Mer enn 75 prosent bruker AI i jobbsammenheng minst én gang om dagen, men 39 prosent stoler lite – eller ikke i det hele tatt – på AI.
Det viser Googles rykende ferske 2024 Accelerate State of DevOps Report, som er gjennomført blant 39.000 IT-ansatte verden over. Det er TechRepublic som melder dette.
Rapporten er den tiende i rekken, basert på arbeid gjort av DORA (DevOps Research and Assessment) – et Google-forskningsprogram som undersøker blant annet hva som er beste praksis innenfor programvareutvikling.
DORA har siden 2013 målt effektiviteten i programvareleveranser ved å se på fire nøkkelindikatorer: Lead time for changes, Deployment frequency, Change fail rate og Failed deployment recovery time.
I år har de også sett på hvordan bruk av AI påvirker effektiviteten innenfor programvareutvikling.
Ser forbedring i kodekvalitet
Det diskuteres ofte om hvorvidt bruk av AI-verktøy til koding gjør utviklere mer eller mindre effektive. Mens noen undersøkelser viser at AI gjør at utviklere skriver kode med mer feil uten å bli særlig mer produktive, og norske utviklere føler seg mer produktive men ikke flinkere med AI, viser den nyeste DORA-rapporten tvert imot at utviklere blir mer effektive.
– Rapporten bekrefter at AI øker produktiviteten for mange utviklere. Mer enn en tredjedel av respondentene opplevde moderate til ekstreme produktivitetsøkninger på grunn av AI, heter det i rapporten.
4 av 5 norske utviklere koder med AI – men ikke for bedre kode
Ifølge rapporten gir en 25 prosent økning i AI-bruken forbedringer på flere områder:
- 7,5 % økning i kvalitet på dokumentasjon
- 3,4 % økning i kodekvalitet
- 3,1 % raskere gjennomgang av kode (code review)
- 1,8 % reduksjon i kode-kompleksitet
Som nevnt oppgir 75 prosent at de bruker AI til minst én oppgave hver dag. Dette er hva utviklere bruker AI til:
...men leveransen går tregere
Alt er imidlertid ikke rosenrødt: Det å ta i bruk AI ser nemlig ut til å påvirke hastigheten på programvareleveranser negativt.
Etter hvert som AI-bruken økte, ble det fulgt av en estimert nedgang i måleparameterne "delivery throughput" på 1,5 prosent og en reduksjon i "delivery stability" på 7,2 prosent.
– Våre data tyder på at forbedring av utviklingsprosessen ikke automatisk forbedrer programvareleveransen — i det minste ikke uten at man overholder grunnleggende prinsipper for vellykkede programvareleveranser, som små batch-størrelser og robuste testmekanismer, står det i rapporten.
Nøyaktig hvorfor utviklerne føler seg mer effektive samtidig som leveransene tar mer tid, er ikke soleklart. Men det kan blant annet handle om at det med AI genereres mer kode, og at koden skal være mer trolig å feile.
«Våre data tyder på at forbedring av utviklingsprosessen ikke automatisk forbedrer programvareleveransen.»
Bruker interne utviklerplattformer
Rapporten har et eget kapittel om platform engineering. Dette handler om hvordan virksomheter bygger interne utviklerplattformer som forbedrer utvikleropplevelsen ved å abstrahere bort kompleksitet og legge opp til automatisering og selvbetjening. På den måten kan utviklerne bare trenge å fokusere på sin egen kode.
Ifølge DORA-rapporten bruker 89 prosent av respondentene slike plattformer. Definisjonen av begrepet "plattform" var ganske bred, og er mest utbredt i store selskaper, men DORA ser en rekke fordeler:
- Plattformer øker produktiviteten til utviklere med rundt 8 %
- Organisasjonen som helhet yter 6 % bedre ved bruk av en intern utviklerplattform
Forskerne fant imidlertid én uventet ulempe med plattformer:
Effektiviteten går gjerne ned midlertidig, før plattformen modnes. Derfor er det viktig å tenke grundig gjennom hvordan man bygger plattformer, står det i rapporten.