Hvorfor ble du utvikler? 👶
Jeg ble meget interessert i datamaskiner når jeg var rundt tolv. Jeg ville utvikle dataspill og å bli hacker fordi jeg likte å spille ganske mye. Jeg følte meg veldig klok da jeg installerte en keylogger på PC-en min, og ba foreldrene mine skrive inn passordet. Etter det kunne jeg spille hele tiden når de ikke var hjemme.
Da jeg fylte 16 og måtte velge universitet, var utviklingsbransjen en av de få i Ukraina hvor man tjente godt, med et flott og moderne miljø, så valget var ganske lett. Jeg kom inn på en bachelorgrad i "Software Engineering".
Da jeg fullførte mitt første år på universitetet, hadde jeg god kunnskap om å løse "leetcode"-lignende oppgaver. Jeg skapte en Windows Form-applikasjon, men jeg forstod ikke hvordan man skapte en nettside fra A til Å. Men så inviterte en gruppekamerat meg til å starte en startup med ham, som skulle lage et elektronisk register for skoler, fordi vi manglet det på ukrainske skoler.
Sammen klarte vi nesten å utvikle systemet helt alene. Vi fikk ingen kunder, men det hjalp meg å få kunnskap om hvordan man utvikler med Django, React og deploye appen min. Deretter bestemte jeg meg for å søke en deltidsjobb i bransjen, men jeg trodde ikke det skulle gå. Nesten ingen fikk jobb så tidlig etter universitetet.
Men overraskende nok, etter 20 søknader, ble jeg invitert til tre intervjuer og endte opp med et et godt tilbud om å jobbe 20 timer per uke som en Django-utvikler.
Så prøvde jeg å flytte fra Ukraina i starten av 2020, og sendte mer enn 500 søknader i hele verden. Jeg fikk et godt tilbud her, i Oslo.
Emil ville lage drikkelek - kræsja hele systemet
Hva jobber du med? 💪
Startupen min, Nemlys, handler om romantiske forhold og hvordan å bli bedre kjent med partneren sin og forbedre kommunikasjon gjennom vanskelige spørsmål, refleksjoner og kunstig intelligens. Stacken er React Native, Supabase og OpenAI.
Akkurat nå kombinerer jeg Whisper pluss GPT4 for å analysere forholdsamtaler for å påpeke negative kommunikasjonersmønstre, og vi skaper en ny UX.
På den daglige jobben min, i Arundo Analytics, utvikler jeg en tjeneste for å skape en produksjonsoversikt for kjemiske anlegg. Her bruker jeg Node, TimescaleDB, React og Azure.
Oppgaven jeg holder på med nå er å kombinere to mikrotjenester til en og oppdatere Grafana-versjonen med flere nye endringer.
«Jeg prøver å ikke å nevne hvor gammel jeg er for å unngå fordommer.»
Hvordan ser uka ut for deg? 📆
Vi har SCRUM, men det ligner mer på Kanban. Vi har noen faste møter som standup, sprint planning og retrospective. Men vi pleier å avlyse dem når det er ikke mange nye ting å diskutere.
Jeg har også noen møter for fellesbiblioteket vi utvikler i mob-programmeringssesjoner. Jeg pleier å jobbe 50/50 hjemmefra og på kontoret. Jeg prøver å komme til brainstorm-møter og mob programming.
Også jobber jeg vanligvis nesten en eller to måneder remote når jeg reiser.
- Ro deg ned; selskapet går ikke under hvis du ikke svarer på kveldstid!
Hva er ditt beste råd for å komme seg videre når du står fast i kodinga? 🧠
Enten å gå en tur og ikke tenke på oppgaven i det hele tatt, eller å bruke en "rubber duck-tilnærming".
Noen ganger handler det om å finne noen dyktigere i ting som jeg jobber på akkurat nå på nett eller fra omgangskretsen min.
Hvilke trender tror du på framover? 🔭
Det er veldig interessant at mye av det som endrer verden nå har vært teknologisk mulig lenge. Distribusjonsmønster i blockchain har vært kjent og brukt lenge. Kjerneideen i GPT-3 har også vært kjent lenge.
Det som er viktig med dem er at de har blitt popularisert gjennom lett tilgjengelighet og virkelige løsninger.
Samtidig er det mange kule ting som skjer i AI nå, som følge av store mengder data og penger, samt banebrytende ideer (som kan bli brukt om et par år). Jeg tror det er et spørsmål om tid før vi når AGI. Det kan bli kjempespennende, men kun hvis vi kan innrette målene våre med det.
Også jeg håper at det skal bli mindre og mindre portvakter i bransjen: no-coding, low-coding, PaaS-tjenester vil bli brukt mer og mer.
Anna (25) var ny i jobben og sleit seg ut: - Nå vil jeg lære meg å slappe mer av på jobb
Hva synes du er mest krevende ved å være utvikler? 😅
Det er en av de bransjene hvor nesten alt funker kjempeflott: Stor mengde ledige stillinger, komfortabelt miljø, tusenvis av muligheter og høy lønn. Så jeg føler at det er relativt lett og fint å være en utvikler nå.
Én krevende ting jeg kommer på, er å være oppdatert på alle de nye tilnærmingene og teknologiene som dukker opp hvert år.
Samtidig blir det lettere og lettere med hver ny teknologi, fordi man har et rammeverk allerede.
«Det er veldig mange ledige stillinger i Oslo, selv om markedet nedtones nå.»
Hva er den mest utfordrende situasjonen du har stått i? 👀
Hvis jeg snakker om utfordringer generelt, er det for meg alderen. Jeg føler at mange endrer holdningen sin når de hører alderen min på intervjuer eller i vanlige samtaler.
Det ga mening da jeg startet å jobbe som 18-åring eller prøvde å bestå en seniorkvalifikasjonsprøve da jeg var 21. Men jeg trodde at holdningen skulle forsvinne ettersom de fleste utviklerne i Ukraina var 20 til 30 år. Så der er det ganske vanlig å være en tech lead når man er 23 eller en avdelingsleder når man er 27.
Men nei, det har ikke skjedd, fordi jeg flyttet til Norge og det ble enda mer intensivt. Så jeg prøver å ikke å nevne hvor gammel jeg er for å unngå fordommer.
Hos Katarina er alle tilbake på kontoret: - Der kan vi dele gleder, og frustrasjoner
Hvor tror du utvikleryrket er på vei? 🤖
En ting jeg tror er ganske sannsynlig at kan endre hvordan vi koder, er AI-kodeassistenter. Vi er nesten der, men ikke helt. Det jeg venter på er mer noe som ligner parprogrammering.
Det er veldig mange ledige stillinger i Oslo, selv om markedet nedtones nå. Denne tendensen håper jeg forblir den samme.
Jeg forventer at flere selskaper vil investere tid og penger i langsiktige og vitenskapelige prosjekter. Vi trenger vitenskap for å gjøre banebrytende ting, men forskere blir ofte neglisjert og det er vanskelig å finne jobber. Situasjonen er nesten den samme i utvikleryrket, hvor det gjerne er "data scientists" som treffes av kuttene.
Det høres urettferdig og frustrerende ut. Disse folkene har brukt ti år på å studere, og de er det viktigste for å flytte verden fremover. Men likevel sliter de med å finne jobb.