Under halvparten av konsulent­husene er godkjent som bemanningsbyrå

Flere benytter seg av et unntak som tidligere er blitt kritisert for å gi de største aktørene er konkurransefordel, melder Digi.

Bouvet er blant konsulenthusene som ikke er registrert som godkjent bemanningsforetak. 📸: Kurt Lekanger
Bouvet er blant konsulenthusene som ikke er registrert som godkjent bemanningsforetak. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Det er skrevet rikelig med saker om de nye innleiereglene for konsulenter i IT-bransjen. For å friske opp: Innleie og salg av arbeidstimer, skal kun skje gjennom godkjente bemanningsforetak.

For frittstående utviklere med egne AS har dette ført til utfordringer, siden disse i flere omganger har fått signaler om at de ikke vil kunne godkjennes som bemanningsforetak, selv om beskjedene og tolkningene har spriket.

Flere av utviklerne har måttet se på alternative løsninger, som å starte et «minimalt AS» med andre utviklere eller få seg jobb i konsulenthusene.

Da er det lett å tenke at konsulenthusene er godkjent som bemanningsforetak. En kartlegging gjort av Digi viser at så ikke er tilfellet.

«Produksjonsbedrifter»

Digi har sjekket status ved hundre IT-konsulenthus med aktivitet i Norge. Kun 41 av disse er registrert som godkjent bemanningsforetak. Av de femten største, er det bare fem som er registrert med godkjenning.

Flere av de store aktørene opplyser at de har organisert seg som produksjonsbedrifter, noe som i korte trekk betyr at «produksjon av varer og tjenester» utgjør mer enn 50 prosent av aktiviteten i selskapet.

− Som produksjonsbedrift har vi fleksibilitet til utleie da vi kan leie ut inntil 50 prosent av våre ansatte under noen enkle forutsetninger. Det gjør det også lettere for våre kunder å leie våre konsulenter, siden vi ikke blir begrenset av forskriften på samme måte som om vi hadde vært et bemanningsforetak, sier Henriette Høyer, pressekontakt i Bouvet Norge til Digi.

Dette står i motsetning til bemanningsforetak, som kan leie ut en større andel, men med strengere krav til når og hvordan utleien kan skje. Leier du fra et bemanningsforetak, er det et krav om at behovet er midlertidig. Slik er det ikke om du leier fra et produksjonsselskap.

Brainbase-gründer og utvikler Ketil Jensen har tidligere uttalt at denne organiseringen gir store konsulenthus urettferdige konkurransefordeler, da de på denne måten kan unngå begrensningene.

Du kan lese mer om reglene her.

Drar nytte av unntak

Svaret på hvorfor de ikke er registrert som godkjente bemanningsforetak, er altså at de primært selger entrepriser og tjenesteleveranser, og ikke driver med utleie.

Digi skriver at dersom konsulenten selv har ansvar for resultat og ledelse av arbeidet, så er det en enterprise, og ikke utleie. Det gjør at innleiereglene ikke gjelder.

I korte trekk: De selger oppdrag, og ikke rene timer.

Dette er også metoden regjeringen og arbeidsmyndighetene har pekt på, når selvstendige utviklere har vært bekymret over at de ikke godkjennes som bemanningsforetak.

– Problemet spesifikt for tech/IT-bransjen er at ingen arbeider på den måten! Nær sagt alle IT-utviklingsprosjekter arbeider på timebasis, skrev Thomas Kjeldahl Nilsson i et innlegg på kode24 tidligere i år.