2024, men så langt vi kan se færre enn tidligere, som er helt som forventa, med dagens arbeidsmarked. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Det var mange selskaper som reklamerte for seg selv på NDC Oslo 2024, men så langt vi kan se færre enn tidligere, som er helt som forventa, med dagens arbeidsmarked. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

2.300 utviklere surra denne uka rundt i Oslo Spektrum på årets utviklerkonferanse / etegilde NDC Oslo. Selv om synet var imponerende som alltid, var det i våre øyne merkbart færre selskaper som ville tiltrekke seg nye ansatte, og destod flere som heller ville selge oss skytjenester og programvare.

Som forventa, kanskje, med tanke på at det er nettopp det å få seg utviklerjobb som er problemet for mange ferskinger om dagen – ikke det å få tak i dem. 🤷

Ferskinger som i tillegg sliter med skyhøy studierente, som kode24 fortalte om denne uka. Ferskinger som i alle fall ikke bør ha reist fra Pakistan til Norge med håp om jobb, som vi også fortalte om denne uka.

Det kommer bedre tider, som Kurt skrev om i forrige nyhetsbrev. Men jeg er ikke sikker på at vi kommer tilbake der vi var.

For denne uka har vi også fortalt om utviklere som nylig ble tvunget ut av en pågående streik: Staten vil at alle deres ansatte skal forhandle lønn sammen, gjennom LO, ikke gjennom LO og Akademikerne, som Tekna og NITO er en del av.

– For oss handler det om lik lønn for likt arbeid, uansett hvor du er organisert, mener digitaliseringsminister Karianne Tung.

– Til syvende og sist blir dette et spørsmål om hvor grensen går for hvor mye lavere lønn folk godtar, mener Roger Matberg i NITO.

At utviklere tjener mindre i offentlig sektor er for lengst opplest og vedtatt, og du kan se hvor mye i den nye lønnskalkulatoren vår. Men nå frykter man altså at de potensielt kan tjene enda mindre. 💸

«Mye av dette kommer til å ordne seg med økonomien. Men mye av dette har også endra seg for alltid.»

Alt fra også denne uka føyer seg inn i rekken av ting som kan bety slutten på en gullalder for norske utviklere. For de kan ikke lenger regne med...

  • ...å tjene mer enn alle andre, heller ikke i det offentlige, om staten får det som de vil.

  • ...å få seg jobb rett etter utdanning, uansett hvor de kommer fra.

  • ...å bli dusja i gratis merch og jobbtilbud på utviklerkonferanser.

  • ...å være freda under nedbemanninger, sist demonstrert hos Oda.

  • ...at alle utviklere også er entusiaster, nå som mange (heldigvis) studerer utvikling uten å leve for koding.

  • ...at alle anser koding som ren magi, etter generativ AI og bedre verktøys inntog.

  • ...å være mangelvare i all framtid, nå som massevis av nyutdanna utviklere står uten jobb.

Mye av dette kommer til å ordne seg med økonomien. Men mye av dette har også endra seg for alltid.

Spørsmålet er derfor om tida som var, for eksempel da kode24 ble født for seks år sida, var normalen vi skal tilbake til.

Eller, som jeg tror, en gullalder – som vi neppe kommer til å oppleve igjen med det første. 🌹

Ukas beste saker på kode24:

🍷 Studenter må betale rekordhøy rente, i tillegg til å ikke få seg jobb

– "OK, vi er screwed", var reaksjonen i klassen til Rachel Medina da de innså renta på studielånet.

🩳 Ruter-utvikleren liker Apples AI-planer, men det er ett stort hinder i veien

iOS-sjef Petter Klingen Wright i TET/Ruter gleder seg til å se nærmere på WWDC-nyhetene, selv om det kan bli en stund til norske brukere får glede av dem.

🐧 2.300 utviklere samla i Oslo Spektrum: Se bildene fra NDC Oslo 2024

Troy Hunt og et par andre tusen utviklere er på plass.

🗞 «Må kunne bruke lønn for å beholde denne kompetansen i statlig sektor»

NITO og Tekna er klare til å kjempe videre inn mot Rikslønnsnemnda, som kan påvirke tariffavtalen til mange utviklere: – Et spørsmål om hvor grensen går for hvor mye lavere lønn folk godtar, tror Roger Matberg i NITO.

📰 Får masse søknader fra utlendinger, men kan ikke ansette dem: «95% krever norsk»

– Jeg blir bekymra for kompetansetilgangen i Norge framover, sier bspoke-sjefen, som nå må takke nei til mange utenlandske studenter.

🛷 Bruker bare «px» i CSS: – Du trenger ikke andre måleenheter!

– Heller ikke `em` eller `rem` er nødvendige, verken for responsiv design, universell utforming eller for å lette vedlikehold av koden, skriver Lars-Erik Bruce.

🐣 Prøv kode24s nye lønns­kalkulator for utviklere!

Regn ut hva du kan regne med å tjene som norsk utvikler i 2024.

God helg

Okidoki du, da har jeg erklært gullalderen for norske utviklere død, tipp topp!

Heh, neida, joda, offda, jeg håper du skjønner hva jeg mener. Og er det noe pandemien har lært meg, er det at det normale slettes ikke er så verst, det heller.

Noen av dere er kanskje erfarne nok til å ha opplevd tidligere gullaldere, som dot.com-bølgen, og har trua på nye gullaldere. Gjerne, det! Men jeg tror altså at mystikken rundt programmering og helliggjøringen av utviklere er i ferd med å forsvinne. 🧙

Og igjen: Jeg tror ikke den nye normalen trenger å være så verst, den heller.

Så la oss ta en helt normal helg, elskede leser. God helg!

💘 Ole Petter,
kode24.no