Trump til Musk i to timer lang prat: – Du er den beste til å kutte kostnader

Konspirasjonsteorier, ris og ros av Harris og teknisk trøbbel møtte de 1,3 millioner seerne som logget seg på X for å få med seg samtalen mellom Trump og Musk.

Elon Musk og Donald Trump hygget seg på X, til tross tekniske problemer, som medier som oss omtaler, til tross for at det er helt feil å fokusere på denslags, ifølge Musk og Trump. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Elon Musk og Donald Trump hygget seg på X, til tross tekniske problemer, som medier som oss omtaler, til tross for at det er helt feil å fokusere på denslags, ifølge Musk og Trump. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Ekspresident Donald Trump holdt en lang monolog der han igjen kalte immigrasjon for en «zombieapokalypse». Gjentatte ganger stemplet han president Joe Biden som dum. Han grublet dessuten over mulighetene for å utvikle et Israel-inspirert rakettforsvarssystem over USA og sammenlignet motkandidat Kamala Harris med sin egen kone.

Republikanernes fanebærer avviste også klimaendringene og sa at han mente et stigende havnivå tvert imot ville skape flere eiendomsmuligheter.

Verdens rikeste mann Elon Musk kom knapt til orde under den to timer lange samtalen. Det til tross for at den ble holdt på hans egen plattform X, tidligere Twitter, som han kjøpte for 44 milliarder dollar i 2022.

Det var også åpenbare tekniske problemer da brukere i hopetall forsøkte å koble seg på den varslede samtalen, som skulle begynne klokken 2 natt til tirsdag norsk tid. Musk hevder selv at nettstedet ble utsatt for et omfattende hackerangrep, men det er foreløpig ikke bekreftet.

Forsinket

Det som ble stemplet som en «samtale uten grenser» mellom de to rikingene startet over en halvtime for sent. Mange av dem som logget seg på for å lytte, kunne ikke følge med live.

Samtalen var ment å gi en boost til Trumps valgkamp, som har stagnert noe etter at Joe Biden kunngjorde at han ikke stiller til gjenvalg og ga stafettpinnen videre til sin visepresident Kamala Harris.

Unge menn som idoliserer Tesla-gründeren, er en viktig velgergruppe å nå for Trump.

Musk, som tidligere har sagt at han stemte på Demokratene, har siden attentatet mot Trump i juli gitt sin fulle støtte til republikaneren.

Det var også Musk som gjenåpnet Trumps X-konto etter at han ble blokkert fra plattformen etter angrepet mot Kongressen i januar 2021.

Hyllet autoritære ledere

Samtalen bød på nok av underlige kommentarer for dem som logget seg på for å få med seg Trump-showet.

Musk lot seg også rive med og sammenlignet grensen mellom USA og Mexico med zombieapokalypsen framstilt i grøsseren «World War Z».

– Det er ikke mulig for USA å absorbere hele verdens befolkning, sa sørafrikanske Musk, som omtalte seg selv som en «lovlig immigrant».

I samtalen gjentok Trump også flere av de tingene han har sagt før, blant annet den udokumenterte påstanden om at Russland ikke ville invadert Ukraina dersom han fortsatt var president. Han hyllet også Russlands president Vladimir Putin, Kinas Xi Jinping og Nord-Koreas leder Kim Jong-un – som alle leder autoritære regimer.

Skrøt av Norge

Han fortalte også om ambisjoner om å bygge et rakettforsvarssystem likt Israels.

– Vi skal ha det beste «Iron Dome» i verden, for man trenger bare en gærning for å starte noe, sa han.

Trump sa også at han vil legge ned utdanningsdepartementet og heller gi delstatene kontroll over amerikaneres utdannelse. Ifølge VG skrøt han av Norges system:

- Norge anses som fantastisk. Vi skal bli like gode, sa Trump ifølge avisen.

Sammenlignet Harris med kona

Trump ga i samtalen nok en gang uttrykk for sinne fordi Kamala Harris har erstattet Joe Biden som Demokratenes presidentkandidat. Han gjentok den feilaktige påstanden om at det var et kupp.

– Hun har heller ikke gitt et eneste intervju siden lureriet startet, sier Trump, som ledet over Biden i viktige vippestater, men nå ligger bak Harris på målinger i flere av de samme statene.

Trump fornærmet Harris en rekke ganger og omtalte henne som «inkompetent» og en «radikal galning fra venstresiden». Men så skrøt han av utseendet hennes, ifølge Reuters.

– Hun ser ut som den vakreste skuespilleren som noensinne har levd, sa Trump om et bilde av Harris på forsiden av magasinet Time.

– Det var en tegning, og faktisk så hun veldig ut som en flott førstedame, Melania, la han til med henvisning til sin egen kone.

Teknisk krøll

Nesten tre kvarter på overtid satte Musk i gang samtalen, som han på forhånd hadde understreket ikke var et intervju. Før de startet, sa Musk at den skulle gjennomføres med færre tilhørere og senere legges ut i opptak.

I en tråd under innlegget der samtalen skulle vises, delte mange brukere feilmeldinger om at nettområdet ikke kunne hentes fram.

Likevel viser en teller på det sosiale mediet at over 1,3 millioner lyttere var med da samtalen hadde vart i 45 minutter. Ifølge Musk hadde systemet blitt testet med 8 millioner samtidige lyttere tidligere på dagen.

Musk brukte mye av den første delen av samtalen på å hylle Trump for motet han viste under attentatet på et valgmøte 13. juli, der øret hans ble truffet av en kule. Trump sa han planlegger å dra tilbake i oktober og holde et nytt valgmøte i Butler i Pennsylvania, der attentatet skjedde.

Ba om jobb

Musk sa han mente Trump er «veien til velstand og Kamala det motsatte».

Tesla-gründeren sa også at han ønsker seg en jobb i en mulig framtidig Trump-administrasjon. Han antydet at han kunne tenke seg å sitte i en kostnadsbesparende komité for å sikre at «skattebetalernes penger brukes på en god måte».

Trump godtok tilsynelatende den uformelle jobbsøknaden. Han sa at Musk, som sparket rundt 80 prosent av de ansatte i Twitter etter overtakelsen i 2022, var «kjempegod» til å kutte kostnader.

– Du er den beste til å kutte. Jeg ser det du gjør. Du går inn og sier «Vil dere slutte?»

– De streiker, og du sier «OK. Dere er ute, alle sammen», sa Trump.