Tror ikke utviklere har noe å frykte: «Klart det trengs flere utviklere framover!»

– Men kanskje har vi som teknologibransje godt av å skjerpe oss litt, skriver Norkart-direktøren.

– Er det egentlig grunnlag for generell pessimisme for utviklere?

Neppe, skriver Leif Arne Brandsæter i Norkart. 📸: Norkart
– Er det egentlig grunnlag for generell pessimisme for utviklere? Neppe, skriver Leif Arne Brandsæter i Norkart. 📸: Norkart Vis mer

Den norske økonomien er inne i en tøffere periode. Etter 15 år med rekordlave renter og “eventyrlig” vekst, kom blåmandagen brått.

Bedriftseiere, kommuner og stat, møtes av store kostnadsøkninger og lavere inntekter. Det er en gift-cocktail, for bedrifter som bare overlever når inntektene, er større enn kostnadene.

I kode24 kan man lese uro over vanskeligere tider for programvareutviklere og teknologer. Særlig er det mange historier om “tunge tak” for konsulenter, der ansatte har fått avlyst sommerjobber, ansettelser og prosjekter.

Men er det egentlig grunnlag for generell pessimisme for utviklere?

Neppe.

Her er noen holdepunkter, for at vi kun er i starten, av det som kan bli en “evigvarende” gullalder for utviklere og teknologer:

#1: Kostnaden og knappheten på arbeidskraft i Norge, tvinger oss til å bruke teknologi

Selv om Norge er et rikt land, er vi få folk. Se på kartet: giga-land, få folk.

Dette tvinger oss til å bruke ny teknologi, fordi det ikke er umulig å ansette nok folk. De neste 30 årene, vil denne trenden forsterkes, og i 2060 vil forholdet være nesten 2:1 mellom folk i arbeid og oss som da er blitt pensjonister.

Klart det trengs flere utviklere fremover!

#2: Investeringer og kostnader til IT-systemer fortsetter å øke

Statlige, kommunale og private IT-investeringer forventes å fortsette å øke.

IT-systemer utgjør en stadig større andel av driften i bedrifter, og uten disse systemene stopper bedriften. Det er fortsatt flere vanskelige problemer å løse, enn de som allerede er løst.

Lite tilsier at denne trenden skal stoppe.

#3: Mange norske teknologileverandører går godt

Større og mellomstore teknologibedrifter som utvikler/leverer løsninger til stat, kommune og private, går godt.

Disse bedriftene kjennetegnes av langsiktighet, de leverer samfunnsviktige løsninger, og har langsiktige kundeforhold.

Mye tyder på at disse bedriftene kommer til å fortsette å ansette og investere for fremtiden.

Skjerpe oss litt

I de siste 15 årene, har antall lønnsmottakere innen IT-yrket økt voldsomt. Antallet konsulenter, eksplodert.

I 2020 (fire år siden!) utgjorde konsulentkostander til staten ca 12 milliarder årlig. Det er ikke bærekraftig at stat, kommune eller private bedrifter bruker konsulenter for å løse oppgaver bedriftene selv burde løst, på egen hånd.

Det er fortsatt mange samfunnsutfordringer der vi enda ikke har gode nok tekniske løsninger. Vi som jobber i bedrifter som prøver å løse viktige samfunnsutfordringer, kan oppleves som litt kjedeligere og mindre attraktive for nyutdannende utviklere.

Her har vi en jobb å gjøre, i å fremstå litt mer spennende og som morsomme steder å jobbe. For oppgavene vi løser for samfunnet, er viktige. Og det vil alltid være behov for løsninger som gir stor samfunnsnytte.

Kanskje har vi som teknologibransje godt av å skjerpe oss litt, og rette innsatsen mot problemer det virkelig er verdt å løse?