GitLab har gjennomført en global undersøkelse blant 5315 personer som jobber med DevSecOps – som kort fortalt er en utvidelse av DevOps-metodikken der også sikkerhet er bakt inn.
I 2024-utgaven av GitLabs DevSecOps-rapport kommer det blant annet frem at 78 prosent bruker kunstig intelligens (AI) i forbindelse med programvareutvikling, eller har planer om å gjøre dette i løpet av de neste to årene. Dette er en oppgang fra 64 prosent i 2023.
Hvis vi luker bort de som ikke har tatt i bruk AI i programvareutvikling ennå, men bare har planer om det, er det 39 prosent som sier de allerede har begynt å bruke AI. Dette er en økning fra 23 prosent i 2023.
Nesten ingen vil ikke bruke AI
Undersøkelsen viser også at andelen som ikke har noen planer om å bruke AI har falt fra 8 til 4 prosent fra 2023 til 2024.
Og det er bare 1 prosent av de spurte som sier at de har lagt ned forbud mot bruk av AI.
– Disse funnene tyder på at bruken av AI for programvareutvikling nå er status quo. Det å ikke ta i bruk AI er et mindre aktuelt alternativ for mange virksomheter, selv de som opprinnelig var nølende, heter det i rapporten.
Dette bruker vi AI til
I undersøkelsen spørres det også om hva utviklingsteam bruker AI til.
Dette er hva utviklere bruker AI til i dag:
- 47 % – kodegenerering og kodeforslag/kodefullføring
- 40 % – Forklare hvordan en kodesnutt fungerer
- 38 % – Oppsummere kodeendringer
- 35 % – Chatboter som lar brukere stille spørsmål med naturlig språk om innholdet i dokumentasjon
- 35 % – Oppsummere "code reviews"
Koder bare 1/4 av dagen
Hvis du føler at store deler av arbeidsdagen går bort til alt mulig annet enn å faktisk programmere, er du ikke alene.
GitLabs undersøkelse viser at utviklere bruker mindre enn en fjerdedel (21 %) av dagen til å skrive ny kode.
Resten av dagen brukes til møter og administrative oppgaver, forbedring av eksisterende kode, prøve å forstå kode, finne sårbarheter, testing, og så videre:
GitLab skriver i rapporten at dette tyder på at det største potensialet til AI ikke ligger i bare enkeltoppgaver som kodegenerering – men i å forbedre hele arbeidsflyten til utviklerne.
AI gir raskere "onboarding"
Tiden det tar å "onboarde" nyansette utviklere – altså tiden det tar fra de starter til de er produktive – har økt fra 2023 til 2024, viser undersøkelsen.
I 2023 sa 66 prosent at onboardingen tar mer enn én måned, mens dette har økt til 70 prosent i 2024.
Det som imidlertid er positivt, er at de som har tatt i bruk AI med større sannsynlighet sier at de bruker mindre enn én måned på onboardingen, enn de som ikke bruker AI:
«Det handler om å supplere — ikke erstatte — det menneskelige elementet i programvareutvikling.»
43 prosent av de som bruker AI svarer at de bruker mindre enn én måned på onboarding av en utvikler, mot 20 prosent for de som ikke bruker AI.
Det samme gjelder de som bruker en DevSecOps-plattform – der svarer 44 prosent av de bruker mindre enn én måned på onboarding, mot 20 prosent for de som ikke bruker AI.
I et blogginnlegg skriver Dave Steer i Gitlab at de mener verdien i AI ligger i å automatisere repetitive oppgaver slik at utviklingsteam heller kan fokusere på innovasjon og problemløsing på et høyere nivå.
– Det handler om å supplere — ikke erstatte — det menneskelige elementet i programvareutvikling, skriver Steer.
Du finner hele rapporten her (du må registrere deg, men rapporten er gratis).