Tror tidlige søknadsfrister også rammer bedriftene: – Går glipp av høyt motiverte studenter

Et valgfag i Python overbeviste den daværende økonomistudenten Thale Krohn-Pettersen. Nå er hun en av årets sommerkodere hos Accenture.

Thale Krohn-Pettersen tror bedrifter går glipp av motiverte sommerstudenter som følge av tidlige søknadsfrister. Hun tror også flere har fått et dårligere omdømme etter terminering av kontrakter. 📸: Privat
Thale Krohn-Pettersen tror bedrifter går glipp av motiverte sommerstudenter som følge av tidlige søknadsfrister. Hun tror også flere har fått et dårligere omdømme etter terminering av kontrakter. 📸: Privat Vis mer

I serien Sommerkoderen snakker kode24 med studenter i sommerjobb; ofte kalt sommerstudenter.

Denne gangen:

  • 👩 Thale Krohn-Pettersen (24)
  • 📚 Datateknologi NTNU (Integrert Master), er på siste året der, går AI-retningen.
  • ☕ Sommerjobb hos Accenture i Technology-avdelingen.

Hei! 👋 Kan du aller først fortelle litt om studiet ditt?

Hei!

Jeg studerer Datateknologi på NTNU I Trondheim og spesialiserer meg innen kunstig intelligens. Til høsten begynner jeg på mitt siste år. Før jeg begynte i Trondheim tok jeg en bachelor i økonomi og administrasjon på NHH I Bergen. Jeg fikk noen fag godkjent så jeg sparer et år på graden jeg tar nå.

Det var mens jeg studerte i Bergen at jeg fikk øynene opp for programmering. Jeg hadde vært nysgjerrig på det siden videregående, og etter et valgfag i Python ble jeg overbevist. Jeg har alltid elsket matte og logisk problemløsning, så studiet har virkelig falt i smak.

På studiet har jeg fått bryne meg på mye forskjellig. Det siste året har jeg hatt flest emner innen kunstig intelligens, ettersom det er spesialiseringen min. Jeg har lært om ulike metoder for å lage kunstig intelligente agenter og om teoriene metodene bygger på. Dette semesteret jobbet jeg for eksempel med å lage en modell som skulle spille poker, og det var utrolig kult. Jeg synes det er spennende å studere noe som er så aktuelt og som passer så godt med interessene mine.

Hva skal du gjøre i sommer? 💪

Dette er min andre sommer hos Accenture. Vi er 48 studenter som jobber her i sommer (fordelt på tre byer) og er jevnt fordelt på strategi- og tekniske prosjekter. Jeg er plassert på et teknisk prosjekt sammen med tre andre studenter.

Kunden vår er Statens Vegvesen, og vi skal ta utgangspunkt i et eksisterende prosjekt som Accenture har hatt med vegvesenet i et halvt år. Prosjektet vi tar utgangspunkt i er en chatbot-løsning, men vi skal bygge den på ny data fra Nasjonal vegdatabank.

I prosjektet jobber vi primært i Python, siden det først og fremst er et backend-prosjekt. Vi praktiserer scrum og jobber i to ukers sprinter. I slutten av hver sprint skal vi presentere progressjonen vår til styringsgruppen i Accenture og ha en demo for kunden vår.

Prosjektet benytter seg av kunstig intelligente modeller, og passer derfor ypperlig til meg og mine interesser. Jeg synes også at det er spennende å ha tett kontakt med kunden, og å få trene på presentasjonsteknikk, problemdefinisjon og andre nyttige ferdigheter for prosjektarbeid.

Teamet til Krohn-Pettersen består av fire sommerstudenter. Fra venstre er det Oda Kristin Gripenberg, Joakim Krogstad Austvold (bak logoen), Kim-Iver Brevik Blindheimsvik (foran logoen), og Krohn-Pettersen. 📸: Privat
Teamet til Krohn-Pettersen består av fire sommerstudenter. Fra venstre er det Oda Kristin Gripenberg, Joakim Krogstad Austvold (bak logoen), Kim-Iver Brevik Blindheimsvik (foran logoen), og Krohn-Pettersen. 📸: Privat Vis mer

Hva er drømmejobben når du skal få deg en fast jobb? 🤔

Det er veldig vanskelig å svare på, men per nå vil jeg si at drømmejobben for meg er en stilling der jeg kan kombinere min interesse for teknologi og økonomi, og hvor jeg får muligheten til å skape reell verdi for sluttkunder.

Denne sommeren har jeg erfart at min primære motivasjon under internshipet er å skape verdi for en sluttkunde. Jeg trives svært godt når jeg opplever at jeg bidrar til verdiskapning for en ekte person. Noe av det mest givende arbeidet denne sommeren har vært å sette meg inn i arbeidshverdagen til sluttbrukerne våre, forstå organisasjonen de jobber for, og finne løsninger som kan forbedre deres arbeidshverdag.

Jeg ser for meg at det passer best for meg å begynne som konsulent. Konsulentrollen gir muligheten til å lære mye nytt hele tiden, samtidig som man får jobbe direkte med mennesker. Gjennom denne rollen kan jeg anvende teknologiske løsninger på komplekse problemstillinger, samtidig som jeg samarbeider med mennesker på tvers av ulike fagområder.

Beatrice Kiær er veileder og prosjektleder for prosjektet der Krohn-Pettersen er sommerstudent. Hun er ytterst til venstre, fulgt av Nikolai Roede Dokken, som også er veileder. Videre mot høyre er Krohn-Pettersen, Kim-Iver Brevik Blindheimsvik og Joakim Krogstad Austvold, som alle er sommerkodere på prosjektet. 📸: Privat
Beatrice Kiær er veileder og prosjektleder for prosjektet der Krohn-Pettersen er sommerstudent. Hun er ytterst til venstre, fulgt av Nikolai Roede Dokken, som også er veileder. Videre mot høyre er Krohn-Pettersen, Kim-Iver Brevik Blindheimsvik og Joakim Krogstad Austvold, som alle er sommerkodere på prosjektet. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser du på arbeidsmarkedet akkurat nå? 👀

Da jeg tok spranget fra økonomi til teknologi ble jeg overrasket over hvor mye mer tilgjengelig det var å få en relevant jobb. I min første eksamensperidode på NTNU fortalte en student i høyere kull meg at jeg ikke burde stresse med eksamen fordi “det er et bra studie å gå hvis man gjør det dårlig”. Vi hadde veldig lave skuldre når det kom til fremtiden, men nå merker jeg at folk begynner å bli mer bekymra.

Det er selvfølgelig ubehagelig å se at bransjen som har føltes så trygg ikke er like trygg lenger. Det er kjipt å høre om flinke folk som ikke får jobb og at mange man er glad i føler på uro.

Jeg er likevel optimistisk og tror at bransjen vil tilpasse seg. Jeg håper at jeg vil få meg en jobb innen det jeg ser for meg, men er forberedt på at ting kan bli mer krevende enn jeg trodde i starten.

Hva tror du AI kommer til å bety for bransjen og arbeidsmarkedet framover? 🤖

Jeg ser for meg at AI først og fremst vil gi oss mange gode verktøy, så vi “slipper” å gjøre rutineoppgaver. Jeg ser for meg at vi slipper å pirke i css-kode i fremtiden og drive med annet knotearbeid, men tror at vi alltid kommer til å ha bruk for gode problemløsere. I førsteinstans kan det bety færre tilgjengelige jobber, men på sikt vil det nok oppstå nye behov og nye jobber.

For min del er det først og fremst veldig spennende at kunstig intelligens er så aktuelt, og gir så mange spennende muligheter. Jeg observerer også at mine kollegaer og klassekamerater er flinke til å ha et proaktivt, men nøktern forhold til den nye teknologien. Det vekker tillit i meg, og gir meg troen på at dagens teknologer er rustet for å ta AI i bruk på en hensiktmessig måte.

Jeg håper at det vil gi oss muligheten til å gjøre mer av det som er nyttig og gøy, og mindre av det som tar mye tid og ikke er like spennende.

Krohn-Pettersen håper AI skal kunne bidra til at det blir mindre repetativt kodearbeid, og mer spennende oppgaver for utviklere i framtiden. 📸: Privat
Krohn-Pettersen håper AI skal kunne bidra til at det blir mindre repetativt kodearbeid, og mer spennende oppgaver for utviklere i framtiden. 📸: Privat Vis mer

Har du noen oppfordringer eller utfordringer til bransjen du skal ut i?

Denne sommeren, som i fjor, har det vært flere selskaper som terminerer kontraktene til sommerstudenter rett før sommeren. Flere av selskapene som så seg nødt til det har håndtert situasjonen bra, og hjulpet studentene videre, men det er likevel en uheldig sutuasjon å stå i.

Noe av det viktigste studentene ser på når de velger jobb etter studiet er omdømmet bedriften har blandt medstudenter. Slike hendelser vil mest sannsynlig ha virkninger på omdømmet, og hvor attraktive de blir som arbeidsgiver.

Videre ser vi en tendens til at bedrifter lyser ut internship-stillinger tidligere og tidligere hvert år. Dette kan ha flere negative konsekvenser for bedriftene. Først og fremst risikerer de å gå glipp av mange talentfulle kandidater som ikke rekker å oppdage stillingsutlysningen før søknadsfristen. Mange studenter søker sommerinternship allerede ett år før de faktisk starter i jobben, og i løpet av dette året kan de lære mye både om studiefaget og seg selv.

Jeg tror at mange bedrifter går glipp av høyt motiverte studenter som har oppdaget det relevante tekniske feltet gjennom et fag eller verv, men som dessverre ikke rekker å søke fordi fristene allerede har løpt.

Avslutningsvis vil jeg si at jeg synes at IT-bransjen også gjør mye riktig. Jeg er særlig imponert over hvor proaktive mange bedrifter er når det kommer til håndtering av ny teknologi og til å satse på unge mennesker.