Undersøker Figma Dev Mode-bruken i Norge: «Vi må vite hva som er viktig for utviklerne»

– Vi vet lite om hvordan, og hvorvidt, Figma Dev Mode brukes i Norge, skriver Anna Frøiland og Sunniva Eide i Statens Vegvesen, og inviterer deg til spørreundersøkelse.

– Hvor avansert må vi egentlig gjøre en Figma-prototype eller skissene våre for at de skal bli gode leveranser til en utvikler? spør Sunniva Eide og Anna Frøiland i Statens Vegvesen i sin spørreundersøkelse. 📸: Privat
– Hvor avansert må vi egentlig gjøre en Figma-prototype eller skissene våre for at de skal bli gode leveranser til en utvikler? spør Sunniva Eide og Anna Frøiland i Statens Vegvesen i sin spørreundersøkelse. 📸: Privat Vis mer

Vi spurte oss selv: Hvor avansert må vi egentlig gjøre en Figma-prototype eller skissene våre for at de skal bli gode leveranser til en utvikler?

Som UX-designere fant vi fort ut at dette ikke var noe vi kunne få svar på fra designmiljøet alene, her måtte vi gå direkte til kilden, nemlig utvikleren selv.

For å sikre et godt samarbeid og overlevering av design, må vi vite hva som faktisk er viktig for utviklerne, og hvor misforståelsene oppstår. Derfor har vi satt opp en spørreundersøkelse for å høre tankene til utviklere som jobber eller har jobbet med designere.

Undersøkelsen kan besvares her. Den tar omtrent fem minutter, og vi er spesielt nysgjerrige på utviklernes erfaring og opplevelse av Figma Dev Mode.

Figma Dev Mode

Figma er et program de fleste designerne i Norge bruker i arbeidshverdagen. I følge Okse sin spørreundersøkelse fra 2023 har 79 % av de responderende designerne dette som sitt mest bruke designverktøy.

I juni 2023 lanserte Figma Dev Mode for å gjøre kommunikasjonen og leveransen mellom designere og utviklere lettere og mer effektiv. Dette var basert på et omfattende samarbeidsprosjekt mellom designere og utviklere, og ifølge Figma har team som bruker Figma dev mode blitt 30 % mer effektive i utviklingsfasen.

Likevel vet vi lite om hvordan, og for så vidt hvorvidt, Dev Mode brukes i Norge, og om fruktene fra dette prosjektet faktisk høstes. Dette vil vi gjøre noe med:

  • I slutten av mars skal vi holde en workshop på Yggdrasil-konferansen, en av Norges største designkonferanser, med den fengende tittelen «Slik kan Figma gjøre utvikleren til din nye bestevenn!».
  • Her vil vi dele våre funn, og komme med konkrete metoder og råd for å designe og overlevere med utviklerens brukeropplevelse i tankene. Det vil si at dersom du svarer på spørreundersøkelsen kan du nå ut med dine tanker og behov direkte til det norske designmiljøet.
  • Vi vil at rådene våre skal basere seg på reelle erfaringer fra utviklere, og håper på en god spredning i respondenter fra alle aldre og med ulik fartstid i bransjen.
– Vi startet dette prosjektet for å bygge bro mellom utviklere og designere, skriver Sunniva Eide og Anna Frøiland. 📸: Privat
– Vi startet dette prosjektet for å bygge bro mellom utviklere og designere, skriver Sunniva Eide og Anna Frøiland. 📸: Privat Vis mer

Bygger bro

Målet er å skape en bedre relasjon mellom utvikler og designer, gi utvikler en bedre brukeropplevelse av designleveranser og en bedre arbeidshverdag for alle parter.

Der designere har Figma som sitt hovedverktøy, har gjerne en utvikler et titalls verktøy de forholder seg til. Vi vil redusere den kognitive belastningen som kan oppstå med kontekstbytte mellom de ulike verktøyene med å redusere støy og gjøre det enkelt og oversiktlig.

Men vi vil også se på til hvilken grad kodeforståelse kan være nyttig for en designer og sørge for at vi setter opp designfiler som enkelt kan oversettes til kode.

Vi startet dette prosjektet for å bygge bro mellom utviklere og designere, da vi begge har opplevd verdien av å ha utviklerne som sparringpartnere, men også misforståelsene som kan oppstå.

Et solid forhold mellom en designer og en utvikler er avgjørende for å skape gode og brukervennlige produkter, det er også her potensialet for å virkelig finne de innovative løsningene ligger.

👉 Undersøkelsen kan besvares her