Utvikler om Android 12:
- Potensial for UI-tivoli, mer fragmentering, forvirrende prater med designere

Android 12, personvern, smartklokker og Jetpack Compose på Google I/O. - Ingen overraskelser, mener Trym Nilsen i Shortcut.

En av nyhetene i Android 12 er at brukergrensesnittet skal fargelegges basert på bakgrunnsbildet ditt. Spørsmålet er om dette er noe apputviklere vil takle spesielt godt. 📸: Google
En av nyhetene i Android 12 er at brukergrensesnittet skal fargelegges basert på bakgrunnsbildet ditt. Spørsmålet er om dette er noe apputviklere vil takle spesielt godt. 📸: Google Vis mer

Etter ett år borte, gikk denne uka endelig startskuddet for årets konferanse om alt det nye fra Google og Android - også kjent som Google I/O.

Etter at CEO Sundar Pichai hadde gått på den virtuelle scenen inne i skjermene våre, sitter vi igjen med både stort og smått om hva som blir det neste store.

Og her er det mye å glede seg til.

Trym Nilsen er utvikler i Shortcut, og jobber mye med Android. Her oppsummerer han årets presentasjon av Google-nyheter. 📸: Privat
Trym Nilsen er utvikler i Shortcut, og jobber mye med Android. Her oppsummerer han årets presentasjon av Google-nyheter. 📸: Privat Vis mer

Kolliderende farger?

Den nye versjonen av Android har fått et strøk maling, og er nå blitt tilpasset til det nye designuttrykket Material Design You.

Forhåndsdefinerte paletter med farger har blitt kastet ut for et mer personlig uttrykk, der appene dine bruker farger tatt fra bakgrunnen du har valgt for hjemskjermen din.

Både med tanke på hvordan dette vil kollidere med brandet til flere apper og hvordan dette nå skiller seg enda mer fra uttrykket til iOS, tror jeg det kun vil være et fåtall apper som har design-ressursene til å integrere dette på en god måte.


Nye sprett og gnister

I den nye oppdatering vil man også automatisk få to nye forandringer som kan påvirke hvordan appen din oppleves.

Scroller du ut av vinduet, har den gamle gløden eller bølgene blitt erstattet av en sprettende effekt mer likt iOS kalt “stretch overscroll”, og animasjonen som kommer hver gang man klikker på et knappeområde har fått små gnister.

Her blir det spennende å se hvordan både utviklere og større produsenter som Samsung og OnePlus vil forholde seg til dette, og om antallet apper som utnytter de nye visuelle elementene vil være minimalt eller nevneverdig.

Potensialet for UI-tivoli, enda mer fragmentering og forvirrende prater med designere om hvordan komponenter på Android oppfører seg, er nok stort.

Tidslinje med datadeling

Stoler brukerne dine på appen din?

I Android 12 har brukeren fått mer kontroll over hva de vil gi fra seg og hva de har gitt fra seg av data. Hver app vil få en tidslinje som kan sladre på deg om du ikke har gjort arbeidet ditt med å opplyse om hva du samler inn.

«Det er lov å håpe at 2021 og 2022 blir året for Android og smartklokker.»

Dette er nok et punkt mange apper slurver litt på. Dersom du bruker en app som har lyst til å vite hvor du er, men bare trenger å vite cirka hvor du er for å gi deg verdi kan du nå velge å dele en approksimativ posisjon. Utklippstavlen, kamera og mikrofon har fått en liten indikator hver gang de blir brukt.

Den første betaen er nå tilgjengelig å teste om du har en nyere Pixel-enhet.

Tizen + Wear OS

Den andre store nyheten fra I/O handlet om wearables, ofte i formen av smartklokker.

Android har hatt et vanskelig forhold til smartklokker, plaget av eldre databrikker og forskjellige systemer fra forskjellige produsenter. Unified Watch Platform-initiativet sammen med Samsung er det siste forsøket på å fikse dagens situasjon.

Dette betyr at Samsung og Google kommer til å kombinere det beste fra Tizen og Wear OS inn i en samlet plattform og API-er. Raskere apper, lengre batteritid og bedre animasjoner skal være fruktene som har kommet fra dette samarbeidet.

Det er lov å håpe at 2021 og 2022 blir året for Android og smartklokker. Nye klokker fra Samsung og Fitbit skal komme med denne plattformen.

Jetpack Compose

Mot slutten fikk vi nyheter om Android sitt nye UI-rammeverk, også kjent som Jetpack Compose.

Dette rammeverket for å bygge brukergrensesnitt (som ikke er så ulikt React og Flutter) skal være på vei ut i en stabil lansering i juli. Jetpack Compose for den nye klokke-plattformen skal også være på vei.

Det blir artig å se hvordan compose vil forandre UI utvikling og om det forandrer produktiviteten. Jeg ser veldig frem til å lettere kunne lage animasjoner og ikke trenge fem trillioner klasser for å lage en liste med ting.

«Jeg hadde egentlig ingen store forventninger, og det var heller ingen store overraskelser.»

Ingen overraskelser

Etter hovedpresentasjonen, utviklerpresentasjonen og "Hva er nytt i Android"-presentasjonen, sitter jeg igjen med en helt middelmådig følelse.

Jeg hadde egentlig ingen store forventninger, og det var heller ingen store overraskelser. Jeg mistenker at design-oppdateringen kommer til å være unik for de få som bruker ren Android uten noe ekstra skall fra produsenter på toppen.

Spørsmål som fortsatt står, er om det fortsatt er liv i Fuschia, og om den neste Pixel-en kommer med en egenutviklet prosessor - I/O gjorde meg ikke klokere her.

Forventningene for Android ligger i fremtiden; vil Compose gjøre det enklere og lage herlige opplevelser på Android? Og får vi endelig et økosystem for smartklokker på Android?

Kanskje vi får svaret på neste års I/O.